Σελίδες

Σάββατο 24 Αυγούστου 2013

ΑΔΙΕΞΟΔΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Κατασχέσεις σπιτιών, καταθέσεων και φημολογία φέρνουν πιο κοντά το bail-in


Οι αποφάσεις της κυβέρνησης για δέσμευση λογαριασμών προκειμένου να εξοφληθούν χρέη οφειλετών προς το Δημόσιο, η έναρξη κατασχέσεων της πρώτης κατοικίας (απόφαση Α.Σαμαρά και Ε.Βενιζέλου) σε συνδυασμό με την φημολογία για συμψηφισμό με τα «κόκκινα» δάνεια έναντι στεγαστικών δανείων, «τσακίζουν» τις καταθέσεις στις τράπεζες και τις φέρνουν πιο κοντά στο εφιαλτικό σενάριο:

Bail in,δηλαδή κατάσχεση των τραπεζικών καταθέσεων με σκοπό να στηριχθούν οι τράπεζες. Χωρίς να αποκλείεται και το σενάριο του αναγκαστικού δανεισμού από τις τραπεζικές καταθεσεις έναντι κρατικών ομολόγων...
Από το Μάρτιο έως και το Ιούλιο συνολικά 2 δισ. ευρώ έφυγαν από τις τράπεζες είτε για το εξωτερικό είτε για τα… σεντούκια.
Η εκροή συνεχίζεται και πιθανολογείται πώς θα αυξηθεί όσο κυβέρνηση και τρόικα στρέφονται στις καταθέσεις των νοικοκυριών για να καλύψουν τα… σπασμένα και την αποτυχία της πολιτικής τους.
Οι προβλέψεις για τους μήνες μέχρι το τέλος του έτους δείχνουν ότι ένα ίσο ή και μεγαλύτερο ποσό (υπολογίζεται ότι μπορεί να φτάσει μέχρι τα 4 δισ ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου) θα "δραπετεύσει" από το απόλυτα ανασφαλές ελληνικό τραπεζικό περιβάλλον.
Και δεν πρόκειται για τις μεγάλες καταθέσεις αλλά για μικρές αποταμιεύσεις για την επιβίωση των οικογενειών τους και όσων έβαλαν στην άκρη κάποια χρήματα για τις σπουδές των παιδιών τους.
Άλλωστε οι μεγάλες καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ έχουν φύγει εδώ και καιρό. Καταθέσεις φυσικών προσώπψν άνω των 200.000 ευρώ είναι κάτι παραπάνω από σπάνιο φαινόμενο.
Γιατί, όσοι έχουν μεγάλα ποσά σε καταθέσεις σίγουρα δεν τις έχουν σε ελληνικές τράπεζες, αφού το «κούρεμα» a la Κύπρου παραμονεύει, ενώ όσοι επιχειρηματίες δεν εξυπηρετούν τα δάνεια τους σίγουρα έχουν φροντίσει να μην συνδέονται οι καταθέσεις τους με τις υποχρεώσεις τους.
Στελέχη των τραπεζών δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για την απόσυρση των καταθέσεων, σημειώνοντας ότι η επιστροφή ενός σημαντικού μέρους των καταθέσεων αποτελεί προϋπόθεση για τη βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας. «Μόνο με μία ισχυρή καταθετική βάση θα μπορέσουν ξανά να χρηματοδοτήσουν και την ελληνική οικονομία», αναφέρουν παράγοντες των τραπεζών.
Αυτό όμως μοιάζει αδύνατο, καθώς η δαμόκλειος σπάθη που ακούει στο όνομα bail in απειλεί τις καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες, όπως άλλωστε και η πολιτική της κυβέρνησης, που στρέφεται στους τραπεζικούς λογαριασμούς για να εκβιάσει την αποπληρωμή οφειλών προς την εφορία, γενικά το Δημόσιο και την αποπληρωμή των «κόκκινων» δανείων, ενώ την ίδια στιγμή επιβάλει νέους φόρους για τις καταθέσεις.
Στο μεταξύ, ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι καταγράφονται ληστείες σε οικίες ή και επιχειρήσεις αμέσως μετά την ανάληψη μεγάλων ποσών. Εκτιμάται πώς υπάρχουν κυκλώματα που έχουν πρόσβαση σε κινήσεις λογαριασμών και με το που οι δικαιούχοι «σηκώνουν» μεγάλα ποσά στήνουν διαρρήξεις και ληστείες.
Τα περιστατικά που έχουν καταγραφεί είναι πολλά και ξεφεύγουν του… τυχαίου γεγονότος. Για την πρωτοφανή κατάσταση φέρεται να έχει λάβει γνώση η Αστυνομία που διερευνά τέτοιου είδους περιστατικά, αναζητώντας το «βαθύ λαρύγγι» ή τις σπείρες.
Με την ατέρμονη πολιτική της κυβέρνησης και τις παλινωδίες της η χώρα δεν πρόκειται να βγει από την ύφεση και το βαθύ σκοτάδι της οικονομίας. Ίσα ίσα που οι Γερμανοί μας ετοιμάζουν νέο μνημόνιο για να μας αποτελειώσουν.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου