Σελίδες

Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Πόσο έχουν πέσει τα ενοίκια γραφείων και καταστημάτων και πού σταθεροποιούνται


Κατά 50% μειώθηκε μεσοσταθμικά το ύψος των ενοικίων σε γραφεία και καταστήματα, σύμφωνα με έρευνα της GLP Values. Οι ενδείξεις είναι ότι τώρα πλέον σταθεροποιούνται, υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι δεν θα υπάρξει νέα αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων στα ακίνητα.

Οι δύο όψεις του νομίσματος της κρίσης, όπως αυτή εκδηλώθηκε στα γραφεία και καταστήματα από το 2009-2010, αφορούν τους ιδιοκτήτες, για τους οποίους η απόδοση των ακινήτων μειώθηκε μεσοσταθμικά κατά 50% την τελευταία 4ετία και από την αντίθετη πλευρά ενοικιαστές οι οποίοι καταβάλλουν μισθώματα κατά 50% μειωμένα μεταξύ 2009 και 2013 γράφει το money-money.gr.
Είναι η περίοδος κατά την οποία η συντριπτική πλειοψηφία των ελευθέρων επαγγελματιών είδαν τον τζίρο τους να μειώνεται κατά 40%-60% και ως εκ τούτου η πίεση προς τους ιδιοκτήτες να μειώσουν τα ενοίκια ήταν κίνηση οικονομικής επιβίωσης.

Σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά,τα ενοίκια γραφείων και καταστημάτων παρουσιάζουν σημεία σταθεροποίησης. Αυτό βέβαια υπο τον όρο ότι θα υπάρξει ένα ξεκάθαρο φορολογικό πλαίσιο για τα ακίνητα από το 2014 με την θέσπιση του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων (ΕΦΑ) και την κατάργηση όλων των υφιστάμενων φόρων.

Ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων

Εάν ο ΕΦΑ είναι ίσος η μικρότερος του συνόλου των σημερινών φόρων, δηλαδή στο 1% περίπου της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, τότε ο κύκλος μείωσης των ενοικίων που διήρκεσε 4 περίπου χρόνια,θα τείνει να ολοκληρωθεί.
Εαν αντίστοιχα ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων είναι μεγαλύτερος τότε η επαναδιαπραγμάτευση των μισθωμάτων θα συνεχισθεί έστω και με λιγότερο έντονους ρυθμούς σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Σύμφωνα με την εταιρεία πιστοποιημένων εκτιμητών και συμβούλων ακινήτων GLP Values ΑΕ οι μειώσεις των ενοικίων σε γραφεία και καταστήματα κυμάνθηκαν από 28% έως 68%.

Το ποσοστό μείωσης εξαρτάται από το πότε είχαν συναφθεί τα συμβόλαια

Το μεγάλο εύρος αυτής της μείωσης αποδίδεται στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα σύναψης των μισθωτηρίων συμβολαίων καθώς και στην αντίστοιχη ετήσια αναπροσαρμογή των ενοικίων.
Η πρώτη περίοδος οριοθετείται για συμβόλαια που είχαν συναφθεί μέχρι το 2000 για τα οποία οι επαναδιαπραγματεύσεις μεταξύ ιδιοκτητών και ενοικιαστών οδήγησαν σε μειώσεις μισθωμάτων της τάξης του 28%-30% αφού τα ύψη των ενοικίων που είχαν συμφωνηθεί μέχρι το 2000 ήταν σημαντικά χαμηλότερα σε σχέση κυρίως με την οκταετία 2000-2008.

Πηγή:newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου