Σελίδες

Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

Πως θα γίνονται οι μεταβιβάσεις αν δεν έχει πληρωθεί ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων

Τεχνικές σπαζοκεφαλιές της τελευταίας στιγμής σχετικές με τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων καλούνται να λύσουν τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών. Το σχετικό νομοσχέδιο είναι ήδη έτοιμο, αλλά έχουν ανακύψει τεχνικής φύσης θέματα που σχετίζονται έμμεσα με το φόρο.

Το υπουργείο κλήθηκε να απαντήσει στο τι θα γίνει σε περίπτωση που φορολογούμενος που δεν έχει πληρώσει τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων θελήσει να πωλήσει το ακίνητο του σε κάποιον.
Ο νέος φόρος ναι μεν βαρύνει κάθε ακίνητο ξεχωριστά, ωστόσο το σχετικό εκκαθαριστικό θα εμπεριέχει το συνολικό φόρο (άθροισμα) που αντιστοιχεί στα ακίνητα του φορολογουμένου.
Αν κάποιος δεν πληρώσει το φόρο που αναφέρεται στο εκκαθαριστικό δεν θα μπορεί να λάβει φορολογική ενημερότητα, η οποία είναι απαραίτητο έγγραφο για τις μεταβιβάσεις ακινήτων. Έτσι, ο οφειλέτης του Δημοσίου θα μπορούσε να «εγκλωβιστεί» και να μην μπορέσει να πωλήσει το ακίνητο του.
Το υπουργείο βρήκε λύση βγαλμένη από την αγορά. Συγκεκριμένα, ο αγοραστής του ακινήτου θα αναλαμβάνει να πληρώσει το φόρο που δεν έχει καταβάλει ο πωλητής, αφαιρώντας το σχετικό ποσό από το τίμημα πώλησης.
Ωστόσο, για να βεβαιώνεται η καταβολή του φόρου για το συγκεκριμένο ακίνητο η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα εκδίδει ειδικό πιστοποιητικό, το οποίο θα συνυποβάλλεται μαζί με τα υπόλοιπα δικαιολογητικά στο συμβολαιογράφο για να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση.
Σε αυτό το πιστοποιητικό θα αναφέρεται απλά ότι ο φόρος για το συγκεκριμένο ακίνητο έχει καταβληθεί στην Εφορία.
Τμημα ειδησεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου