Σελίδες

Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

«Δύσκολο σταυρόλεξο» η κατάργηση 199 φόρων υπέρ τρίτων - Τα περίεργα που προκύπτουν από την καταγραφή τους


Σε δύσκολο σταυρόλεξο για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναδεικνύεται η κατάργηση 199 φόρων υπέρ τρίτων και μη ανταποδοτικών χρεώσεων.

Η δημοσιονομική τους διαχείριση  αποτελεί ιδιαίτερα λεπτό ζήτημα, καθώς από την κατάργησή τους θα δημιουργηθούν ταμειακά προβλήματα σε αρκετούς φορείς που θα πρέπει να ενισχυθούν απευθείας από τον προϋπολογισμό.
Όσες από τις χρεώσεις αυτές δεν καταργηθούν πλήρως, θα πρέπει να ενταχθούν στον προϋπολογισμό του κράτους, με την κυβέρνηση να αποφασίζει εφεξής για τη διάθεσή τους στους δικαιούχους φορείς, αφού όμως πρώτα υποβληθεί σχέδιο για την αξιοποίηση των πόρων.
Υπάρχουν  όμως και οι φόροι υπέρ τρίτων που δεν έχουν σήμερα απολύτως κανέναν λόγο ύπαρξης, αφού δεν εξυπηρετούν ούτε τον σκοπό για τον οποίο θεσμοθετήθηκαν, καλύπτοντας ανάγκες φορέων συχνά αδιαφανείς ή τουλάχιστον απροσδιόριστες.
Σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών που μίλησε στην «Καθημερινή», «η διάρθρωση των φόρων αυτών και ο τρόπος με τον οποίο επιβάλλονται είναι εξαιρετικά πολύπλοκος, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το κόστος διαχείρισης ολόκληρου του φορολογικού συστήματος».
Βάσει σχετικού πίνακα που έχει στη διάθεσή της η εφημερίδα, από τους 199 φόρους υπέρ τρίτων  93 σχετίζονται με τα ταμεία, 40 επιβαρύνουν την τουριστική αγορά, ενώ 25 καταβάλλονται υπέρ διαφόρων νομικών ενώσεων.
Χαρακτηριστικό είναι ότι μέσω μη ανταποδοτικών χρεώσεων οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης εισπράττουν 2 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ μόνο από την εισφορά υπέρ ΟΓΑ τα έσοδα αγγίζουν το 1 δισ. ευρώ.
Στα περίεργα από την καταγραφή των μη ανταποδοτικών χρεώσεων υπέρ τρίτων, ξεχωρίζουν μεταξύ άλλων:
1. Η απόδοση των αζήτητων κερδών από τις ιπποδρομίες στο ταμείο πρόνοιας των αστυνομικών υπαλλήλων.
2. Η διάθεση του 32% του 5% επί της τιμής των εισιτηρίων των αγώνων ποδοσφαίρου, μπάσκετ, πόλο, βόλεϊ και χάντμπολ, καθώς και το 32% του 10% των αθλητικών τηλεοπτικών δικαιωμάτων στο επικουρικό ταμείο των αστυνομικών. Επίσης, το υπόλοιπο 68% στις ανωτέρω δύο περιπτώσεις αποδίδεται στο επικουρικό ταμείο της χωροφυλακής.
3. Απόδοση 2 ευρώ από κάθε άδεια γάμου και διαζυγίου υπέρ της Αποστολικής Διακονίας της Ελληνικής Εκκλησίας. Μάλιστα, ο φόρος αυτός επεβλήθη το 1946.
4. Ειδική εισφορά εκτελωνιστικών εργασιών (ΔΕΤΕ) που βεβαιώνεται κατά την εισαγωγή, εξαγωγή και μεταφόρτωση αγαθών και καυσίμων και καταβάλλεται μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος. Δηλαδή, οι καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος της χώρας ενισχύουν το αποθεματικό του ασφαλιστικού ταμείου των εκτελωνιστών.
5. Η απόδοση 0,01 ευρώ για κάθε 170 χιλιόγραμμα μπίρας που παράγεται στο επικουρικό ταμείο χημικών.
Πηγή: «Καθημερινή»

Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου