Σελίδες

Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

Μόνο 850.000 από τους 6.500.000 τις έχουν υποβάλει - Χάος με τις δηλώσεις!



Μόνο 850.000 πολίτες από τους 6.500.000 φορολογουμένους - φυσικά πρόσωπα υπέβαλαν φορολογική δήλωση μέσα στο Ιούνιο.

Οι περισσότεροι περίμεναν την παράταση στην καταληκτική προθεσμία για να μπορέσουν να
αντιμετωπίσουν πολλά από τα προβλήματα που συνεπάγεται η ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης.

Φέτος οι δηλώσεις θα υποβληθούν διαδικτυακά από όλους. Αυτό σημαίνει ότι 1.000.000 φορολογούμενοι, οι οποίοι πέρυσι υπέβαλαν χειρόγραφα τη δήλωση, πρέπει φέτος να προμηθευτούν τον κλειδάριθμο από τις εφορίες, οι οποίες είναι όμως κλειστές (χθες και σήμερα) λόγω απεργίας! Οσοι έχουν παλαιούς κωδικούς πρόσβασης στο TAXISnet μπορούν να τους χρησιμοποιήσουν και φέτος.

Η προθεσμία κατάθεσης των δηλώσεων, η οποία έληγε κανονικά στις 30 Ιουνίου, παρατάθηκε και οι φετινές φορολογικές δηλώσεις θα υποβάλλονται μέχρι και το τέλος Αυγούστου, ανάλογα με τον ΑΦΜ του φορολογουμένου.

Ο γενικός γραμματέας Εσόδων Χαρης Θεοχάρης πιέζει τους φορολογουμένους να υποβάλουν νωρίς τις δηλώσεις τους και να ξεκινήσουν να πληρώνουν τον φόρο, γιατί αλλιώς θα χάσουν τις τρεις διμηνιαίες δόσεις που προβλέπονται για την καταβολή του φόρου εισοδήματος. Ο κ. Θεοχάρης απειλεί ότι όσοι καθυστερήσουν να υποβάλουν τη δήλωση θα υποχρεωθούν να καταβάλουν τον φόρο σε δύο διμηνιαίες δόσεις αντί σε τρεις, ή ακόμη και εφάπαξ!

Οι φορολογούμενοι, όμως, προσπαθούν να κερδίσουν όσο περισσότερο χρόνο μπορούν, καθώς δεν έχουν τα χρήματα για να πληρώσουν τον φόρο εισοδήματος, που θα είναι φέτος ιδιαίτερα τσουχτερός. Πολλοί, επίσης, δεν μπορούν να υποβάλουν τις φορολογικές δηλώσεις, καθώς η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων δεν έχει περάσει ακόμα στο σύστημα τoυ TAXISnet τα στοιχεία για τους τόκους των καταθέσεων, τα οποία έχουν αποστείλει τα τραπεζικά ιδρύματα.

Υπενθυμίζεται ότι στις δηλώσεις θα αναγράφονται οι τόκοι των καταθέσεων εφόσον το 2012 ξεπέρασαν τα 250 ευρώ.

Επίσης, αρκετοί φορολογούμενοι θα πρέπει να μεταβούν στις εφορίες και να δηλώσουν την ημερομηνία γέννησής τους, καθώς το TAXISnet εμφανίζει -λανθασμένα- ότι γεννήθηκαν το... 1900 (!). Λόγω αυτού του λάθους «μπλοκάρει» η υποβολή της δήλωσης!

Επίσης, οι εφοριακοί δεν έχουν λάβει ακόμα την εγκύκλιο από το υπουργείο Οικονομικών με τις οδηγίες για το πώς θα γίνουν οι έλεγχοι στους φορολογουμένους που διεκδικούν επιστροφή φόρου. Ετσι πολλοί φορολογούμενοι στήνονται με τις ώρες στις ουρές απλά για να μάθουν ότι τελικά δεν θα ελεγχθούν και άρα θα καθυστερήσει η καταβολή της επιστροφής φόρου που δικαιούνται.

Μεγάλη είναι και η ταλαιπωρία για τους φορολογουμένους που κάνουν τροποποιητικές δηλώσεις φόρου εισοδήματος. Το σύστημα TAXISnet δέχεται ηλεκτρονικά μόνο την αρχική δήλωση, άρα οι τροποποιητικές δηλώσεις πρέπει να γίνουν χειρόγραφα στην Εφορία. Οποιος θέλει να αλλάξει κάτι θα πρέπει να υποβάλει χειρόγραφη τροποποιητική δήλωση στην Εφορία με τον κίνδυνο να βρεθεί αντιμέτωπος με έλεγχο!

Στέλιος Κράλογλου
 http://www.triklopodia.gr

3 σχόλια:

  1. εδω και ενα χρονο ενα θεμα και θα ηθελα αν μπορειτε να μου απαντησετε.
    σε οικοπεδο εξ αδιαιρετου εχουν κτιστει τρεις κατοικιες(αυθαιρετα) απο τρια αδερφια.η καθε κατοικια εχει το δικο της ρολοι της δεη και τα τρια αδερφια ειναι ανεργα.η εφορια ζηταει να πληρωθει το χαρατσι απο τον καθενα κατα τα 2/3.τους λεω πως εφοσον η καθε οικια εχει το ρολοι της και εμαστε χωρις εισοδημα δικαιουμαστε απαλλαγη.μου απαντανε οτι απλλασατε μονο το ιδιωκατοικουμενο.τι ακνω?ξερετε να μου πειτε .
    ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ψαξε παλαιότερη ανάρτηση για το ποιοί απαλλάσσονται απο το χαράτσι. Ξεχώρισε οτι το οικόπεδο ειναι εξ αδιαιρέτου δεν έχει σχέση. Υπάρχουν τρία ρολόγια και η κάθε περίπτωση αντιμετωπίζεται διαφορετικά. Προσπάθησε να κάνεις διακανονισμό και βλέποντας και κάνοντας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. σε ευχαριστω αλλα ακρη δε βγαζω.σα να μου φαινεται πως εμπιπτει στις ειδικες συνθηκες που θελουν μεσο και γω μεσο δεν εχω .ουτε λαδι.
    να σαι καλα παντως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή