Σελίδες

Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Γιατροί του Κόσμου Ανασφάλιστος ένας στους τρεις Έλληνες

Ανασφάλιστος σχεδόν ένας στους τρεις Έλληνες, μην έχοντας πρόσβαση στη δημόσια υγεία, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασαν οι Γιατροί του Κόσμου. Για ανύπαρκτο πια σύστημα υγείας στη χώρα μας έκανε λόγο η πρόεδρος των «Γιατρών του Κόσμου» Ελλάδας, Λιάνα Μαΐλλη,

 Σε συνέντευξη Τύπου, στο πλαίσιο διεθνούς συνάντησης, που πραγματοποιούν σήμερα και αύριο στην Αθήνα οι πρόεδροι, οι διευθυντές και τα στελέχη των «Γιατρών του Κόσμου» από τις 14 χώρες όπου δραστηριοποιούνται, η πρόεδρος των «Γιατρών του Κόσμου» Ελλάδας, Λιάνα Μαΐλλη, επισήμανε ότι “η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ ακραία κατάσταση, λόγω των περικοπών στην υγεία”.
“Στη χώρα μας δεν υφίσταται πια σύστημα υγείας” είπε και τόνισε ότι περίπου τρία εκατομμύρια Έλληνες πολίτες είναι ανασφάλιστοι. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία της οργάνωσης το 28% του συνολικού πληθυσμού ήταν ανασφάλιστοι στα τέλη του 2013.
Ενδεικτικά ανέφερε ενδεικτικά ότι μία ανασφάλιστη έγκυος χρειάζεται 650 ευρώ για προγεννητικό έλεγχο, 650 ευρώ για φυσιολογικό τοκετό και 1.200 ευρώ για καισαρική, ενώ αντίστοιχα, ο βασικός εμβολιασμός ενός παιδιού κοστίζει 1.400 ευρώ.
Δραματική η κατάσταση και στην Ισπανία όπου υπολογίζεται ότι το 16% του πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση σε φάρμακα. Συγκεκριμένα υπολογίζεται ότι 873.000 άτομα έχουν αποκλειστεί από το δημόσιο σύστημα υγείας, ενώ η κυβέρνηση μειώνει τα έξοδα για την υγεία στα 7 δισ. ευρώ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την περιθωριοποίηση όσων δεν ήταν ασφαλισμένοι, ενώ τα φάρμακα για σοβαρές ασθένειες δίνονται μόνο σε όσους έχουν ασφάλιση.
Στη Γαλλία, περίπου 200.000 άτομα δεν έχουν δικαίωμα στην ιατρική περίθαλψη, ενώ στη Γερμανία, η υγεία των μεταναστών, των ανασφάλιστων εγκύων και παιδιών βρίσκεται σε κίνδυνο από την περιορισμένη πρόσβασή τους στο σύστημα υγείας. Οι εκπρόσωποι των «Γιατρών του Κόσμου» ζήτησαν να υπάρξουν ανοιχτά συστήματα υγείας για όλους, επισημαίνοντας ότι «η υγεία δεν είναι εμπόρευμα», ενώ εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους πολίτες της Ελλάδας, όπου το σύστημα υγείας αντιμετωπίζει τα σοβαρότερα προβλήματα, λόγω της οικονομικής κρίσης.
Newsroom Enet, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου