Σελίδες

Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Ψάχνεις για ενοίκιο; Αυτά που πρέπει να προσέχεις


Ο Πάνος Βέργος είναι ιδρυτής της StudentΗouse.gr, άρα και ο ιδανικός άνθρωπος να σου μιλήσει για αυτά.
Με τα λόγια του Πάνου λοιπόν...

Συγχαρητήρια! Τα αποτελέσματα των βάσεων μάλλον σε φέρνουν στη Σχολή των ονείρων σου ή απλά, σε μία πόλη μακρυά από τους γονείς σου. Επιτέλους ξεκινά για σένα η πολυπόθητη φοιτητική ζωή κι η επόμενη έννοια σου, δεν είναι άλλη από την εύρεση ενός “βασιλείου” για τα επόμενα 4, 5, 6 χρόνια.
Το φοιτητικό σου σπίτι!
Ο χώρος που θα στιγματίσει τα νιάτα σου και θα πλαισιώσει πιθανώς τα ομορφότερα χρόνια της ζωής σου. Ατελείωτες στιγμές κραιπάλης, χαβαλέ και συγκινήσεων από έρωτες, απογοητεύσεις, πρωτόγνωρες αποτυχίες αλλά και μοναδικές επιτυχίες, αν καταφέρεις να πάρεις πτυχίο μετά από όλα αυτά.

Οφείλεις να είσαι προσεκτικός και κυρίως να ακούς τους παλιούς. Τα περάσαμε, τα πάθαμε, τα μάθαμε.
  Το φοιτητικό σπίτι είναι η πρώτη γνωριμία με την ζωή. Ξαφνικά, πέφτεις στα βαθιά και πολεμάς με τα άπλυτα (ρούχα και πιάτα), τα ασιδέρωτα, τις σκούπες, τα φαράσια και τις σκόνες πλυντηρίου. Δεν είναι αυτά για σένα. Κι όμως, σε δύο μήνες θα έχεις το πρώτο σου πτυχίο. Στην νοικοκυρική. Piece of cake. Μπορείς τώρα να κατακτήσεις τον κόσμο.
Τα χοντρά όμως ξεκινούν από Οκτώβρη, έχει μπει το κρύο κι αρχίζεις και τουρτουρίζεις. Τα πετρέλαια είναι ακριβά, τα παράθυρα μπάζουν, το νερό θέλει θερμοσίφωνο κι η ΔΕΗ τσούζει.
Κάτι δεν υπολόγισες σωστά.

  Επιπλέον, το σπίτι ναι μεν είναι δίπλα στα bar, απέχει όμως μισή ώρα απ’τη σχολή (χωρίς κίνηση), αλλάζεις 3 συγκοινωνίες, χάνεις μία ώρα απ’τον ύπνο σου κάθε πρωί και τελικά γειώνεις το μάθημα.  Τέλος, το μπάνιο δε σε εμπνέει για καλλιτεχνικό εργαστήρι, είναι παλιό κι η κουζίνα είναι ούτως η άλλως χρέπι, οπότε προτιμάς να τρως έξω.
Όλα αυτά είναι ένα επιπλέον κόστος στον προυπολογισμό σου 300€. Αμέσως έχεις βγει εκτός badget και κλαις. Τι κάνεις λοιπόν;

5 απλά βήματα όταν ψάχνεις σπίτι θα σε σώσουν

1) Η σωστή επιλογή σπιτιού
Η προσφορά κατοικιών είναι μεγαλύτερη από την ζήτηση. Αυτόματα έχεις το πάνω χέρι και την πολυτέλεια να βρεις όσο το δυνατό πιο καινούριο σπίτι. Το νεόδμητο ή έστω το σχετικά καινούριο σου προσφέρει κουφώματα νέας τεχνολογίας, ενεργειακά, που κρατούν ζεστό το σπίτι τον Χειμώνα και δροσερό την Άνοιξη και το Καλοκαίρι. Γλιτώνεις έξοδα για πολλά πετρέλαια, ρεύμα για air-condition κι επίσης αν έχεις κι αυτόνομη θέρμανση, επιλέγεις εσύ πότε και πόσο θα κάψεις κι όχι ο μπαρμπα-Γιάννης του τρίτου.
2) Έμφαση στο μπάνιο και την κουζίνα
Δώσε σημασία στο μπάνιο και την κουζίνα. Είναι οι μοναδικοί χώροι που δεν επιφέρουν βελτίωσης. Κοινώς τα παντρεύεσαι. Σαλόνια κι υπνοδωμάτια με ένα χαλάκι, 2-3 ωραίες αφίσες και καμιά γλάστρα φτιάχνουν. Το μπάνιο κι η κουζίνα δύσκολα.

  3) Πού πρέπει να είναι το σπίτι;
Φρόντισε το σπίτι να είναι κοντά στο Πανεπιστήμιο ή την αγορά. Μην ξεχνάς τον λόγο που μετακόμισες. Να σπουδάσεις. Αν μένεις μακρυά, το snooze θα γίνει από συνήθεια λατρεία. Γιατί τα κόστη για εισιτήρια λεωφορείου και τρένου να σου στερούν σημαντική ποσότητα από τα βραδινά σου ποτά; Αγόρασε ποδήλατο.
4) Ο απαραίτητος ηλιακός
Ο ηλιακός θερμοσίφωνας σώζει χρόνο και χρήμα. Ο ηλεκτρικός αντίθετα, κοστίζει σε κιλοβατόρες κι επιπλέον, αργεί να ζεστάνει το νερό όταν εσύ καίγεσαι για μπαρότσαρκα.
5) Το επιβεβλημένο παζάρι
Είμαστε σε περίοδο κρίσης. Οι ενοικιαστές είναι δυσεύρετοι και λιγότεροι από τα ενοικιαζόμενα σπίτια. Είσαι πολύτιμος. Διαπραγματεύσου την τιμή. Ένας έξυπνος τρόπος για να τη ρίξεις είναι να δώσεις κάποια ενοίκια μπροστά.  Αν δε μπορείς, έχε στο νου σου ότι για ένα καινούριο σπίτι σε πρακτική θέση, η τιμή ανέρχεται σε 5 με 6 ευρώ το τετραγωνικό. Για παλαιότερο, δεν ξεπερνά τα 5 ευρώ το μέτρο. Τα 3 με 4 ευρώ το μέτρο ακούγεται όνειρο.

Μην πιαστείς Κώτσος. Η αγορά καθορίζεται πλέον από τον αγοραστή-ενοικιαστή, όχι από τον ιδιοκτήτη.
  Η λάθος επιλογή θα σε αναγκάσει να μετακομίσεις πριν το καταλάβεις κι η διαδικασία εκτός από κουραστική και ψυχοφθόρα μπορεί να είναι κι ακριβή.
Η StudentHouse.gr προβάλλει τα οικονομικότερα φοιτητικά σπίτια στην Ελλάδα εντελώς δωρεάν, χωρίς κανένα ενδιάμεσο κόστος. Επισκέψου την και μίλα απευθείας με τον ιδιοκτήτη κλείνοντας όσα πιο πολλά ραντεβού προλαβαίνεις. Τα καλά φεύγουν, να είσαι αποφασιστικός. Εκμεταλλεύσου την τεχνολογία και την πληροφορία σαν ώριμος καταναλωτής. Είσαι ο μελλοντικός επιστήμονας, δεν είσαι κανένα γατάκι.
Ο Πάνος Βέργος είναι ιδρυτής της ιστοσελίδας www.studenhouse.gr που προσφέρει φθηνή ενοικίαση χωρίς μεσητική προμήθεια, σε 233 περιοχές της Ελλάδας.
 http://www.oneman.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου