Σελίδες

Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Υποβολή φορολογικών δηλώσεων από τους 18κτάρηδες

  

Λύθηκε τελικά το πρόβλημα που υπήρχε με τους φορολογούμενους άνω των 18 ετών.
Με τον ν. 4110/2013, από τα οικονομικό έτος 2013, όλοι οι φορολογούμενοι που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, υποχρεούνται να καταθέτουν φορολογική δήλωση, είτε είχαν εισόδημα μέσα στο 2012, είτε όχι.
Με τον ν.4152/2013, διευθετήθηκε το ζήτημα με τα προστατευόμενα μέλη. Όσα προστατευόμενα μέλη δεν έχουν εισόδημα ή το εισόδημα τους δεν τους εξαίρει από τα προστατευόμενα μέλη , δεν έχουν την υποχρέωση να υποβάλουν φορολογική δήλωση. Η μόνη υποχρέωση που υπάρχει είναι να πάρουν ΑΦΜ, τον οποίο θα δηλώσουν οι γονείς στην τέταρτη σελίδα στον Πίνακα 9 , μαζί με τον ΑΜΚΑ τους.
Άρα θα πρέπει να σπεύσουν στις εφορίες.
Τα δικαιολογητικά που χρειάζονται για την έκδοση ΑΦΜ είναι:
Φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας για Έλληνες πολίτες και Φωτοαντίγραφο διαβατηρίου για αλλοδαπούς (πρέπει να έχουν μαζί και την ταυτότητα ή το διαβατήριο για επίδειξη, διαφορετικά οι φωτοτυπίες πρέπει να είναι νόμιμα επικυρωμένες)
Επικυρωμένη εξουσιοδότηση, όταν το ΑΦΜ ζητείται για λογαριασμό του ενδιαφερομένου από εξουσιοδοτημένο πρόσωπο
Πιστοποιητικό γέννησης, στην περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος στερείται ταυτότητας (π.χ. ανήλικος)
Δήλωση απόδοσης ΑΦΜ - Μ1
Δήλωση σχέσεων φορολογούμενου Μ7 (μόνο στην περίπτωση που πρέπει να δηλωθεί η σχέση του Εξουσιοδοτημένου κλπ).
Επισημαίνουμε για μία ακόμη φορά ότι μετά την υποχρεωτική υποβολή δήλωσης από όσους φορολογούμενους είναι πάνω από 18 ετών, την υποχρέωση υποβολής έχουν και οι κάτοικοι εξωτερικού, είτε έχουν εισόδημα στην Ελλάδα είτε όχι. Με τον νόμο 3943/2011, οι κάτοικοι εξωτερικού είχαν εξαιρεθεί από τα τεκμήρια (Αντικειμενικές Δαπάνες Διαβίωσης). Έτσι δεν είχαν μέχρι τώρα την υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης, αφού δεν είχαν πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα. Από το οικονομικό έτος 2013 όλοι οι κάτοικοι εξωτερικού λοιπόν, εξακολουθούν να απαλλάσσονται από τις Αντικειμενικές Δαπάνες Διαβίωσης, αλλά δεν εξαιρούνται από την υποβολή φορολογικής δήλωσης αν είναι πάνω από 18 ετών.

Πηγή: newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου