Σελίδες

Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

500.000 επιτηδευματίες δεν πληρώνουν ΦΠΑ - Και αυτό, πριν καν φτάσουν τα νέα χαράτσια, που αποστέλλονται αυτές τις μέρες Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος: Πολύ κάτω των στόχων οι εισπράξεις φόρων στο 5μηνο

Του Κωστή Πλάντζου
Σε πλήρη αδυναμία να εκπληρώσουν τις φορολογικές υποχρεώσεις τους, οδηγούνται οι φορολογούμενοι, πριν καν καταφθάσουν οι νέες λυπητερές από φόρους και χαράτσια όπως για παράδειγμα ο ΦΑΠ 2011-2012, που τις ημέρες αυτές έχουν ξεκινήσει να αποστέλλονται στους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Τα απογοητευτικά στοιχεία για τις εισπράξεις των ασφαλιστικών ταμείων, που δείχνουν ότι έως τις 2 Ιουλίου είχαν υποβληθεί λιγότερες από 2.000 αιτήσεις έναντι 55.000 που αναμένονταν, ενισχύονται και από τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, και πιστοποιούν την αποχή των φορολογουμένων από την πληρωμή των φόρων.
Ωστόσο στο οικονομικό επιτελείο αδυνατούν να καταλάβουν ότι η κατάσταση αυτή δεν οφείλεται σε “απροθυμία” αλλά σε αντικειμενική αδυναμία των φορολογουμένων να σηκώσουν τα βάρη που τους έχουν φορτώσει παλαιοί και νέοι φορολογικοί νόμοι.
Όπως δείχνουν τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, στο πρώτο πεντάμηνο του έτους οι εισπράξεις από φόρους και πρόστιμα που έχουν βεβαιωθεί υπολείπονται σημαντικά των στόχων που έχουν τεθεί με το Μνημόνιο:
-          Από παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές,  στο πρώτο πεντάμηνο του έτους εισπράχθηκαν μόλις 723 εκατ. ευρώ, ενώ ο στόχος που έχει τεθεί με το Μνημόνιο προβλέπει ότι στο πρώτο εξάμηνο του έτους θα πρέπει να έχουν εισπραχθεί 1,140 δισ. ευρώ και μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να έχουν εισρεύσει στα ταμεία του Δημοσίου 1,9 δισ. ευρώ.
-          Για να πληρώσουν τα παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη, επιχειρήσεις και νοικοκυριά αφήνουν απλήρωτους τους νέους φόρους που έρχονται. Έτσι τα  νέα ληξιπρόθεσμα χρέη, δηλαδή αυτά που δημιουργήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2013 ανέρχονται μέχρι το τέλος Μαΐου σε  3,05 δισ. ευρώ.
-          Ένας στους πέντε ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες δεν υποβάλει πλέον εμπρόθεσμα περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ. Ειδικά στο πρώτο πεντάμηνο έπρεπε να υποβληθούν συνολικά 2.462.125 δηλώσεις ΦΠΑ. Εμπρόθεσμα υπεβλήθησαν όμως μόλις 1.931.456 δηλώσεις. Δηλαδή οι 530.669  απείχαν της διαδικασίας. Μετά από πιέσεις των εφόρων, υπέβαλαν τελικά δήλωση άλλοι 34.108 εξ αυτών. Μισό εκατομμύριο υπόχρεοι αρνούνται να πληρώσουν το ΦΠΑ αλλά, ενώ τελικώς τους καταλογίστηκαν φόροι και πρόστιμα ύψους 130,76 εκατ. ευρώ, το δημόσιο εισέπραξε τελικά μόλις 41,26 εκατ. ευρώ.

Πηγή: newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου