Σελίδες

Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Προς αποκοπή οποιασδήποτε τραπεζικής διευκόλυνσης και ρύθμισης δανείων οι μη βιώσιμες επιχειρήσεις

Ξεκαθάρισμα των βιώσιμων και των μη βιώσιμων επιχειρήσεων με βάση ένα αντικειμενικό σύστημα "βαθμολόγησης" του εταιρικού προφίλ, θα προχωρήσουν οι τράπεζες με το μοντέλο που θα φτιάξει ο διεθνής σύμβουλος της τρόικας και της ελληνικής πλευράς, Blackrock.

Όπως γράφει το Έθνος, στόχος είναι να ρυθμιστούν τα καθυστερούμενα δάνεια μόνο των υγιών επιχειρήσεων που πλήττονται από την ύφεση, έτσι ώστε να μπει φρένο στις υπέρογκες ζημίες που προέρχονται από τα "κόκκινα δάνεια".
Την ίδια ώρα, όπως έγραφε το newmoney.gr η τρόικα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού και η Τράπεζα της Ελλάδος προτείνουν στις διοικήσεις της Πειραιώς, της Εθνικής, της Alpha Bank και της Eurobank τη δημιουργία τεσσάρων bad banks, που θα απορροφήσουν τα "κόκκινα δάνεια" έτσι ώστε η κάθε συστημική τράπεζα να έχει τη δική της. (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ)
Η BlackRock μάλιστα προτείνει να γίνει κούρεμα έως 20% στα δάνεια που έχουν περάσει σε οριστική καθυστέρηση. Η σωστή διαχείριση των δανείων αυτών αποτελεί το μείζον ζήτημα για τις τράπεζες, καθώς ήδη η μεγάλη ελεγκτική εταιρεία BlackRock ελέγχει τα χαρτοφυλάκιά τους προκειμένου να πιστοποιήσει το ακριβές ύψος των επισφαλειών. Με άλλα λόγια, οι τράπεζες θέλουν αρχικά να ασχοληθούν με τους δανειολήπτες που διαθέτουν προβληματικά δάνεια.
Το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην κατηγορία των επιχειρήσεων, έχει διογκωθεί καθώς από το σύνολο των περίπου 119 δισ ευρώ που έχουν χορηγηθεί, σε καθυστέρηση βρίσκονται περίπου τα 34 δισ ευρώ.
Είναι ενδεικτικό ότι και σε πρόσφατα δάνεια που έχουν χορηγηθεί, οι επιχειρηματίες σταματούν να τα εξυπηρετούν από το πρώτο κιόλας 6μηνο αδιαφορώντας για τις εγγυήσεις σε ακίνητα που έχουν προσημειώσει οι τράπεζες.
Στο πλαίσιο της ΔΕΘ ο Πρόεδρος της ΕΤΕ και Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Γιώργος Ζανιάς, αναφερόμενος στα δάνεια σε επιχειρήσεις, τόνισε ότι δεν πρέπει να δημιουργηθεί ένας ακόμη κύκλος "κόκκινων δανείων" και γι αυτό θα πρέπει να εξεταστούν οι επιχειρήσεις και οι δυνατότητες τους.
Τραπεζικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η λιγοστή πλέον ρευστότητα που υπάρχει θα κατευθύνεται σε μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν, βραχυπρόθεσμα, δυνατότητες επιβίωσης και αργότερα, ανάπτυξης, εφόσον η ελληνική οικονομία ανακάμψει.
Σε τέτοιες περιπτώσεις θα γίνονται γενναίες ρυθμίσεις των υπαρχόντων δανείων, ενώ θα χορηγούνται και νέα κεφάλαια αφού θα έχει προσκομίσει η διοίκηση της επιχείρησης ένα νέο και βιώσιμο επιχειρησιακό σχέδιο.

Πηγή: newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου