Σελίδες

Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Χιλιάδες αγωγές για τις μειώσεις στις συντάξεις


Τριάντα χιλιάδες εφέσεις και αγωγές κατέθεσαν απόστρατοι στρατιωτικοί για αναπροσαρμογή των συντάξεών τους που υπέστησαν απανωτές μειώσεις εξαιτίας της πολιτικής του Μνημονίου που εφαρμόζει η κυβέρνηση.
Το Ελεγκτικό Συνέδριο, όπως δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης, αδυνατεί πάντως να διεκπεραιώσει τις υποθέσεις αυτές λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό και τεχνογνωσία.

Με έγγραφο που διαβίβασε στη βουλή απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Αδ. Γεωργιάδη, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε επικαλούμενος στοιχεία του Ελεγκτικού Συνεδρίου ότι «η καθυστέρηση στην εκδίκαση των συνταξιοδοτικών υποθέσεων οφείλεται στο γεγονός ότι ασκήθηκαν χιλιάδες εφέσεις και αγωγές από στρατιωτικούς συνταξιούχους που φθάνουν τις 30.000, οι οποίοι ζητούν την αναπροσαρμογή της σύνταξής τους σύμφωνα με τις διατάξεις των Ν 2838/2000 και 3016/2002. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την επιμήκυνση του χρόνου προσδιορισμού των σχετικών δικασίμων των τμημάτων».

Οι δύο νόμοι εμπεριέχουν κατά κάποιο τρόπο “ρήτρες” για την αποφυγή μειώσεων των συντάξεων, οι οποίες βέβαια παραβλάφθηκαν με το νόμο 4093/2012 που τέθηκε σε ισχύ από τις αρχές του τρέχοντος έτους. Μεγάλος αριθμός εφέσεων έχει ασκηθεί μετά τη διπλή μείωση που υπέστησαν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων στις συντάξεις τους τελευταίους μήνες. Η πρώτη με αναδρομική ισχύ από τον Αύγουστο του 2012 και εξαιτίας των μειώσεων των στρατιωτικών (15% κατά μέσο όρο) και η δεύτερη από αρχές του 2013 με τις μειώσεις σε όλους τους συνταξιούχους του Δημοσίου (5% ως 20%), όπως προέβλεπε το Μεσοπρόθεσμο.

Μόνο τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους ασκήθηκαν ενώπιον του ΙΙ Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου 1.600 εφέσεις και ενώπιον του ΙΙΙ Τμήματος, 2.288 εφέσεις από στρατιωτικούς

ΠΗΓΗ: Ελεύθερος Τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου