Σελίδες

Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Πρώτο πανελλήνιο δεδικασμένο - Ψαλίδι σε δάνειο της Εργατικής Εστίας


Ψαλίδι σε δάνειο από τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας αποφάσισε το Εφετείο για υπερχρεωμένο δημόσιο υπάλληλό.


Η απόφαση αυτή αποτελεί πρώτο δεδικασμένο σε επίπεδο εφετείου σύμφωνα με την Ένωση Καταναλωτών Ηρακλείου Κρήτης που είχε αναλάβει ν αφέρει εις πέρας την υπόθεση.

Στην ανακοίνωση της ένωσης αναφέρεται χαρακτηριστικά:

Η Ένωση Καταναλωτών Ηρακλείου – Κρήτης (ΕΝΚΗ Κρήτης) βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι η νομική της υπηρεσία πέτυχε μία απόφαση σταθμό στη μάχη που δίνουμε για την υποστήριξη των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

Η πανελληνίας εμβέλειας αυτή επιτυχία επετεύχθη σε επίπεδο εφετείου, δηλαδή τελεσίδικα εφαρμοστέο από τις αντίδικες τράπεζες οι οποίες εφεσίβαλλαν ανεπιτυχώς την πρωτόδικη απόφαση του Ειρηνοδικείου.

Στην νομική επιτυχία σταθμό εκτός από το "κούρεμα χρέους" από την εφαρμογή του νόμου 3869/2010 το Εφετείο Ηρακλείου με την απόφαση του, συμπεριέλαβε για πρώτη φορά σε τέτοιο νομικό επίπεδο το δάνειο της εργατικής εστίας του υπερχρεωμένου μέλους μας, δίνοντας έτσι με σαφή τρόπο τέλος στην δικαστική αμφισβήτηση του κατά πόσον τα δάνεια του ΟΕΚ καλύπτονται από τον νόμο 3869/2010.

Η εξαιρετική αυτή επιτυχία του νομικού μας τμήματος δημιουργεί ένα σημαντικό δεδικασμένο για χρήση από τις νομικές υπηρεσίες των Ενώσεων Καταναλωτών απανταχού της Ελλάδος (υπ’ αριθμ. 205/2013 απόφαση Μονομελούς Πρωτοδικείου Ηρακλείου).

Σε λεπτομέρειες η περίπτωση του υπερχρεωμένου μέλους μας έχει ως εξής:

Αγαμη, δημόσιος υπάλληλος, συνεχείς μειώσεις μισθού, σημερινός μισθός 1.237 ευρώ. Είχε περιέλθει από το τέλος του 2010 χωρίς δική της υπαιτιότητα σε μόνιμη και διαρκή αδυναμία πληρωμής.

Σύνολο οφειλών 322.968,18 ευρώ.

1) Εμπορική Τράπεζα 268.001,03 ευρώ, (1 καταναλωτικό δάνειο και 3 στεγαστικά)
2) ΟΕΚ 22.877,18 ευρώ (επισκευαστικό δάνειο)
3) Eurobank 32.089,97 ευρώ. (πιστωτική κάρτα, καταναλωτικό δάνειο ως εγγυήτρια)

Μοναδικό περιουσιακό στοιχείο μια ισόγεια μονοκατοικία 151 τ.μ (άδεια οικοδομής το 2006) εντός οικοπέδου 2 στρεμμάτων στο δημοτικό διαμέρισμα Βουτών του Δήμου Ηρακλείου, η οποία αποτελεί και την κύρια κατοικία της, καθώς και ένα επιβατικό αυτοκίνητο (έτος α’ κυκλοφορίας το 1999) στο οποίο υπάρχει παρακράτηση κυριότητας.

Αντικειμενική αξία ακινήτου 103.584 ευρώ, ενώ η εμπορική του αξία εκτιμήθηκε, όπως και στο Πρωτοβάθμιο Δικαστήριο στο ποσό των 200.000 ευρώ.

Η απόφαση του Εφετείου περιληπτικά είναι η εξής:

1. Ορίζει το ποσό των μηνιαίων καταβολών έως τα 700 ευρώ από τη δημοσίευση της απόφασης.

2. Για την προστασία της κύριας κατοικίας η αιτούσα θα πρέπει να καταβάλει το 85% της εμπορικής αξίας αυτής (200.000 x 85% = 170.000 ευρώ) σε χρόνο εξόφλησης τα 20 χρόνια (συνολικό κούρεμα 50%).

3. Η αποπληρωμή του ποσού αυτού θα ξεκινήσει με ΠΕΡΙΟΔΟ ΧΑΡΙΣΤΟΣ τεσσάρων χρόνων μετά τη δημοσίευση της απόφασης, και θα γίνει εντόκως, χωρίς ανατοκισμό με το μέσο επιτόκιο στεγαστικού δανείου, με το κυμαινόμενο επιτόκιο που θα ισχύει κατά το χρόνο της αποπληρωμής, σύμφωνα με το στατιστικό δελτίο της Τράπεζας της Ελλάδος και θα ικανοποιηθούν προνομιακά η Εμπορική Τράπεζα και ο ΟΕΚ που έχουν εξασφαλιστεί με την εγγραφή προσημειώσεων υποθήκης.

Το ΔΣ της Ένωσης Καταναλωτών Ηρακλείου Κρήτης (ΕΝΚΗ) συγχαίρει το οικονομοτεχνικό και νομικό τμήμα υποστήριξης των υπερχρεωμένων μελών μας για την άρτια προπαρασκευή και τεκμηρίωση της υπόθεσης.

Το δεδικασμένο υπαγωγής του δανείου της εργατικής εστίας (ΟΕΚ) που πέτυχε η νομική μας υπηρεσία θα αποτελέσει ένα άριστο εργαλείο περαιτέρω υποστήριξης των καταναλωτών που είναι υπερχρεωμένοι και με δάνεια από τον πρώην πλέον ΟΕΚ, οι οποίοι τυγχάνει να είναι και οι πλέον αδύναμοι οικονομικά συμπολίτες μας στην οικονομική λαίλαπα που ζούμε. Καλούμε όλους τους υπερχρεωμένους που αδυνατούν να διατηρούν ενήμερες τις δανειακές τους υποχρεώσεις να έρθουν σε επαφή μαζί μας για συμβουλευτική και νομική υποστήριξη.

Η πιθανή επιτυχής ένταξη τους, με την βοήθεια του εξειδικευμένου τμήματος υπερχρέωσης που έχουμε οργανώσει, στο νέο νόμο περί υπερχρεωμένων θα τους επιτρέψει την απαραίτητη οικονομική ελάφρυνση για ένα νέο οικονομικό ξεκίνημα χωρίς τον βραχνά των πλειστηριασμών και των διαταγών πληρωμής των τραπεζών.
www.flashnews.g

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου