Σελίδες

Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

Ποιοι...τραβάνε τα κουνούπια;


Αισθάνεστε ότι τα κουνούπια έχουν σε εσάς «αδυναμία»; Δεν κάνετε λάθος… πράγματι κάποιοι άνθρωποι είναι περισσότερο επιρρεπείς σε τσιμπήματα. Και οι επιστήμονες εξηγούν το λόγο…





Σύμφωνα με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου της Φλώριντα Τζέρι Μπάτλερ «ένας στους δέκα ανθρώπους είναι ιδιαίτερα ελκυστικός για τα κουνούπια, όχι για λόγους επιβίωσης, αλλά για λόγους αναπαραγωγής».

Ο καθηγητής εξηγεί πως τα κουνούπια δεν πίνουν το αίμα μας για να επιβιώσουν: τα θηλυκά κουνούπια, τα οποία μας τσιμπούν, χρειάζονται το ανθρώπινο αίμα για να παράξουν γόνιμα αυγά. Και όπως όλα δείχνουν, δεν είναι κατάλληλο το αίμα όλων των ανθρώπων.

Αν και ακόμη οι ειδικοί δεν είναι σε θέση να μιλήσουν με ακρίβεια για το θέμα, διεξάγονται πολλές μελέτες για τα συστατικά και τις μυρωδιές του ανθρώπινου σώματος που μπορεί να προσελκύουν τα κουνούπια.

Στην πιο πρόσφατη μελέτη Αμερικανών επιστημόνων, βρέθηκε πως τα κουνούπια αντιλαμβάνονται την παρουσία μας μέσω τριών σετ υποδοχέων που διαθέτουν. Το ένα σετ ανιχνεύει το διοξείδιο του άνθρακα που απελευθερώνεται με κάθε εκπνοή, το άλλο σετ ανιχνεύει τα ίχνη της οκτενόλης (χημικής ουσίας που υπάρχει στην ανάσα και τον ιδρώτα) και το τρίτο ανιχνεύει το μίγμα από τις υπόλοιπες ουσίες που συνθέτουν τη μυρωδιά του σώματος.

Επιπλέον οι επιστήμονες γνωρίζουν πως η γενετική σε ποσοστό 85% καθορίζει το αν κάποιος θα είναι ελκυστικός για τα θηλυκά κουνούπια ή όχι.

Ακόμη, έχουν βρεθεί κάποια «συστατικά» του σώματός μας, τα οποία «καλοβλέπουν» τα κουνούπια. Όπως σημειώνει ο καθηγητής Τζέρι Μπάτλερ, όσοι έχουν υψηλές συγκεντρώσεις στεροειδών ή χοληστερόλης στην επιδερμίδα τους προσελκύουν περισσότερο τα κουνούπια. Όμως όπως εξηγεί «αυτό δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην πως τα κουνούπια προτιμούν όσους έχουν πρόβλημα χοληστερόλης, αλλά μάλλον ότι προτιμούν εκείνους των οποίων ο οργανισμός επεξεργάζεται πιο αποδοτικά τη χοληστερόλη των τροφίμων, τα υποπροϊόντα του μεταβολισμού της οποίας συσσωρεύονται στην επιφάνεια του δέρματος».

Βασικό ρόλο στην προσέλκυση των κουνουπιών φαίνεται πως παίζει και το διοξείδιο του άνθρακα. Μάλιστα, σύμφωνα με μελέτη οι άντρες έχουν περισσότερες πιθανότητες να δεχτούν τις επιθέσεις των κουνουπιών, κυρίως επειδή είναι πιο μεγαλόσωμοι από τις γυναίκες, οπότε εκπνέουν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα.

Έτσι, για τον ίδιο λόγο οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στα τσιμπήματα όταν είναι έγκυοι. Μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Τhe Lancet» το 2000, έδειξε ότι οι έγκυοι προσελκύουν διπλάσια κουνούπια από ότι οι άλλες γυναίκες.

Τα κουνούπια προσελκύονται ιδιαίτερα από το γαλακτικό οξύ, το οποίο παράγεται όταν ιδρώνουμε, σημειώνει ο καθηγητής Κλίφορντ Μπάσετ του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Περισσότερα τσιμπήματα επιφέρουν και τα αρώματα, τα after shave, αλλά και η κατανάλωση μπύρας, αφού αλλάζουν τη μυρωδιά του σώματος.

Τέλος, Ολλανδοί επιστήμονες εντόπισαν ακόμα μία ελκυστική κατάσταση για τα κουνούπια: την κακοσμία των ποδιών. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ερευνών τους, τα βακτήρια που συσσωρεύονται στα βρώμικα πόδια είναι ιδιαίτερα αγαπητά για τα κουνούπια. 
 http://www.iatros4u.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου