Σελίδες

Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

Πώς να ρυθμίσετε τις οφειλές σας στη ΔΕΗ σε 60 δόσεις

Η εφορία ξεκίνησε να μας ζητάει τα λεφτά για το χαράτσι των ακινήτων έτους 2013 με την 1η από τις πέντε δόσεις να εμφανίζεται στον λογαριασμό της ΔΕΗ. Οι περισσότεροι δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε. Μάλιστα, πολλοί από εμάς χρωστάμε ήδη στη ΔΕΗ για το ρεύμα. Τουλάχιστον αυτό, μπορούμε να το αποπληρώσουμε σε έως 60 δόσεις. Δείτε πώς.


Το νέο σύστημα διακανονισμών της ΔΕΗ γίνεται πιο επίκαιρο (και απαραίτητο) από ποτέ. Οι καταναλωτές που έχουν περιέλθει σε πραγματική αδυναμία, μπορούν να πληρώνουν κάθε μήνα ποσό που να μην υπερβαίνει το 25% του μέσου διμηνιαίου λογαριασμού τους. Για παράδειγμα, ένας «ευάλωτος» καταναλωτής με συνολική οφειλή 3000 ευρώ (μην παραξενεύεστε από το ποσό πολλοί φέτος αναγκάστηκαν να καταναλώσουν ρεύμα για να ζεσταθούν και το χρέος εκτοξεύτηκε) έχει τη δυνατότητα να πληρώνει 50 ευρώ τον μήνα, να μην φορτώνεται με τόκους και να αποπληρώσει το χρέος του ύστερα από 60 μήνες.
Διακοπή ρεύματος, η ΔΕΗ δεν κάνει όπως αναφέρεται και σε χθεσινή ανακοίνωση της εταιρείας. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα ρύθμισης προβλέπει ότι «δεν γίνεται διακοπή ρεύματος λόγω χρέους στους ευάλωτους καταναλωτές όχι μόνο τους επτά μήνες του χρόνου που προβλέπει ο κώδικας προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας (Νοέμβριο με Μάρτιο και Ιούλιο με Αύγουστο) αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους».
Τους πελάτες της που αντιμετωπίζουν προβλήματα, η ΔΕΗ τους κατατάσσει σε έξι κατηγορίες:
1.      Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν οι συνεπείς που δεν έχουν ζητήσει διακανονισμό
2.      Στη δεύτερη κατηγορία, κατατάσσονται οι συνεπείς καταναλωτές οι οποίοι πλήρωναν εγκαίρως μέχρι τώρα και τους λογαριασμούς τους αλλά και τους διακανονισμούς στους οποίους είχαν ενταχθεί.
3.      Στην κατηγορία 3, κατατάσσονται όσοι έχουν αφήσει πολλούς απλήρωτους λογαριασμούς  μεταθέτοντας την αποπληρωμή σε επόμενο λογαριασμό.
Αυτές οι τρείς κατηγορίες μπορούν να διεκδικήσουν την αποπληρωμή της οφειλής τους σε έως και 60 δόσεις. Αντίθετα, όσοι ανήκουν στις επόμενες κατηγορίες, δεν μπορούν να έχουν τόσο ευνοϊκά κίνητρα:
4.      Πελάτες που έχουν αθετήσει πολλούς διακανονισμούς στο παρελθόν
5.      Πελάτες που έχουν παραβιάσει τον μετρητή της ΔΕΗ
6.      Πελάτες που κατηγορούνται για ρευματοκλοπή.
Όσοι κατατάσσονται στις κατηγορίες 4 και 5 για να ενταχθούν στον διακανονισμό, πρέπει να προκαταβάλουν το 10% του χρέους τους (για την κατηγορία 4) ή το 20% του χρέους τους (για την κατηγορία 5). Το υπόλοιπο ποσό καταβάλλεται σε 6 και τέσσερις διμηνιαίες δόσεις αντίστοιχα.
Στην κατηγορία έξι, δεν υπάρχουν ευκολίες. Ή θα πρέπει να αποπληρωθεί ολόκληρο το ποσό, ή να δοθούν εγγυήσεις στη ΔΕΗ.
Προσοχή: οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αξιοποιήσουν την τηλεφωνική γραμμή 210 9298000 για περισσότερες πληροφορίες. Πρόκειται για την υπηρεσία εξυπηρέτησης για τους συμπολίτες μας που επιθυμούν να ενταχθούν στο Μητρώο Ευάλωτων Πελατών του ΔΕΔΔΗΕ και δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο προκειμένου να υποβάλουν τη σχετική αίτηση.
http://www.fpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου