Πέμπτη, 4 Ιουλίου 2013

Ο ΕΚΛΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ ΒΙΤΟΡ ΓΚΑΣΠΑΡ ΑΠΕΤΥΧΕ Το παρασκήνιο της παραίτησης του αρχιτέκτονα της λιτότητας στην Πορτογαλία

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε η παραίτηση του υπουργού Οικονομικών της Πορτογαλίας, Βίτορ Γκασπάρ όμως, οι λόγοι της αποχώρησης του τεχνοκράτη ΥΠΟΙΚ, «εκλεκτού» της τρόικας είναι πολλοί.

Ο πορτογάλος οικονομολόγος, που έχει εργαστεί σε διάφορους οργανισμούς, μεταξύ των οποίων και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θεωρείται ως ο αρχιτέκτονας του προγράμματος λιτότητας που εφαρμόζει εδώ και δύο χρόνια η συντηρητική κυβέρνηση του Πέδρο Πάσος Κοέλιο.
Παράλληλα, ο υπουργός που ανέλαβε να υλοποιήσει τα απαιτούμενα του μνημονίου με την τρόικα, για την παροχή των 78 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2011 έγινε δέκτης, όπως είναι φυσιολογικό, οξύτατης κριτικής από την αντιπολίτευση καιαπό τους πολίτες.
Οι κακές γλώσσες στην Πορτογαλία λένε ότι ο Βίτορ Γκασπάρ δούλευε για την τρόικα και όχι για τους πορτογάλους πολίτες.
Θεωρήθηκε ότι είχε εμμονή με την επίτευξη του στόχου του ελλείμματος, δίνοντας, μοιραία, ελάχιστο βάρος σε αναπτυξιακές πολιτικές, με τους δημοσιονομικούς δείκτες να τον εκθέτουν. Γι' αυτό κατηγορείται ότι βύθισε την Πορτογαλία στην ύφεση και ανέβασε το ποσοστό της ανεργίας από το 12% -όταν ανέλαβε η κυβέρνηση- στο 18%. Παράλληλα, τέσσερις στους 10 νέους (42%) είναι ήδη χωρίς δουλειά.
Επισημαίνεται ότι την περασμένη εβδομάδα, η στατιστική υπηρεσία της Πορτογαλίας έκανε λόγο για αυξημένο δημόσιο χρέος σε 10,6%.
Παράλληλα, το κλίμα εις βάρος του βάρυνε το σκάνδαλο των «swaps» δημοσίων οργανισμών για τα οποία, φαίνεται πως είχε ενημερωθεί όταν ανέλαβε καθήκοντα, από τον προκάτοχό του Τεξέιρα Ντος Σάντος, αφού, συγκεκριμένα, κατηγορήθηκε ότι «απάλλαξε» από το κόστος του σπάσίματος συμβολαίων τις μεγάλες τράπεζες.
Στους επικριτές του 52χρονου τεχνοκράτη, που πρωτομπήκε στον πολιτικό στίβο αναλαμβάνοντας το «καυτό» χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικονομικών, συμπεριλαμβάνεται και ο κυβερνητικός εταίρος του κεντροδεξιού κυβερνώντος κόμματος το CFS-PP, εξαιτίας της επιμονής του σε νεοφιλελεύθερες πολιτικές.
Στην επιστολή παραίτησής του ο κ. Γκασπάρ έκανε μνεία σε «πολιτικά και οικονομικά ζητήματα» μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, τον Απρίλιο, να βάλει μπλόκο σε περικοπές στους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους. Ουσιαστικά, η εξέλιξη αυτή του «έδεσε» τα χέρια, αφού η ανάγκη για εκπόνηση εναλλακτικού σχεδίου λιτότητας έβγαλε τους Πορτογάλους ξανά στους δρόμους.
Σημειώνεται ότι, πρόσφατα, για να δικαιολογήσει την αστοχία στον τομέα των επενδύσεων κατηγόρησε τον... καιρό, προκαλώντας ποικίλα σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ανησυχία στους επικριτές του.
Ο Βίτορ Γκασπάρ απέτυχε και τα «άκουσε». Την αποστολή του θα αναλάβει να συνεχίσει η συνοδοιπόρος του και μέχρι πρότινος γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών, Μαρία Λουίς ντε Αλμπουκέρκ..

Read more: /newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου