Σελίδες

Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Εγκλωβισμένοι σε γραφειοκρατία οι συγγενείς Λήμνος: Ταλαιπωρία ακόμη και μετά θάνατον...

 

Τι καταγγέλει το οικογενειακό περιβάλλον του θανόντος

Μια θλιβερή, τύποις και ουσία, καταγγελία δημοσιοποιήθηκε  από το blog του νοσοκομείου Λήμνου. Ο θάνατος ενός ανθρώπου στο απομακρυσμένο νησί του Βορειοανατολικού Αιγαίου αποτέλεσε εκτός από μία οδυνηρή κι αιφνίδια απώλεια για την οικογένειά του, έναν απίστευτο εγκλωβισμό σε γραφειοκρατία, οικονομική αφαίμαξη και προσβολή ακόμη και του δικαιώματος του θρήνους και του πένθους.

«Παρασκευή 28 Ιουνίου, στη Λήμνο της τρόικας και της συγκυβέρνησης. Ο άνθρωπος είχε την ατυχία να αφήσει την τελευταία πνοή του σε μια παραλία του νησιού. Από τη στιγμή εκείνη αρχίζει η περιπέτεια του περιβάλλοντος του» αναφέρει το blog των εργαζομένων του νοσηλευτικού ιδρύματος του νησιού.

Η σορός του άτυχου άνδρα μεταφέρεται στον νεκροθάλαμο του νοσοκομείου, αλλά επειδή πρόκειται για αιφνίδιο θάνατο χρειάζεται να γίνει νεκροτομή. Όπως αναφέρουν, το νοσοκομείο της Λήμνου δε διαθέτει ιατροδικαστή διότι ως  διασυνδεόμενο πλέον νοσοκομείο με εκείνο της Μυτιλήνης θεωρητικά καλύπτεται από τον ιατροδικαστή που υπάρχει στο νοσηλευτικό ίδρυμα της Λέσβου. Οι συγγενείς ενημερώνονται ότι η σορός πρέπει να διακομιστεί στη Μυτιλήνη για να γίνει η νεκροτομή και να δοθεί η άδεια ταφής.

«Κινήθηκαν θεοί και δαίμονες για να βρεθεί μια λύση, αλλά ούτε η σορός μπορεί να μεταφερθεί ούτε ο ιατροδικαστής μπορεί να έρθει για να κάνει τη νεκροτομή στη Λήμνο, επικαλούμενος την έλλειψη οργανωμένου ιατροδικαστικού κέντρου» καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Λήμνου. Μάλιστα, τονίζουν ότι ούτε οι –συνήθεις- παρεμβάσεις των πολιτικών κατάφεραν να δώσουν λύση, με αποτέλεσμα, και λόγω της μεσολάβησης του Σαββατοκύριακου, η σορός να παραμείνει στο ψυγείο του νοσοκομείου περιμένοντας να βρεθεί πλοίο να μεταφερθεί. Το πλοίο…βρέθηκε μετά από πέντε μέρες, δηλαδή χθες, Τετάρτη 3 Ιουλίου, οπότε και η σορός του άνδρα διακομίστηκε για νεκροτομή στην Αθήνα. Μετά την ολοκλήρωσή της και αναλόγως με τη διαθέσιμη ακτοπλοϊκή σύνδεση θα μεταφερθεί και πάλι στη Λήμνο για τη νεκρώσιμη ακολουθία.

«Μια διαδικασία χρονοβόρα και μεγάλου κόστους την εποχή της κρίσης. Μία σορός που θα ταφεί μια εβδομάδα, ίσως και περισσότερο μετά το θάνατο. Μια μετά θάνατον απίστευτη ταλαιπωρία γιατί το νησί δεν έχει οργανωμένο κέντρο να κάνει τις νεκροτομές, γιατί το νοσοκομείο δε διαθέτει διοίκηση, γιατί οι εταιρείες θεωρούν ότι τα δρομολόγια δεν αφήνουν το αναμενόμενο κέρδος και τα καράβια δεν έρχονται και γιατί το νησί δε διαθέτει τον αριθμό των ψηφοφόρων που θα έπρεπε ώστε να πιεστούν οι πολιτικοί» συμπυκνώνουν το «δίδαγμα» της θλιβερής αυτής ιστορίας οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου, καταλήγοντας ότι είναι ένα ακόμη περιστατικό που καταδεικνύει ότι «η υποβάθμιση της ζωής μας μάς ακολουθεί και στο θάνατο».
 http://www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου