Σελίδες

Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Λιγότερες διαταγές πληρωμής από τα δικαστήρια της Καλαμάτας

Λιγότερες διαταγές πληρωμής φέτος, λόγω του "ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος"
Μειωμένες εμφανίζονται φέτος οι διαταγές πληρωμής που έχουν εκδοθεί μέχρι στιγμής από το Ειρηνοδικείο και το Πρωτοδικείο Καλαμάτας, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι βελτιώθηκε η οικονομική κατάσταση οφειλετών και εξοφλούν τα χρέη τους.
Σύμφωνα με όσα έχουν παρατηρηθεί από δικαστικούς και νομικούς κύκλους της Καλαμάτας, η σημαντική αύξηση των δικαστικών εξόδων λειτουργεί αποτρεπτικά στο να ξεκινήσει κάποιος έκδοση διαταγής πληρωμής για οφειλέτη του, ιδιαίτερα, μάλιστα, όταν γνωρίζει ότι δεν έχει «στον ήλιο μοίρα», πολύ δε περισσότερο όταν δε διαθέτει περιουσιακά στοιχεία. Επίσης αποτρεπτικό είναι το γεγονός ότι πολλές διαταγές πληρωμής δεν ικανοποιούνται, καθώς ο οφειλέτης δεν έχει τίποτα για να «του πάρεις».
Λιγότερες φέτος
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ειρηνοδικείου Καλαμάτας, όπου κατατίθενται αιτήσεις για έκδοση διαταγών πληρωμής για οφειλή μέχρι του ποσού των 20.000 ευρώ, ολόκληρο το 2012 εκδόθηκαν 977 διαταγές πληρωμής. Από τις αρχές του 2012 έως τα μέσα Σεπτεμβρίου είχαν εκδοθεί 704 διαταγές, ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα φέτος έχουν εκδοθεί 502, δηλαδή 202 λιγότερες από πέρυσι.
Στο Πρωτοδικείο Καλαμάτας κατατίθενται οι αιτήσεις για έκδοση διαταγών πληρωμής για ποσά πάνω από 20.000 ευρώ. Κατά μέσο όρο, τα ποσά που διεκδικούνται με αυτές τις αιτήσεις είναι μεταξύ 200-400.000 ευρώ. Το 2012 στο Πρωτοδικείο εκδόθηκαν συνολικά 598 διαταγές πληρωμής, ενώ από τις αρχές του 2012 μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου είχαν εκδοθεί 412. Φέτος, από τις αρχές του χρόνου έως τώρα, έχουν εκδοθεί 349.
Η διαταγή πληρωμής είναι μια απόφαση που βγαίνει χωρίς να γίνει δικαστήριο,  προσκομίζοντας ο αντίδικος μια επιταγή, μια συναλλαγματική, τιμολόγια υπογεγραμμένα από τα οποία προκύπτει απαίτηση, ένα μισθωτήριο κ.ά., ώστε να μπορέσει να εισπράξει αυτά που του οφείλονται, όπως μας εξήγησε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Κώστας Μαργέλης.
«Υπάρχει μια μείωση εξαιτίας του ύψους  των δικαστικών εξόδων, αλλά και της οικονομικής κρίσης. Γνωρίζουν καλά οι δανειστές ότι οι οφειλέτες τους δεν έχουν περιουσία και ίσως είναι ασύμφορο οικονομικά να επιδιώξουν τη δικαστική είσπραξη της απαίτησης. Αν ο οφειλέτης δεν έχει περιουσία, δεν μπορεί να κάνει τίποτα.
Πολλές διαταγές πληρωμής, που είναι από συμβάσεις τραπεζών και καταναλωτικά δάνεια, βγαίνουν από τα κεντρικά των τραπεζών στην Αθήνα.
Η πλειοψηφία, πάντως, των διαταγών πληρωμής είναι ανεκτέλεστες, καθώς οι οφειλέτες έχουν «φαλιρίσει» και σε ελάχιστες περιπτώσεις ικανοποιούνται οι δανειστές. Είναι κι αυτό απόρροια της οικονομικής κρίσης», πρόσθεσε ο κ. Μαργέλης.
Πηγή: tharrosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου