Σελίδες

Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ Δικαστικό «μπλόκο» στις υπέρογκες δόσεις δανείων σε ελβετικό φράγκο

Σημαντική απόφαση, που μπορεί να αλλάξει το καθεστώς που κυριαρχεί στα δάνεια σε ελβετικό φράγκο, εξέδωσε το Μονομελές Πρωτοδικείο Κοζάνης. Το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα δανειολήπτη να πληρώνει τις δόσεις του με την ισοτιμία του 2006 και όχι με αυτήν που διαμορφώθηκε με τις διαδοχικές ανατιμήσεις.

Με την υπ΄ αριθμόν 342/2014 απόφασή του, έκανε δεκτή την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων υποχρεώνοντας την τράπεζα να δεχθεί την καταβολή των μηνιαίων δόσεων με την αρχική ισοτιμία με την οποία έγινε η εκταμίευση του δανείου μέχρι τη συζήτηση της κύριας αγωγής και την έκδοση οριστικής αποφάσεως.
Η υπόθεση αφορά ελεύθερο επαγγελματία που το 2006 πήρε στεγαστικό δάνειο σε ευρώ, το οποίο, δύο χρόνια αργότερα, κατά παρότρυνση της τράπεζας, το μετέτρεψε σε ελβετικό φράγκο, ενώ στη συνέχεια έλαβε δεύτερο δάνειο στο ίδιο νόμισμα.
Όπως εξήγησε η δικηγόρος Αριάδνη Νούκα που χειρίστηκε την υπόθεση, το αρχικό δάνειο που εκταμίευσε ανερχόταν σε 141.000 ευρώ με ισοτιμία 1,613 και η δόση ήταν περί τα 1.140 ευρώ το μήνα. Στην πορεία, σύμφωνα με την ίδια, με τις διαδοχικές ανατιμήσεις του ελβετικού φράγκου, η δόση του αυξανόταν σταδιακά, φτάνοντας τα 1.800 ευρώ. Μέχρι το 2010 ο δανειολήπτης εξυπηρετούσε κανονικά τις δόσεις, αλλά στη συνέχεια μειώθηκαν δραματικά τα εισοδήματα του, οπότε έλαβαν χώρα ρυθμίσεις προκειμένου να αποπληρώνει το μισό των δόσεων. Αυτά μέχρι πριν από λίγους μήνες, οπότε ο δανειολήπτης «σήκωσε τα χέρια ψηλά» αδυνατώντας πλέον να ανταποκριθεί στις δόσεις.
Κατά την δικηγόρο, τον περασμένο Απρίλιο η τράπεζα κατήγγειλε τις δανειακές συμβάσεις, ζητώντας την καταβολή εντός ολίγων ημερών το ποσό των 155.000 ευρώ, μετατρέποντας το υπόλοιπο του δανείου με ισοτιμία 1,215 . Οι υπολογισμοί της τράπεζας είχαν ως αποτέλεσμα ο δανειολήπτης, που για ένα δάνειο 141.000 ευρώ σε επτά χρόνια είχε πληρώσει 63.000 ευρώ, να βρεθεί να χρωστάει το αρχικό ποσό της εκταμίευσης επιβαρυμένο επιπλέον κατά 14.000 ευρώ.
Υπό αυτές τις συνθήκες, προσέφυγε στη Δικαιοσύνη ζητώντας να καταβάλλει πλέον τις δόσεις με την αρχική ισοτιμία. «Η συγκεκριμένη απόφαση ασφαλιστικών μέτρων στηρίζεται σε εξαιρετική νομική θεμελίωση και περιέχει σημαντικότατες ουσιαστικές παραδοχές. Έρχεται να προστεθεί στην πρόσφατη απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ξάνθης παρέχοντας τη δυνατότητα στον δανειολήπτη να καταβάλει άμεσα τις δόσεις του δανείου του με την αρχική ισοτιμία χωρίς να αναμένει την τελεσιδικία της τακτικής αγωγής του» ανέφερε η κα. Νούκα.
Η παραπάνω απόφαση έρχεται σε συνέχεια ανάλογης απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ξάνθης (υπ΄ αριθμόν 23/2014 ), που έκανε δεκτή την αγωγή συνταξιούχου αστυνομικού, πλην όμως στην περίπτωση αυτή δεν ακολουθήθηκε η διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων και κατά συνέπεια ο δανειολήπτης εδώ θα μπορέσει να καταβάλει τη δόση του δανείου με την αρχική ισοτιμία μετά την τελεσιδικία της υπόθεσης (με αναδρομική ισχύ).
http://www.imerisia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου