Σελίδες

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Θεραπεία με τζελ για τη μετατόπιση δίσκου

Μια εύκολη θεραπεία για τη μετατόπιση δίσκου και τους πόνους που προκαλεί, ανέπτυξαν επιστήμονες στις ΗΠΑ.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Ντιουκ διαπίστωσαν ότι ο πόνος μειώνεται σημαντικά με τη βοήθεια ενός τζελ που περιέχει μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη, η οποία λειτουργεί σαν... βιολογική κόλλα.
Όπως προέκυψε από τη μελέτη των επιστημόνων, η πρωτεΐνη λαμινίνη, όπως ονομάζεται, δρα παράλληλα με τα κύτταρα που αποκαθιστούν τη βλάβη που έχει προκληθεί στον δίσκο και έχει την ικανότητα ακόμη και να διορθώσει το πρόβλημα.
Η λαμινίνη συγκρατεί τα κύτταρα που βρίσκονται στο κεντρικό σημείο του δίσκου, ενώ σύμφωνα με παλαιότερες μελέτες μειώνεται με το πέρασμα του χρόνου, με αποτέλεσμα τα κύτταρα να γίνονται πιο εύθραυστα και αδύναμα. Αυτό σημαίνει ότι ο κίνδυνος μετατόπισης δίσκου γίνεται μεγαλύτερος.
Οι παλαιότερες θεραπείες που περιλαμβάνουν την έγχυση κυττάρων δεν είναι ιδιαιτέρως αποτελεσματικές, επειδή όταν τα κύτταρα εισέρχονται στον οργανισμό απομακρύνονται γρήγορα, καθώς δεν υπάρχει κάτι που να μπορεί να τα συγκρατήσει.
Για τον λόγο αυτόν, επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Ντιουκ ανέπτυξε ένα τζελ που περιέχει λαμινίνη, ώστε τα κύτταρα να παραμένουν στη θέση τους και να αποκαθιστούν τη βλάβη.
Εξάλλου, άλλη αμερικανική μελέτη έδειξε ότι ο πόνος που προκαλείται από τη μετατόπιση δίσκου ανακουφίζεται από ενέσεις που περιέχουν μυελό των οστών, ο οποίος περιέχει μεγάλη ποσότητα βλαστοκυττάρων.
 http://www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου