Σελίδες

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Η ανεργία και τα χαρτζιλίκια



Η ανεργία προφανέστατα αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική κοινωνία. Δεν υπάρχει χειρότερη κατάσταση στην οποία μπορεί να βρεθεί ένας άνθρωπος οποιασδήποτε ηλικίας, πολλώ δε μάλλον στο ξεκίνημα της ζωής του. Και σαφέστατα το κράτος έχει υποχρέωση όχι να τους διορίσει, αλλά να δημιουργήσει όλες εκείνες τις συνθήκες που θα επιτρέψουν την αντιστροφή της κατάστασης και θα φέρουν νέες στέρεες θέσεις εργασίας με προοπτική.


Η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες πανηγυρικά ένα πρόγραμμα για την πρόσληψη 50.000 ανέργων στους δήμους της χώρας, με σύμβαση 5 μηνών, μέσω του ΟΑΕΔ, η οποία θα χρηματοδοτηθεί μέσω του ΕΣΠΑ.

Ασφαλώς η απασχόληση, έστω και για πέντε μήνες, είναι πολύ μεγάλο δώρο για κάποιον ο οποίος βιώνει το δράμα της ανεργίας και της συνεπακόλουθης ανέχειας. Ωστόσο, τούτα τα προγράμματα, πέραν μίας πρόσκαιρη ανακούφισης ουδέν άλλο προσφέρουν, όταν μάλιστα ως φορέας υποδοχής επιλέγεται το ευρύτερο κράτος και μάλιστα οι δήμοι.

Αντί να βοηθηθεί με τα χρήματα αυτά ο πολύπαθος ιδιωτικός τομέας της οικονομίας έτσι ώστε εκεί να απασχοληθούν, με τα χρήματα του ΕΣΠΑ, οι άνεργοι, όπου εκτός από το προφανές πλεονέκτημα ότι θα βελτιώσουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους, θα έχουν και την πιθανότητα να συνεχίσουν την απασχόληση τους, επιλέγεται η παλαιά μέθοδος της απασχόλησης στο ευρύτερο κράτος, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ολη η υπόθεση θυμίζει τα αλήστου μνήμης stages και τις στρατιές των χιλιάδων συμβασιούχων!

Εχει δίκιο η «Δράση» που γκρινιάζει: «Με βάση την εμπειρία παρόμοιων μεθοδεύσεων του παρελθόντος, το πιθανότερο είναι ότι η απασχόληση αυτή δεν θα έχει πραγματικό αντίκρισμα. Πρόκειται για κρατικά χαρτζιλίκια».

Ο ΟΑΕΔ πρέπει να πάψει να είναι Οργανισμός Ανέργου Εργατικού Δυναμικού και να καταστεί, μέσω της διοχέτευσης των όποιων διαθέσιμων κονδυλίων του στην ιδιωτική οικονομία, πραγματικός Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού. Ολες οι ενέργειες της κοινωνίας μας πρέπει, από εδώ και μπρος, να στοχεύουν στην ενδυνάμωση των ανέργων μέσα από τη σχέση τους με τις επιχειρήσεις.
 http://www.kerdos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου