Σελίδες

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

Αγοράζεις ακίνητο; Απαλλάσσεσαι του φόρου – Πουλάς; Θα πληρώσεις

Ένα εντελώς διαφορετικό τρόπο φορολόγησης των μεταβιβάσεων ακινήτων, θα «εγκαινιάσει» το υπουργείο Οικονομικών από την 1/1/2014 ύστερα από συμφωνία με την τρόικα. Το φορολογικό βάρος, από τον αγοραστή θα μετατοπιστεί στον πωλητή. Προφανής στόχος, να αυξηθεί ο αριθμός των αγοραπωλησιών και να αναθερμανθεί το ενδιαφέρον για την κτηματαγορά.


Η μείωση του φορολογικού συντελεστή που εφαρμόζεται στις αγοραπωλησίες ακινήτων θα περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του ενιαίου φόρου κατοχής ακινήτων. Δύο είναι τα σενάρια:
  1. Ο φορολογικός συντελεστής να πέσει ακόμη και στο…0% προκειμένου να δοθεί ένα ισχυρό κίνητρο σε όσους θέλουν να αγοράσουν ακίνητο. Το οικονομικό επιτελείο δεν περιμένει έκρηξη της ζήτησης από την εγχώρια αγορά. Ωστόσο, πιστεύει ότι μπορεί να κεντρίσει το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών. Άλλωστε, έχει ήδη ενεργοποιηθεί ο νόμος που εξασφαλίζει άδεια παραμονής στους Κινέζους που θα αγοράσουν ακίνητο αξίας άνω των 250.000 ευρώ. Η μείωση του συντελεστή στις μεταβιβάσεις, θα συνδυαστεί και με την περικοπή άλλων δαπανών (π.χ την κατάργηση της υποχρεωτικής παράστασης δικηγόρου) προκειμένου να φανεί ως «χείρα φιλίας» προς τους υποψήφιους επενδυτές. Όσο για τα διαφυγόντα έσοδα, θα εξασφαλιστούν από τον προωθούμενο ενιαίο φόρο κατοχής. Δηλαδή, το φορολογικό βάρος θα μεταβιβαστεί από την απόκτηση στην κατοχή.
  2. Το δεύτερο σενάριο προβλέπει γενναία μείωση αλλά όχι κατάργηση του συντελεστή ο οποίος, σε περίπτωση που υιοθετηθεί αυτή η «μετριοπαθέστερη» λύση, θα διαμορφωθεί γύρω στο 3-4% από 8-10% που είναι σήμερα.
Κι ενώ τα νέα για τους υποψήφιους αγοραστές είναι καλά, δεν ισχύει το ίδιο για τους πωλητές . Ήδη από τον Ιούλιο, έχει ψηφιστεί νόμος που αλλάζει τη διαδικασία φορολόγησης των πωλητών. Ο φόρος υπεραξίας, θα επιβάλλεται με συντελεστή 15% στη διαφορά «τιμή πώλησης μείον τιμή απόκτησης» ενώ όσο μεγαλύτερο είναι το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από την απόκτηση μέχρι την πώληση, τόσο μικρότερος θα είναι και ο φόρος. Το κακό είναι ότι από την 1/1/2014, φόρος θα επιβάλλεται σε όλες τις πωλήσεις και όχι μόνο στα ακίνητα που θα αλλάξουν χέρια για δεύτερη φορά μετά την 1/1/2013 όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί.
 http://www.fpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου