Σελίδες

Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Ποιοι είναι οι φόροι προς τρίτους που θα καταργήσει η Τρόικα

Το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας στην οικονομία είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει η Τρόικα, η οποία θα βάλει στο μικροσκόπιο πάνω από 200 φόρους προς τρίτους, οι οποίοι επιβαρύνουν το κράτος τουλάχιστον μισό δισ. ευρώ ετησίως.

Στα μέσα Ιουλίου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, απέστειλε εγκύκλιο σε όλους τους φορείς του δημοσίου προκειμένου να καταγραφούν όλοι οι φόροι και στη συνέχεια να εξετασθούν ενδελεχώς. Ωστόσο, η ηγεσία του υπουργείου εκφράζει τις επιφυλάξεις της για την καταγραφή, καθώς υπάρχει ο φόβος πως αρκετοί φορείς δεν πρόκειται να αποκαλύψουν όλους τους φόρους που εισπράττουν λόγω της πιθανής κατάργησης τους, αναφέρει το capital.
Οι φόροι οι οποίοι θα καταγραφούν, θα αξιολογηθούν και θα κριθεί εάν θα καταργηθούν ή όχι, με βάση τρία κριτήρια:
    Την ανταποδοτικότητα τους για τους καταναλωτές
    Τη διαφάνεια όσον αφορά τη διαχείριση των εσόδων που φέρνουν
    Το κόστος που προκαλούν στην οικονομία μέσω αύξησης των τιμών προϊόντων και καταναλωτών.
Με βάση τα παραπάνω, το «καμπανάκι» χτυπάει κυρίως για τους φόρους και τα τέλη που τα έσοδά τους πηγαίνουν απευθείας σε ορισμένα ασφαλιστικά ταμεία και οι οποίοι επιβάλλονται πάνω σε συγκεκριμένες συναλλαγές (π.χ. αγορά ενός προϊόντος).
Εάν το υπουργείο πάντως ανάψει «πράσινο φως» για την κατάργηση ορισμένων φόρων, τότε τα ασφαλιστικά ταμεία θα χάσουν τα σχετικά έσοδα και θα πρέπει στη συνέχεια να κόψουν και τις σχετικές παροχές που χρηματοδοτούν με αυτά τα έσοδα, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι συντάξεις από ορισμένα επικουρικά ταμεία.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα φόρων υπέρ τρίτων
Υπέρ Ταμείου Επικουρικής Ασφαλίσεως Χημικών
    0,01 € για κάθε 11 παραγόμενους τόνους τσιμέντου
     0,01 € για κάθε 170 κιλά διατιθέμενου οινοπνεύματος
     0,01 € για κάθε 170 κιλά παραγόμενης ζύμης
     0,01 € για κάθε 8 τόνους παραγόμενων οξέων
Υπέρ Ταμείου Νομικών
    Δικαιώματα από δημοσιεύσεις καταστατικών εταιρειών ή τροποποιήσεις: 0,5% στο ποσό του κεφαλαίου κάθε εμπορικής εταιρείας που συνίσταται εκτός Α.Ε. και Ε.Π.Ε.
     Δικαίωμα στις εισπραττόμενες από το Δημόσιο χρηματικές ποινές και μετατροπής ποινών εκ ποσοστού 4,5%
     Το 20% στο δικαστικό ένσημο
     Το 10% επί μεταβίβασης ακινήτων
     Δικαιώματα σε συμβολαιογραφικές πράξεις πλην εκείνων που αφορούν μεταβιβάσεις ακίνητων από επαχθή αιτία σε ποσοστά 1,3%, 0,325%, 0,65% κατά περίπτωση, στην αξία του αντικειμένου κάθε σύμβασης .
Υπέρ ΤΣΜΕΔΕ
    Ποσοστό 1‰ στον προϋπολογισμό πάσης φύσεως τεχνικών έργων και οικοδομικών, εξαιρουμένων των έργων που εκτελούνται από το Δημόσιο και τους Δήμους και τις Κοινότητες.
     Ποσοστό 1 ‰ στην αξία των εισαγομένων μηχανημάτων από την αλλοδαπή για εκτέλεση έργων οδοποιίας, οικοδομικών, υδραυλικών και λιμενικών
     Ποσοστό 1% επί πιστοποιήσεων παντός Δημοσίου Έργου
Υπέρ Ταμείου Πρόνοιας Επικουρικής Ασφαλίσεως Ιπποδρομιών
     Το 0,5% επί αμοιβαίου στοιχήματος
     Ποσοστό 10% επί ανεξαργύρωτων δελτίων.
Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου