Σελίδες

Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Απόφαση - βόμβα του Ελεγκτικού Συνεδρίου



Του Παναγιώτη Στάθη

Τέλος στο ειδικό καθεστώς που διέπει τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των υπαλλήλων της Βουλής (ύψος συντάξεων, όρια εξόδου από την υπηρεσία, πιθανότατα εφάπαξ κ.λπ.) βάζει με απόφαση βόμβα η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου.


Σύμφωνα με πληροφορίες σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματικό τον κανονισμό της Βουλής ως προς το σκέλος που αφορά τη ρύθμιση των συνταξιοδοτικών θεμάτων των υπαλλήλων του Κοινοβουλίου. Χαρακτηριστικό ήταν πως οι συντάξεις των συγκεκριμένων υπαλλήλων ήταν πολύ υψηλότερες από τον μέσο όρο των δημοσίων υπαλλήλων, το εφάπαξ που ελάμβαναν υπέρογκο κλπ.

Η απόφαση της Ολομέλειας, θα αναφέρει πώς ο κανονισμός της Βουλής δεν μπορεί να ρυθμίζει συνταξιοδοτικά θέματα των υπαλλήλων του Κοινοβουλίου και οι σχετικές διατάξεις του είναι αντισυνταγματικές (αντίθετες στο άρθρο 73 του Συντάγματος) και κατά συνέπεια ανίσχυρες.

Ετσι σύμφωνα με τους συμβούλους του Ελεγκτικού Συνεδρίου, απαιτείται νόμος του Κράτους που θα καθορίζει τα συνταξιοδοτικά των υπαλλήλων του κοινοβουλίου, ο οποίος θα πρέπει μετά την σύνταξή του να αποσταλεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο προκειμένου να γνωμοδοτήσει επί της συνταγματικότητάς του.

Στο Β΄ Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου είχε προσφύγει υπάλληλος της Βουλής που ζητούσε συνταξιοδοτικές διαφορές, αλλά ο Γενικός Επίτροπός Διον. Λασκαράτος άσκησε αναίρεση υπέρ του νόμου και η υπόθεση παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια του Δικαστηρίου.
 http://www.capital.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου