Σελίδες

Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Στην εποχή του Λουδοβίκου


Κάτι ήξεραν στο υπουργείο Οικονομικών και καθυστερούσαν την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Ηδη με εγκύκλιό του το υπουργείο θέτει σε άμεση εφαρμογή τη νέα τροποποίηση του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, που απαγορεύει, ως «απαράδεκτη», την απ' ευθείας προσφυγή των φορολογουμένων για επίλυση των φορολογικών υποθέσεων στα Διοικητικά Δικαστήρια!

Σύμφωνα με τη νέα διάταξη, όσοι έχουν διαφορές με την Εφορία υποχρεούνται, από εδώ και στο εξής, πρώτα να καταφεύγουν, αναγκαστικά, στη νέα Υπηρεσία Εσωτερικής Επενεξέτασης, της Γενικής Γραμματείας Εσόδων του κ. Χάρη Θεοχάρη. Και αν η προσφυγή τους απορριφθεί, τότε και μόνο θα μπορούν να προσφύγουν στη διοικητική Δικαιοσύνη!
Τι μας λέει δηλαδή ο νόμος και η εγκύκλιος; Οτι πριν από την προσφυγή στα δικαστήρια θα παρεμβάλλεται υποχρεωτικά μια διοικητική διαδικασία επίλυσης του προβλήματος. Μόνο που για να καταθέσει κάποιος πολίτης αίτηση υπαγωγής στην ενδιάμεση αυτή εξωδικαστική διαδικασία, πρέπει να προκαταβάλει το 50% του ποσού που αποτελεί την επίδικη διαφορά με την Εφορία! Με άλλα λόγια, το υπουργείο μας καλεί, νταβατζίδικα, να πληρώσουμε στο Δημόσιο προκαταβολικά τα μισά χρήματα που μας ζητάει, γιατί αλλιώς δεν θα μπορούμε να ζητήσουμε δικαστική προστασία!
Νομικά, πρόκειται για ενδικοφανή προσφυγή, με την οποία το κράτος λέει ότι προσπαθεί να επιλύσει ταχύτερα (ενός 60 ημέρων) ομοειδείς υποθέσεις, αναδεικνύοντας τα πιθανά κοινά νομικά και πραγματικά περιστατικά. Ετσι ευελπιστούν, λένε στο υπουργείο Οικονομικών, να αποφορτίσουν τα Διοικητικά Δικαστήρια από τον όγκο των δεκάδων χιλιάδων φορολογικών υποθέσεων που λιμνάζουν εκεί και να εισπράξουν κάποια έσοδα.
Ομως στην πράξη επιχειρείται, όπως καταγγέλλουν και δικαστές, μία άνευ προηγουμένου παρεμπόδιση στην απονομή Δικαιοσύνης. Οι πολίτες στερούνται ένα θεμελιώδες συνταγματικό δικαίωμά τους, όπως είναι η παροχή δικαστικής προστασίας, για καθαρά εισπρακτικούς λόγους. Με πρόσχημα το δήθεν ξεκαθάρισμα των υποθέσεων και την αποτελεσματικότερη διαχείρισή τους, στήνεται ένα αξεπέραστο φράγμα προκειμένου να μην καταφύγουν οι φορολογούμενοι στο φυσικό τους δικαστή.
Και όλο αυτό σερβίρεται με το περιτύλιγμα του εκσυγχρονισμού του συστήματος επίλυσης των φορολογικών διαδικασιών! Είναι αλήθεια ότι μέχρι σήμερα οι φορολογικές υποθέσεις φράκαραν στα δικαστήρια εξαιτίας της γραφειοκρατικής δομής των δικαστικών υπηρεσιών, της ανυπαρξίας τεχνολογικής υποδομής και της έλλειψης προσωπικού.
Ομως είναι άλλο πράγμα η επιτάχυνση της δικαστικής επίλυσης των διαφορών και τελείως διαφορετικό η απαγόρευση προσφυγής στα δικαστήρια. Πρόκειται για καραμπινάτη αντισυνταγματική ρύθμιση, που πρέπει εδώ και τώρα να καταργηθεί.
 http://www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου