Σελίδες

Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

ΑΡΑΒΕΣ, ΡΩΣΟΙ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ Οι «γύπες» σαρώνουν την αγορά για... σκοτωμένα ακίνητα



Σε «μάχη» μεταξύ Ρώσων, Αράβων επενδυτών αλλά και Ελλήνων του εξωτερικού εξελίσσεται η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα και ιδιαίτερα τα ακριβά σπίτια στα βόρεια και νότια προάστια και σε νησιά όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη.

Ξένοι Κροίσοι αλλά και funds από τον χώρο του real estate έχουν βγει στο κυνήγι για? σκοτωμένα ακίνητα, δηλαδή για περιουσίες που έχουν βγει στο σφυρί εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της ανάγκης εκατοντάδων Ελλήνων να πουλήσουν όσο όσο.
Οπως λέει χαρακτηριστικά κτηματομεσίτης που έχει ακριβά ακίνητα στο χαρτοφυλάκιό του, «από τα κοράκια περάσαμε πλέον στους? γύπες που πέφτουν στη νεκρή αγορά ακινήτων για να βρουν το θήραμά τους. Τα vulture (γύπες) funds και οι μεμονωμένοι επενδυτές θα σαρώσουν την ελληνική αγορά την επόμενη διετία».
Πολυτελείς βίλες στις νότιες περιοχές της Αττικής με θέα στον Σαρωνικό, εκπληκτικά αρχιτεκτονικά κοσμήματα στα βόρεια προάστια αλλά και πανάκριβες παραθεριστικές κατοικίες, κυρίως στη Μύκονο, έχουν βγει προς πώληση σε τιμές από 30% έως και 50% φθηνότερες. Ωστόσο, οι νέοι επενδυτές που ρωτάνε και καταθέτουν αιτήματα στα μεγάλα κτηματομεσιτικά γραφεία αποδεικνύονται σκληροί διαπραγματευτές.
Το ενδιαφέρον των Ελλήνων επενδυτών εστιάζεται κατά κύριο λόγο σε παραθεριστικά θέρετρα και νησιά.
Το ενδιαφέρον των Ελλήνων επενδυτών εστιάζεται κατά κύριο λόγο σε παραθεριστικά θέρετρα και νησιά.
Μετρητά και έκπτωση
Ειδικά οι Ρώσοι, σύμφωνα με πληροφορίες, όταν βρίσκουν τα ακίνητα που τους ενδιαφέρουν χρησιμοποιούν μια φράση σχεδόν μόνιμα: «Αν θέλετε να κλείσει η συμφωνία, παίρνετε τα λεφτά σε μετρητά αλλά τα βρίσκουμε με έκπτωση 30%».
Μιλώντας στην «Οικονομία» ο κτηματομεσίτης κ. Δημήτρης Βογιατζής από το γραφείο «Invista Real Estate» που δραστηριοποιείται στα νότια προάστια της Αττικής, τονίζει ότι οι Ρώσοι επενδυτές ενδιαφέρονται για σπίτια πάνω στο κύμα και σε τιμές που ξεκινούν από 2 εκατ. ευρώ. «Ωστόσο, κάνουν πολύ σκληρά παζάρια και ζητούν να αγοράσουν κατά 25%-30% χαμηλότερα κι από τη μειωμένη τιμή του ακινήτου».
Πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά το κραχ της Κύπρου ένας σημαντικός αριθμός Ρώσων επενδυτών άρχισε να ψάχνει για ακριβά ακίνητα στην Ελλάδα προκειμένου να τοποθετήσει τα χρήματα που μετέφερε από τις κυπριακές τράπεζες.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν γίνει ορισμένες αγοραπωλησίες ακινήτων της τάξης των 2-3 εκατ. ευρώ η καθεμία, ωστόσο ακόμη τηρούν στάση αναμονής περιμένοντας περαιτέρω υποχώρηση των τιμών. Οπως αναφέρει ο κ. Βογιατζής, μέχρι το Πάσχα υπήρχε κινητικότητα και από την πλευρά των Ελλήνων για αγορές σπιτιών αξίας 250-350 χιλιάδων ευρώ, οι οποίοι, εξαιτίας της κρίσης στην Κύπρο, θέλησαν να τοποθετήσουν τα χρήματά τους στο πιο ασφαλές καταφύγιο της κτηματαγοράς.
Μια άλλη κατηγορία επενδυτών είναι οι Αραβες, οι οποίοι βλέπουν κι αυτοί τις ίδιες περιοχές με τους Ρώσους, κατά κύριο λόγο τα νότια προάστια και τη Μύκονο. Τα? πετροδολάρια ψάχνουν για «σκοτωμένα» ακίνητα προσεγγίζοντας Ελληνες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα «λαγωνικά» των Αράβων εντοπίζουν πολυτελή σπίτια με εμφανή σημάδια εγκατάλειψης, γεγονός που τα καθιστά εύκολους στόχους. Ωστόσο, κι αυτοί καταθέτουν προτάσεις έως και 30% χαμηλότερες από τη ζητούμενη τιμή, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν αγοραστεί 4-5 σπίτια άνω των 400 τ.μ. αξίας από 1 εκατ. ευρώ και πάνω.
«Οι ξένοι που έρχονται να αγοράσουν, ζητούν σπίτια πάνω στο κύμα σε περιοχές με αεροδρόμιο. Αυτές είναι οι βασικές τους απαιτήσεις, όπως και να πετύχουν τη χαμηλότερη δυνατή τιμή», επισημαίνει ο κ. Βογιατζής από το γραφείο «Invista Real Estate».
Οσοι έχουν ρευστό αυτή την περίοδο (και κατά κύριο λόγο πρόκειται για Ρώσους και Αραβες) βρίσκουν πολλές ευκαιρίες. Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις ακινήτων τα οποία πουλήθηκαν σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές, «αν και η κτηματαγορά δεν έχει ακόμη πιάσει πάτο», όπως λένε οι ειδικοί.
Για παράδειγμα, στα νότια προάστια παραθαλάσσια βίλα πουλήθηκε 5 εκατ. ευρώ, ενώ η τιμή της προ κρίσης ήταν 10 εκατ. ευρώ.
Συγκρότημα αποτελούμενο από 5 μεζονέτες συνολικής επιφάνειας 1.000 τ.μ. δινόταν 3,2 εκατ. ευρώ, αλλά σήμερα έχει πέσει στη μισή τιμή. Επίσης, στο Καστρί πουλήθηκε μοναδική βίλα αντί 7 εκατ. ευρώ, όταν η αντικειμενική αξία του ξεπερνά τα 10 εκατ.
Κοψοχρονιά...
Oι περιοχές που κρύβουν ευκαιρίες
Οι περιοχές στις οποίες κινούνται οι... γύπες του real estate είναι Βούλα, Καβούρι, Βουλιαγμένη, Βάρκιζα, Εκάλη, Καστρί, Διόνυσος και ιδιαίτερα η Μύκονος από τα νησιά του Αιγαίου. Οπως αναφέρουν κτηματομεσίτες, στο νησί υπάρχουν πάνω από 300 πολυτελείς βίλες που έχουν βγει στο σφυρί σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές σε σύγκριση με τα προ κρίσης χρόνια. Πρόκειται για πανέμορφες κατοικίες οι οποίες κοστολογούνταν το 2006 από 4 έως 10 εκατ. ευρώ και σήμερα έχουν βγει προς πώληση στη μισή τιμή.
  • Μονοκατοικία 350 τ.μ. στη Δροσιά πωλούνταν 800 χιλ. ευρώ και σήμερα δίνεται προς 500 χιλ. ευρώ.
  • Βίλα στο Λαγονήσι είχε αρχική τιμή 12 εκατ. ευρώ και πωλήθηκε 7 εκατ. ευρώ.
  • Παραθεριστικό συγκρότημα 60 δωματίων στην Κω πωλείται 1,6 εκατ. ευρώ με προκαταβολή 600 χιλ. ευρώ και τα υπόλοιπα σε δόσεις για πέντε χρόνια από 200.000 ευρώ/ετησίως.
  • Γραφείο 750 τ.μ. δίπλα στο Μέγαρο Μουσικής πωλείται σε τιμή τουλάχιστον 40% κάτω από την αρχική του.
  • Μονοκατοικία στην Εκάλη που κόστιζε 3,5 εκατ. ευρώ σήμερα πωλείται 900.000 ευρώ.
  • Μονοκατοικία με πισίνα στην Εκάλη 900 τ.μ. πωλείται με... έκπτωση 1 εκατ. ευρώ, στα 2,5 εκατ. ευρώ για συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Ενδιαφέρον και από Ελληνες της διασποράς
Επιστροφή στην πατρίδα με αγορές ακινήτων για τους Ελληνες του εξωτερικού. Τα κτηματομεσιτικά γραφεία δέχονται πολλά αιτήματα από τη Νότια Αφρική, την Αυστραλία, τον Καναδά και τις ΗΠΑ από Ελληνες που βλέπουν τις μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες στο real estate.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ζήτηση για πολυτελή σπίτια, παραθαλάσσιες εκτάσεις αλλά και οικόπεδα σε καλές περιοχές έχει αυξηθεί κατά 30%-40% μεταξύ των ομογενών του εξωτερικού.
Οι περισσότεροι Ελληνες αναζητούν κατοικίες ή γη στις περιοχές καταγωγής τους και σε χαμηλές τιμές, ωστόσο υπάρχουν αρκετοί που βλέπουν τη χώρα ως επενδυτικό παράδεισο από τον οποίο θα βγάλουν πολλά λεφτά επενδύοντας σε ακίνητα.
Το ενδιαφέρον τους εστιάζεται σε παραθεριστικά θέρετρα και νησιά όπως Χαλκιδική, Κρήτη, Ρόδος, Πελοπόννησος, Κέρκυρα και φυσικά Μύκονος, Σαντορίνη και Πάρος. Ο αριθμός των υποψηφίων επενδυτών έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες που η ελληνική οικονομία δείχνει να σταθεροποιείται αλλά που η κτηματαγορά συνεχίζει την καθοδική της πορεία, επομένως υπάρχουν μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες.
Στη Μύκονο, αλλά και τη Σαντορίνη, τη Ρόδο, τη Χαλκιδική έχουν εμφανιστεί και πολλοί Ευρωπαίοι επενδυτές, από Ιταλία, Γερμανία και Σκανδιναβικές χώρες, που αναζητούν εξοχικές κατοικίες, αλλά δεν δίνουν πάνω από 600-700 χιλιάδες ευρώ.
ΒΑΣΙΛΗΣ Σ. ΚΑΝΕΛΛΗΣ
vkanel@pegasus.gr
 http://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου