Σελίδες

Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

«Η δουλειά της ζωής μου»: Οι Γερμανοί δελεάζουν νέους από όλη την Ευρώπη για να εργαστούν εκεί

Ενα νέο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας εγκαινίασε πρόσφατα η Γερμανία για να προσελκύσει τους νέους της Ευρώπης, διπλωματούχους ή όσους ενδιαφέρονται για το γερμανικό μοντέλο εναλλασσόμενης κατάρτισης, την ώρα που οι γειτονικές χώρες πλήττονται από υψηλά επίπεδα ανεργίας.

Το πρόγραμμα που ονομάζεται MobiPro-EU αλλά προωθήθηκε στο διαδίκτυο υπό την ονομασία «Η δουλειά της ζωής μου», εγκαινιάστηκε τον Ιανουάριο και παρουσιάζεται επίσης ως μια συνεισφορά στην καταπολέμηση της ανεργίας των νέων στους κόλπους της Ευρωπαϊκής ΈΕνωσης.

Το πρόγραμμα διαρκεί έως τα τέλη του 2016. Απευθύνεται στους πολίτες της ΕΕ ηλικίας 18 έως 35 ετών -ακόμη και 40 ετών σε ορισμένες περιπτώσεις- που είναι άνεργοι και θέλουν να επωφεληθούν από το γερμανικό σύστημα μαθητείας ή να εργαστούν σε έναν από τους τομείς που έχει έλλειψη προσωπικού η Γερμανία, όπως ο ξενοδοχειακός τομέας, ο κλάδος της εστίασης, ο ιατρικός, της πληροφορικής.

Η Κεντρική Υπηρεσία Εύρεσης Εργασίας στο Εξωτερικό και Εξειδικευμένου Προσωπικού (ZAV) που υπάγεται στην Υπηρεσία για την Απασχόληση και εκπονεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα, διαθέτει προϋπολογισμό 139 εκατομμυρίων ευρώ για τη χρηματοδότηση μαθημάτων γερμανικής γλώσσας για τους συμμετέχοντες στη χώρα καταγωγής τους ή στη Γερμανία - για την οικονομική τους ενίσχυση και για την κάλυψη των εξόδων μετακίνησής τους που έχουν σχέση με μια συνέντευξη πρόσληψης, άσκηση σε εταιρία όπως και έξοδα μετακόμισης.

Παρ' ότι απευθύνεται σε όλους τους Ευρωπαίους, το MobiPro-EU δίνει έμφαση στις χώρες της νότιας Ευρώπης όπου το ποσοστό ανεργίας είναι πολύ υψηλό και οι πιθανότητες για τους νέους να βρουν δουλειά ή να έχουν μια επαγγελματική κατάρτιση είναι περιορισμένες.

Η Γερμανία ξεχωρίζει σαφώς από την υπόλοιπη Ευρώπη όσον αφορά την ανεργία των νέων. Τον Μάιο μόνο το 7,6% των Γερμανών ηλικίας μικρότερης των 25 ετών ήταν άνεργοι, δηλαδή το χαμηλότερο ποσοστό στην ΕΕ, όταν τουλάχιστον ένας νέος στους δύο είναι άνεργοι στην Ελλάδα (59,2% τον Μάρτιο) και στην Ισπανία (56,5%), 42,1% στην Πορτογαλία, 38,5% στην Ιταλία και 24,6% στη Γαλλία, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Η χώρα αντιμετωπίζει γήρανση του πληθυσμού ενώ και η έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού την ωθεί να αναζητήσει προσωπικό από το εξωτερικό.

Από τις αρχές του έτους στο πρόγραμμα MobiPro-EU καταγράφηκαν 2.100 αιτήσεις για οικονομική ενίσχυση όπως και 170.000 επισκέψεις στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.thejobofmylife.de.

Ο αντιπρόεδρος της γερμανικής ομοσπονδίας βιομηχανικού και εμπορικού επιμελητηρίων Αχιμ Ντερκς κάνει λόγο για «πολύ μικρό» αριθμό αφίξεων Ευρωπαίων νέων στη Γερμανία για να εργαστούν. Σύμφωνα με τον Ντερκς, μεγάλο εμπόδιο παραμένει η γλώσσα όπως και η απροθυμία ορισμένων γερμανικών περιφερειών να εφαρμόσουν τη νομοθεσία για την αναγνώριση ξένων διπλωμάτων που ψηφίστηκε το 2012.

iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου