Σελίδες

Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

Οι 6 προσωπικότητες των διακοπών: Σε ποια ανήκετε;


Οι περισσότερες στήλες για συμβουλές  διακοπών  γράφουν ότι οι καλύτερες διακοπές που θα κάνετε είναι αυτές που θα σας βγάλουν εντελώς έξω από τη καθημερινή σας ρουτίνα . Η συμβουλή είναι γνωστή : χαλαρώστε και ηρεμήστε.

Ωστόσο, αυτή η συμβουλή δεν ταιριάζει σε όλους. Όσο αφορά των προγραμματισμό των διακοπών,πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι ο καθένας  μας δεν  μπορεί να οργανωθεί και κατέπεκταση να απολαύσει  τις διακοπές του με τον ίδιο τρόπο όπως όλοι οι άλλοι.. Με τα παρακάτω έξι βήματα θα  μάθετε πώς να φτιάξετε τις διακοπές σας σύμφωνα με το τι ταιριάζει στη δικιά σας προσωπικότητα  και έτσι να μπορέσε να χαλαρώσετε πραγματικά. Αρκετά από αυτά τα βήματα  δημιουργήθηκαν με βάση το μοντέλο  των πέντε παραγόντων της προσωπικότητας που χωρίζεται σε :  Εξωστρέφεια (Extraversion),  Συγκαταβατικότητα (Agreeableness), Ευσυνειδησία (Conscientiousness),  Συναισθηματική Σταθερότητα (Emotional Stability) και Δεκτικότητα στην Εμπειρία (Openness to Experience). Υπάρχουν έξι είδη προσωπικότητας αναφορικά με τις διακοπές. Ας δούμε βήμα προς βήμα τι πρέπει να κάνει η κάθε προσωπικότητα για να περάσει καλά στις διακοπές. 
Ο οργανωτικός και ο μη οργανωτικός τύπος προσωπικότητας. 
Αποφασίστε πόσο και τι είδους προγραμματισμό χρειάζονται οι  διακοπές σας
Διάγνωση: Μερικοί άνθρωποι πραγματικά τους αρέσει να προγραμματίζουν  και να σχεδιάζουν τις μέρες διαμονής τους αναλυτικά και με λεπτομέρεια  και άλλοι δεν θέλουν τίποτα περισσότερο από το έχουν κάποιον για παρέα και απλά να πάνε κάπου. Άνθρωποι που αναλαμβάνουν να οργανώσουν τις διακοπές –είτε γιατί έτσι κάνουν από φυσικό τους, είτε γιατί προέκυψε με τον καιρό- συνήθως «χαλαρώνουν» μέσα από αυτή τη διαδικασία. Για αυτούς διακοπές σημαίνει οργάνωση και αναλυτικό πλάνο δράσης για κάθε ημέρα διακοπών. Αυτά τα  άτομα βρίσκονται   σύμφωνα με το μοντέλο των προσωπικωτήτων στην ομάδα της Ευσυνειδησίας καθώς τους αρέσει η προσοχή στη λεπτομέρια.
Θεραπεία: Αν μισείτε τον προγραμματισμό, τότε μην το κάνετε. Όταν θα πάτε  για διακοπές με φίλους , επωφεληθείτε από τον «αρχηγό» της παρέας ο οποίος θα έχει αναλάβει να βγάλει ένα πρόγραμμα για όλους. Αν πρόκειται να πάτε κάπου μόνοι σας, τότε κάντε όσο το δυνατόν λιγότερα και απλά αφεθείτε στις εμπειρίες που θα σας προκήψουν. Βέβαια, αργότερα,  ίσως να πρέπει να αντιμετωπίσετε τις  όποιες καταστάσεις σας εμφανιστούν εξαιτίας της μη-οργάνωσης σας. Ίσως αυτό σας κάνει να μάθετε κάποιες βασικές αρχές οργάνωσης  για την επόμενη φορά που θα πάτε κάπου.
Οι άνθρωποι που επιδιώκουν νέες εμπειρίες. 
Διάγνωση: Οι άνθρωποι που είναι ανοιχτοί σε νέες εμπειρίες θέλουν να δούν και να γνωρίσουν όσα περισσότερη μέρη μπορουν. Είναι  οι πρωτοπόροι  που αναζητούν τόπους που δεν έχουν ξαναπάει,  που θέλουν να γνωρίσουν τα τοπικά αξιοθέατα και τους ανθρώπους, και να προσπαθήσουμε όσο το δυνατόν να επεκτείνουν το μυαλό τους, ενώ βρίσκονται  σε διακοπές. Για αυτά τα άτομα οι διακοπές είναι άμεσα συνδεδεμένες με το πόσες εμπειρίες κατάφεραν να συγκεντρώσουν. Όσες περισσότερες οι εμπειρίες τόσο και μεγαλύτερη η απόλαυση που παίρνουν από αυτό.
Θεραπεία: Μην αισθάνεστε ότι πρέπει να πιέστείτε ότι δηλαδή πρέπει να πάτε κάπου εξωτικά για να πείτε ότι πήγατε διακοπες ειδικα όταν το μόνο που θέλετε πραγματικά να κάνετε  είναι να επιστρέψετε στην αγαπημένη σας παραλία ή στο ξενοδοχείο που πάτε κάθε χρόνο. Από την άλλη πλευρά, αν  αισθάνεστε ότι κάνετε τα ίδια και ίδια και θέλετε μια αλλαγή, δοκιμάστε να πάτε λίγο πιο μακριά από εκεί που πηγαίνετε συνήθως. Ισως να δείτε ότι έστω αυτή η μικρή αλλαγή σας κάνει καλό.
Οι συγκαταβατικοί τύποι
Διάγνωση : Σε κανέναν δεν αρέσει να τον θεωρούν νευρωτικό ή εριστικό. Παρόλαυτά όμως κάποια άτομα είναι και εριστικά και νευρωτικά ή και τα δυο μαζί. Προκειμένου να περάσετε καλά στις διακοπες σημαίνει ότι θα κάνετε και τις απαραίτητες παραχωρήσεις. Άνθρωποι που είναι πολύ παραχωρητικοί  δεν έχουν ποτέ προβλήματα με τους συνταξιδιώτες τους, τους ανθρώπους του ξενοδοχείου ή γενικά με όσους έχουν επαφή κατά τη διάρκεια των διακοπών. Αν βλέπετε ότι εκνευρίζεστε από πράγματα όπως  τις καθηστερήσεις στα δρομολόγια, το προσωπικό του ξενοδοχείου κτλ, τότε α) χρειάζεστε όντως αυτές τις διακοπές και β) δεν είστε τόσο συγκαταβατικοί .  Εάν νιώθετε κάπως νευρικοί, τότε αυτό είναι ένα σημαδί ότι ανησυχειτε πολύ. Υπάρχουν ένα σωρό λόγοι για να ανησυχείτε αλλά όταν πρόκειται για τις διακοπές σας δεν υπάρχει κανένας λόγος να αντιδράτε έτσι.
Θεραπεία:  Mπορεί να είστε συγκαταβατικοί ή μπορεί να μην ανησυχείτε αρκετά. Πολλές φορές οι συγκαταβατηκοί άνθρωποι πέφτουν θύματα εκμετάλευσης όπως και οι άνθρωποι που δεν ανησυχούν μπορεί να μην έχουν αίσθηση τους πραγματικούς κινδύνους των διακοπών όπως πχ τους πορτοφολάδες. Γενικά, οι μεγαλύτερες «καταστροφές» κατά τη διάρκεια των διακοπών έχουν δημιουργηθεί από άτομα εκνευριζόντουσαν για καταστάσεις όπου δεν μπορούσε να αλλάξει κάτι.  Κάποιοι άλλοι ανησυχούσαν για καταστάσεις οι οποίες δεν είχαν γίνει καν πχ. Να χάσουν το πλοίο, το αεροπλάνο κτλ.  Η θεραπεία για αυτές τις περιπτώσεις  είναι να προσπαθήσετε να ηρεμήσετε και να ελέξετε κατά πόσο αξίζει να εκνευριστείτε για κάτι ή να αγωνιάτε. Αν πάλι τίποτα από ότι κάνετε δεν έχει αποτέλεσμα τότε ίσως να πρέπει να δείτε κάποιον ειδικό.
Οι τελειομανείς 
Διάγνωση : Όλοι ξέρουμε την ιστορία με τις τέλειες διακοπές : το μέρος είναι φανταστικό, το ξενοδοχείο τέλειο, τα φαγητά πεντανόστιμα, οι άνθρωποι καταπληκτικοι κτλ κτλ. Επίσης, όλοι γνωρίζουμε ότι κάτι τέτοιο δεν υπάρχει. Εάν πιάνετε τον εαυτό σας να έχει τέτοιες «μυθικές προσδοκίες» τότε οι διακοπές κάτι άλλο παρά τέλειες θα είναι
Θεραπεία:  Θα πρέπει να είστε ρεαλιστές και να πείτε στον εαυτό σας ότι «τώρα πάω διακοπές, που ίσως είναι καλύτερο από να μη πήγαινα καθόλου. Αν όλα πάνε τέλεια έχει καλως αν πάλι κάτι στραβώσει, δεν πειράζει» έτσι προετοιμάζετε τον εαυτό σας από τις μη ρεαλιστικές προσδοκίες σας.
Οι εξωστρεφείς
Διάγνωση : Oι άνθρωποι που είναι εξωστρεφείς αρέσκονται στις διακοπές τους να είναι έξω και να συναστρέφονται με άτομα που μόλις έχουν γνωρίσει. Από την άλλη, οι εσωστρεφείς θέλουν απλά λίγο χρόνο με τον εαυτό τους και αν και δεν τους ενοχλεί να είναι με άλλα άτομα προτιμούν να περνούν κάποιες μέρες αποκλειστικά μόνοι τους.  Αν δεν γνωρίζετε σε ποια κατηγορία είσαστε απλά δείτε κατά πόσο αντέχετε την συνεχή παρουσία των άλλων και θα καταλάβετε αμέσως.
Θεραπεία :Οι πιθανότητες να βρεθείτε με κόσμο κατά τη διάρκεια των διακοπών είναι πολλές. Για αυτό αν δείτε ότι είστε εσωστρεφείς απλά φροντίστε να περνάτε και κάποιες στιγμές μόνοι σας.  Αν ταξιδευετε με φίλους και οικογένεια , θα καταλάβουν αυτή σας την ανάγκη.  Από την άλλη, αν είστε εξωστρεφείς, θα πρέπει εσείς να καταλάβετε πότε κάποιος από την παρέα θέλει απλά λίγο χρόνο για εκείνον .
http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου