Σελίδες

Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Στο ΣτΕ προσφεύγουν οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών κλινικών

Προσπάθεια του ΕΟΠΥΥ να μην εξοφλήσει τα χρέη του προς τους παρόχους υπηρεσιών υγείας , μέσω του μηχανισμού αυτόματων επιστροφών δαπανών νοσηλείας (Claw back)καταγγέλλουν οι ιδιοκτήτες Ιδιωτικών Κλινικών και διαγνωστικών κέντρων.
 
Με προσφυγή που κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας υποστηρίζουν πως μπαίνουν ουσιαστικά σε καθεστώς «διαρκούς οιονεί επίταξης των υπηρεσιών του έναντι του ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με την προσφυγή τους, ο «μηχανισμός αυτόματων επιστροφών (Claw back) έτους 2013 δαπανών νοσηλείας, διαγνωστικών εξετάσεων και φυσικοθεραπείας» ο οποίος τέθηκε σε εφαρμογή τον περασμένο Αύγουστο με απόφαση του υπουργού Υγείας αποτελεί μια «κεκαλυμμένη προσπάθεια» του ΕΟΠΥΥ «να αποφύγει την εξόφληση των υφισταμένων χρεών του» προς τους παρόχους υπηρεσιών υγείας, αφού επέρχεται συμψηφισμός και ματαιώνεται η είσπραξη των οφειλομένων ποσών. 
 
Και αυτό γιατί, προβλέπεται πως η μηνιαία δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για διαγνωστικές εξετάσεις, νοσηλεία και φυσικοθεραπείες που παρέχονται από συμβεβλημένους ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών υγείας δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1/12 των εγκεκριμένων πιστώσεων του προϋπολογισμού του Οργανισμού. Σε περίπτωση που υπάρχει υπέρβαση αυτού του ποσού, θα αναζητείται από τους παρόχους υπηρεσιών υγείας (υπολογίζεται σε εξαμηνιαία βάση) και θα καταβάλλεται μέσα σε έναν μήνα από την πιστοποίησή του. Σε αντίθετη περίπτωση, ο ΕΟΠΥΥ μπορεί να διακόψει τη σύμβαση του συμβεβλημένου παρόχου με τον Οργανισμό, ενώ οι κλινικές δεν μπορούν να αρνηθούν την παροχή υπηρεσιών στους ασφαλισμένους του Οργανισμού.
 
Στην προσφυγή που υπογράφουν η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών, ο Σύνδεσμός Ιδιωτικών Κλινικών Ελλάδος και 40 κλινικάρχες από όλη την Ελλάδα τονίζουν πως η σχέση τους με τον ΕΟΠΥΥ καθίσταται « καταπλεοναστική ή λεόντειος» αφού επιβάλλει στους παρόχους υπηρεσιών υγείας (κλινικές, κ.λπ.) «τη διαρκεί δωρεάν παροχή υπηρεσιών κατά το μέρος που υπερβαίνουν το μηνιαίο πλαφόν δαπανών του ΕΟΠΥ , κάτι που καταλήγει να είναι δωρεάν παροχή υπηρεσιών προς τον Οργανισμό». Παράλληλα, όπως υποστηρίζουν ά αυτό «ζημιώνει βαρύτατα της ιδιωτικές κλινικές», οι οποίες πρέπει να επιβαρύνονται «αδιάλειπτα τα έξοδα νοσηλείας των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ».
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου