Σελίδες

Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Η ΕΡΤ, το ΣτΕ και ο Χιονούλης


Μου έλεγε κάποιος φίλος χθες ότι η πολιτική «διάρροια» που έχει προκληθεί αφού άπαντες είναι χαμένοι στην απόφαση του ΣτΕ για την ΕΡΤ, του θυμίζει την ιστορία του Χιονούλη του διάσημου αλμπίνου γορίλα που έζησε επί 40 χρόνια σε ζωολογικό κήπο της Βαρκελώνης.
Ο Χιονούλης ήταν ο μοναδικός γνωστός λευκός γορίλας παγκοσμίως και οι ερευνητές προσπαθούσαν επί χρόνια να εξηγήσουν τα αίτια του αλμπινισμού του.
Οι προσεγγίσεις που έκαναν ακολουθούσαν την πεπατημένη.  Προσπαθούσαν, δηλαδή, να ερμηνεύσουν την «κόνξα» του Χιονούλη βασισμένοι στο τι γνώριζαν για τους ανθρώπους αλμπίνους. Έψαχναν, δηλαδή,  τέσσερις γενετικές μεταλλάξεις που ενοχοποιούνται για τον αλμπινισμό, μια πάθηση με κύριο χαρακτηριστικό την έλλειψη χρώματος στο δέρμα τα μάτια και τα μαλλιά.
Και κάπως έτσι περνούσαν τα χρόνια χωρίς επιστημονικές απαντήσεις για τον λευκό σταρ γορίλα της Βαρκελώνης.
Μέχρι που κάποιοι επιστήμονες σκέφτηκαν να το πάρουν αλλιώς το θέμα, να δουν όλη την εικόνα, να δουν το δάσος και όχι το δέντρο. Έτσι αποκωδικοποίησαν όλο το γονιδίωμα και βρήκαν την απάντηση! Και η απάντηση ήταν η ενδογαμία! Γιατί ο Χιονούλης ήταν η «προσωποποίηση» του έρωτα του θείου με την ανιψιά!
Η αποκάλυψη αυτή τους οδήγησε και σε άλλα συμπεράσματα αφού ο Χιονούλης ήταν η μοναδική απόδειξη παγκοσμίως ότι μπορεί να παρατηρηθεί ενδογαμία σε γορίλες. Και η εξήγηση ήταν η αποψίλωση των οικοτόπων τους! Μη μπορώντας, δηλαδή, λόγω καταστροφής του περιβάλλοντος να απομακρυνθούν από τον οικότοπό τους και σε καινούργια εδάφη να κάνουν καινούργια οικογένεια, «ανακυκλώνονταν» με αποτέλεσμα οι απόγονοι να είναι αλμπίνοι γορίλες.
Κάτι ανάλογο, μου είπε ο φίλος, συμβαίνει τώρα  με την ΕΡΤ και με την απόφαση του ΣτΕ. Προσπαθούν να καταλάβουν τι πρέπει να κάνουν ερμηνεύοντας λάθος το γονιδίωμα. Ενώ πρόκειται απλώς για σκαστή περίπτωση Χιονούλη. Ενδογαμία λόγω καταστροφής του πολιτικού τους οικοτόπου.
 http://topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου