Σελίδες

Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Αλλάζει ο φόρος ακινήτων του 2014- Ποιους επιβαρύνει, ποιοι οφελούνται

Αλλάζει ο σχεδιασμός για τον φόρο ακινήτων του 2014, μετά από διαπραγματεύσεις μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και της Τρόικα, με τους φορολογούμενους μεσαίας κλίμακας να καλούνται να βάλουν «βαθιά» το χέρι στην τσέπη.

Η Τρόικα έχει ζητήσει αλλαγές στο αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης, καθώς θεωρεί ότι τα εισπρακτικά αποτελέσματα δεν θα είναι τα αναμενόμενα και έχει προκρίνει αλλαγές οι οποίες θα επιβαρύνουν περισσότερο τους φορολογούμενους οι οποίοι ανήκουν στη μεσαία κλίμακα, αναφέρει το capital.
Συγκεκριμένα, ο νεότερος σχεδιασμός περιλαμβάνει:
  • Ο φόρος θα υπολογίζεται στα κτίσματα με βάση 20 κλιμάκια και όχι 33 που είχαν προταθεί αρχικά. Τα κλιμάκια στα οποία θα εμπίπτει το κάθε ακίνητο, θα ορίζονται με βάση την τιμή ζώνης όπου βρίσκεται το κτίσμα, ενώ κατά πάσα πιθανότητα τα 23 ευρώ ανά τετραγωνικό θα παραμείνει το υψηλότερο κλιμάκια
  • Θα επιβληθεί φορολογική επιβάρυνση και στα αγροτεμάχια ανά στρέμμα, με βάση δέκα κλιμάκια. Ο φόρος, ο οποίος θα κλιμακώνεται από 1 έως και 40 ευρώ το στρέμμα, θα είναι χαμηλότερος για τους επαγγελματίες αγρότες σύμφωνα με ρύθμιση που προωθείται.
  • Αλλάζει επί το επαχθέστερον η φορολόγηση των οικοπέδων.
  • Οι παραπάνω αλλαγές, θα έχουν ως αποτέλεσμα την ελάφρυνση σε όσους έχουν κτίσματα μέχρι και μεσαίας αντικειμενικής αξίες, αλλά και την επιβάρυνση των περιοχών με υψηλότερη τιμή ζώνης.
  • Η ελάφρυνση ακυρώνεται μερικά ή συνολικά για όσους φορολογούμενους έχουν οικόπεδα και αγροτεμάχια.
Οι παγίδες του νέου φόρου
  • Οι δύο παγίδες του νέου φόρου που φέρνουν επιβαρύνσεις είναι ότι θα φορολογούνται πλέον και τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα ενώ θα επιβάλλεται φόρος και στα αγροτεμάχια ( εκτός σχεδίου εκτάσεις).
Το τελικό σχέδιο νόμου μετά από διαβουλεύσεις μεταξύ του ΥΠΟΙΚ, της τρόικα και στελεχών του ΠΑΣΟΚ πρόκειται να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση την Δευτέρα ή την Τρίτη. Το υπουργείο οικονομικών σε συνεργασία με την τρόικα αναζητά το 2014 από τον ενιαίο φόρο ακινήτων συνολικά έσοδα τουλάχιστον 2,9 δις ευρώ.

Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου