Σελίδες

Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

Περνούν από κόσκινο τους... συλλέκτες συντάξεων

Δεν... προλαβαίνουν να περνάνε από το ταμείο 2.000 άτομα που έχουν καταφέρει να εισπράττουν από έξι μέχρι και δέκα συντάξεις κάθε μήνα. Οι υποθέσεις αυτές περνάνε τώρα από κόσκινο για να διαπιστωθεί αν είναι πραγματικοί δικαιούχοι ή έχουν υπάρξει παρατυπίες και πρόκειται για «μαϊμού» συνταξιούχους.

Το «ρεκόρ» συντάξεων διεκδικούν δύο άτομα, που με βάση τα επίσημα στοιχεία παίρνουν όχι μία ούτε δύο αλλά δέκα συντάξεις. Από εννιά συντάξεις παίρνουν ακόμα δύο άτομα, ενώ με οκτώ συντάξεις καλούνται να... συμβιβαστούν είκοσι ένας ασφαλισμένοι.
Την ίδια στιγμή, 199 άτομα έχουν καταφέρει να παίρνουν κάθε μήνα επτά συντάξεις, ενώ 1.729 ασφαλισμένοι έχουν... περιοριστεί στις έξι συντάξεις. Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως πρόκειται για άθροισμα συντάξεων από φορείς κύριας και επικουρικής ασφάλισης και για μερίσματα από τα μετοχικά ταμεία.
Πολυθεσίτες
Από το... ξεσκόνισμα των στοιχείων προκύπτει πως κυρίως πρόκειται για ανεξάρτητα απασχολούμενους (π.χ. δικηγόροι, μηχανικοί) που έχουν περάσει και από το Δημόσιο. Ετσι παίρνουν μία σειρά συντάξεων από τους φορείς του Δημοσίου (π.χ. επικουρικό, μετοχικό ταμείο), ενώ παράλληλα δικαιούνται παροχές και από το ΕΤΑΑ (δηλαδή, το ταμείο των ανεξάρτητα απασχολουμένων).
Περνούν από κόσκινο τους... συλλέκτες συντάξεων
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει πως η συντριπτική πλειοψηφία των δικαιούχων... πολλαπλών συντάξεων είναι γυναίκες που έχουν μείνει χήρες. Ετσι εκτός από τη δική τους σύνταξη εισπράττουν με βάση τη νομοθεσία και τις συντάξεις (ή τα μερίσματα) του συζύγου τους που δεν ζει πλέον.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται σημαντικά το άθροισμα των καταβαλλόμενων συντάξεων από τα ασφαλιστικά ταμεία. Ενδεικτικά αναφέρονται τρεις περιπτώσεις που αφορούν δικαιούχους πολλών συντάξεων:
Περνούν από κόσκινο τους... συλλέκτες συντάξεων
  • Χήρα στρατιωτικού γιατρού παίρνει συνολικά οκτώ συντάξεις. Η ίδια είναι συνταξιούχος του ΙΚΑ και εισπράττει και την επικουρική από το ΕΤΕΑΜ. Παράλληλα παίρνει συντάξεις λόγω θανάτου από το Δημόσιο, το ΕΤΑΑ (ΤΣΑΥ), το ΕΤΕΑ, το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, το ΕΚΟΕΜ αλλά και το Μετοχικό Ταμείο Στρατού.
  • Επτά συντάξεις δικαιούται γυναίκα μηχανικός που είναι συνταξιούχος του Δημοσίου. Οι προσωπικές της συντάξεις είναι από το Δημόσιο, το ΕΤΑΑ (ΤΣΜΕΔΕ), το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων και το ΕΤΕΑ. Οι συντάξεις μεταβίβασης λόγω θανάτου του συζύγου είναι από το Δημόσιο, το Μετοχικό ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων και το ΕΤΕΑ.
  • Συνταξιούχος του Δημοσίου είναι χήρα στρατιωτικού δικαστή. Η ίδια δικαιούται σύνταξη από το Δημόσιο, το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (μέρισμα) και το ΕΤΕΑ. Παράλληλα, παίρνει με βάση τη νομοθεσία και συντάξεις (ή μερίσματα) λόγω θανάτου του συζύγου της από το Δημόσιο, το ΕΤΑΑ-ΤΑΝ (νομικών), το ΕΤΕΑ, το Μετοχικό Ταμείο Στρατού, το ΕΚΟΕΜ αλλά και το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων.
Τα αναλυτικά στοιχεία για τις καταβαλλόμενες συντάξεις έχει στα χέρια του ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, μετά την εφαρμογή του προγράμματος «Ηλιος». Στόχος είναι η ειδική υπηρεσία (ΗΔΙΚΑ) να συγκεντρώνει κάθε μήνα αναλυτικά στοιχεία για τον αριθμό των ασφαλισμένων αλλά και το σύνολο των συντάξεων που αυτοί εισπράττουν (είτε πρόκειται για ταμεία κύριας ασφάλισης είτε για επικουρικά).
Ζεστό χρήμα
Στόχος της προσπάθειας είναι να μπει οριστικό τέλος στο φαινόμενο χορήγησης συντάξεων σε ασφαλισμένους «μαϊμού» και να εξοικονομηθεί... ζεστό χρήμα για τα ταμεία. Στο πλαίσιο αυτό έγινε και η απογραφή όλων των συνταξιούχων και σε όσες περιπτώσεις... αγνοούνται οι δικαιούχοι τον τελικό λόγο θα έχει η Δικαιοσύνη.
Σημειώνεται πως για κάθε 10.000 παράνομες συντάξεις (σε νεκρούς, σε αναπήρους- μαϊμού κ.ά.) η ετήσια ζημιά για τα ταμεία είναι 100 εκατομμύρια ευρώ. Ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση εκτιμούν πως μέσα σε μία δεκαετία έχουν κάνει... φτερά από τα ασφαλιστικά ταμεία 6 δισεκατομμύρια ευρώ.
Οσον αφορά στο ύψος των καταβαλλόμενων συντάξεων μετά τις περικοπές των τελευταίων ετών υπήρξαν ανακατατάξεις στα χορηγούμενα ποσά. Συγκεκριμένα, περιορίστηκε στις 11.656 ο αριθμός όσων έχουν εισόδημα από συντάξεις άνω των 2.500 ευρώ, ενώ πρέπει να σημειωθεί πως τα ποσά αυτά είναι προ κρατήσεων φόρου και υγειονομικής περίθαλψης. Παράλληλα, σχεδόν 34.000 άτομα έχουν καταφέρει να διατηρήσουν εισόδημα από συντάξεις από 2.000 έως 2.500 ευρώ.
Ωστόσο η μεγάλη πλειοψηφία των συνταξιούχων εισπράττει κάθε μήνα από τα Ταμεία λιγότερα από 1.000 ευρώ. Μάλιστα, πρέπει να σημειωθεί πως πάνω από 600.000 άτομα παίρνουν σύνταξη (γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου) κάτω από 500 ευρώ.
ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ
kokkaliari@pegasus.gr
 http://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου