Σελίδες

Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

ΤΕΚΜΗΡΙΑ Φορολογικές δηλώσεις: Αλαλούμ με τους τόκους και τα πρόστιμα

Σύγχυση επικρατεί με την αναγραφή των τόκων καταθέσεων από το πρώτο ευρώ στη φετινή φορολογική δήλωση, αλλά και με την επιβολή των νέων υπέρογκων προστίμων για όσους υπέβαλαν εκπρόθεσμα την περιοδική δήλωση ΦΠΑ. Οι τόκοι καταθέσεων δηλώνονται φέτος σε ξεχωριστό κωδικό στο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης. Οι μέχρι σήμερα ισχύουσες διατάξεις επιβάλλουν τη δήλωση τόκων από το πρώτο ευρώ, καθώς ο περιορισμός στην αναγραφή των τόκων για ποσά κάτω των 250 ευρώ -ο οποίος τέθηκε με το άρθρο 64 του νόμου 4170/2013- ίσχυε μόνο για το φορολογικό έτος 2013 (χρήση 2012).

Όπως επισημαίνουν φοροτεχνικοί, αν ισχύσει φέτος η υποχρέωση δήλωσης τόκων από το πρώτο ευρώ, είναι πιθανόν φορολογούμενοι που εισέπραξαν τόκους λίγων ευρώ και δεν έχουν άλλα εισοδήματα να πιαστούν στην τσιμπίδα των τεκμηρίων (3.000 ευρώ ελάχιστη αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης) και να κληθούν να πληρώσουν φόρο 300 ευρώ με βάση τον πρώτο συντελεστή 10% που ισχύει για εισοδήματα από ακίνητα και κινητές αξίες. Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών γνωρίζει το πρόβλημα και όπως διαβεβαιώνουν πηγές του υπουργείου αυτό θα αντιμετωπιστεί εντός των ημερών.
Όσον αφορά στα πρόστιμα, τις προηγούμενες ημέρες ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, προειδοποιούσε μέσω επιστολών με πρόστιμο 2.500 ευρώ τους επιχειρηματίες που δεν υποβάλλουν εγκαίρως τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και ενώ είχε προαναγγελθεί η μείωση των προστίμων τις επόμενες ημέρες. Χθες, ωστόσο, έκανε λόγο για παρερμηνεία της επιστολής, σημειώνοντας ότι επρόκειτο για μια απλή υπενθύμιση των νέων τσουχτερών προστίμων που εντός των επόμενων ημερών θα αποτελέσουν παρελθόν. Διευκρίνισε εξάλλου ότι στις βεβαιωμένες παραβάσεις θα επιβληθούν μειωμένα πρόστιμα που θα προβλέπονται στο επικείμενο νομοσχέδιο - σκούπα.
 http://www.imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου