Σελίδες

Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Διαβουλεύσεις του Ταμείου με 4 συστημικές τράπεζες για την επέκταση των δόσεων από τις 48 στις 72 - Στόχος η είσπραξη απαιτήσεων ύψους 3 δισ. ευρώ - Αγώνας δρόμου να προετοιμαστεί το νομοθέτημα μέχρι τα τέλη του μήνα Με τραπεζικά δάνεια η πληρωμή των ρυθμίσεων για τις οφειλές προς το ΙΚΑ και την Εφορία

Σε διαβουλεύσεις βρίσκονται το ΙΚΑ με τις 4 συστημικές τράπεζες και τα υπουργεία Οικονομικών και Απασχόλησης για τη διευθέτηση και χρηματοδότηση των οφειλών επιχειρήσεων και επαγγελματιών προς τα Ταμεία.

Πρόκειται για προετοιμασία που αφορά ακόμα και την επέκταση των δόσεων από το αρχικό σχέδιο των 48 στις 72, το σημαντικό όμως έχει να κάνει με τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων για να μπορέσουν να αποπληρώσουν τις δόσεις στις οποίες θα καταλήξουν οι ρυθμίσεις. Παράλληλα, το σχέδιο αυτό που, σύμφωνα με κρατικές πηγές, αναμένεται να είναι έτοιμο το πολύ στις αρχές Ιουλίου, θα αποτελέσει πιλότο για επέκτασή του και στις οφειλές προς την Εφορία.
Οι 4 συστημικές τράπεζες επεξεργάζονται τη δυνατότητα παροχής χρηματοδότησης στις επιχειρήσεις που έχουν χρέη προς τα Ταμεία και κατ' επέκταση προς την Εφορία, καθώς όπως γίνεται αντιληπτό, πρόκειται για επιχειρήσεις που στην πλειονότητά τους εκτός του ότι δε θα έχουν ασφαλιστική ενημερότητα,  είναι πιθανό αρκετές από αυτές να μην έχουν ούτε φορολογική, καθώς επίσης και ευρισκόμενες στο Τειρεσία να μην μπορούν να χρηματοδοτηθούν με τα παραδοσιακά κριτήρια από τις τράπεζες.
Το ΙΚΑ που έχει απαιτήσεις περίπου 7 δισ. ευρώ από ασφαλιστικές εισφορές επιχειρήσεων, έχει σαν στόχο να εισπράξει τα 3 δισ. Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν, ότι για τη χρηματοδότηση του εγχειρήματος ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί κάποιο από τα Ταμεία που παρέχουν προνομιακούς όρους, όπως το ΕΤΕΑΝ.
Οι ενημερότητες που θα παρέχονται σε επιχειρήσεις που θα τηρούν τις ρυθμίσεις θα είναι βραχυπρόθεσμης διάρκειας, όπως δηλαδή συμβαίνει και τώρα, οπότε και περιορίζονται στον ένα μήνα.
Κατά το τρόπο αυτό θα χρηματοδοτηθεί μία φιλόδοξη προσπάθεια που θα έχει σαν στόχο να εισπράξει το ΙΚΑ ή να αρχίσει να εισπράττει ποσοστό που αντιστοιχεί περίπου στο 50% των απαιτήσεών του και παράλληλα να δώσει σε επιχειρήσεις που έχουν τεθεί εκτός εύρυθμης λειτουργίας τη δυνατότητα επανεκκίνησης.
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, το ΙΚΑ, έχοντας εξασφαλίσει συνθήκες χρηματοδότησης για είσπραξη των απαιτήσεών του, θα παραιτηθεί από τη σειρά προτεραιότητας που τηρείται στη διαδικασία του εκπλειστηριάσματος, στις περιπτώσεις κατά τις οποίες οι επιχειρήσεις θα οδηγηθούν σε πτώχευση.


Πηγή:newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου