Σελίδες

Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

Απεγνωσμένοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες – 400.000 ραβασάκια για αναγκαστική πληρωμή οφειλών


Οι έμποροι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που αδυνατούν να εξοφλήσουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους στον ΟΑΕΕ, αναμένουν τώρα με τρόμο τα ειδοποιητήρια για αναγκαστική πληρωμή.

Ο Οργανισμός Απασχόλησης Ελευθέρων Επαγγελματιών στέλνει 400.000 «ραβασάκια», την ώρα που έμποροι ζητούν «πάγωμα» των οφειλών και διατήρηση της ασφαλιστικής κάλυψης, μέχρι να καταφέρουν να ανακάμψουν. Οι περισσότεροι οφείλουν από 5.000 έως 10.000 ευρώ και δηλώνουν ότι δεν είναι σε θέση να υπογράψουν οποιαδήποτε ρύθμιση, αφού δεν έχουν χρήματα για να αποπληρώσουν τις οφειλές τους.
Ορισμένοι από τους οφειλέτες πρέπει να προχωρήσουν σε ρύθμιση εντός δέκα ημερών, σε 48 δόσεις και τονίζουν ότι δεν είναι δυνατόν να πληρώσουν αυτά τα χρήματα, τη στιγμή που δεν έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τις τρέχουσες οφειλές τους προς τον Οργανισμό.
Για παράδειγμα, οφειλέτης ο οποίος έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές, θα πρέπει να πληρώνει τον μήνα 300 ευρώ μετά τη ρύθμιση, μαζί με ακόμη 900 ευρώ για τις τρέχουσες οφειλές του. Επίσης, αναφέρουν ότι στον φόβο των κατασχέσεων της περιουσίας τους, υπογράφουν τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις, ωστόσο στη συνέχεια δεν είναι σε θέση να αντεπεξέλθουν σε αυτές τις υποχρεώσεις. Πολλοί από τους οφειλέτες, εξαιτίας του ότι χρωστούν, είναι ανασφάλιστοι, χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Υπενθυμίζεται πως με βάση τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ένας στους δύο ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ οφείλει εισφορές στον Οργανισμό και δεν έχει προχωρήσει σε κάποια ρύθμιση. Συγκεκριμένα, σε σύνολο 780.000 ενεργά ασφαλισμένων, οι 370.000 έχουν οφειλές. Εξ αυτών στη συντριπτική τους πλειονότητα - περί τους 285.000 - οφείλουν ποσά που δεν υπερβαίνουν τα 3.300 ευρώ.
Ο ΟΑΕΕ έχει προχωρήσει σε διαδικασία ρύθμισης των οφειλόμενων εισφορών, που ανέρχονται στα 4 δισ. ευρώ, μέχρι 60 δόσεις. Να σημειωθεί ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ανελλιπής καταβολή τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών από 1.1.2013 και εφεξής.

Πηγή:  iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου