Σελίδες

Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

Το νομοσχέδιο των... παραισθήσεων!




Με το βλέμμα στην ευνοϊκή ποινική μεταχείριση των εξαρτημένων χρηστών ναρκωτικών ουσιών και την αυστηροποίηση της αντιμετώπισης των εμπόρων, καθώς και την αποσυμφόρηση των φυλακών, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου ανακοίνωσε χθες τον Κώδικα Νόμων για τα Ναρκωτικά, που θα δοθεί τις προσεχείς ημέρες σε δημόσια διαβούλευση. Ατιμωρησία της χρήσης ναρκωτικών ουσιών, έξι μήνες φυλάκιση και έως 2.000 ευρώ για χρήση σε δημόσιο χώρο, ισόβια για τους μεγαλεμπόρους και υφ' όρων απόλυση, υπό την προϋπόθεση της ένταξης σε θεραπευτικό πρόγραμμα προβλέπει, μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο.

Την ίδια στιγμή, όπως είπε ο κ. Παπαϊωάννου, εξετάζεται ακόμα και η δημιουργία προγραμμάτων μεθαδόνης στις φυλακές, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ακόμα πρόβλεψη για τις κατάλληλες υποδομές στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, καθώς και υπολογισμός του κόστους του νέου φιλόδοξου προγράμματος.

Επισημαίνεται ότι σχεδόν ο μισός πληθυσμός των σωφρονιστικών καταστημάτων αποτελείται από κρατουμένους για υποθέσεις που άμεσα αφορούν τα ναρκωτικά.

Αναλυτικά, με το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο σε πρώτη φάση αποποινικοποιείται η προμήθεια και η κατοχή ναρκωτικών ουσιών σε αριθμό ή έκταση που δικαιολογούνται για αποκλειστική χρήση.

Βασικό «αγκάθι» ωστόσο του νέου Κώδικα είναι ότι δεν καθορίζει μέχρι ποια ποσότητα θεωρείται προσωπική χρήση. Αυτό που προβλέπεται προς το παρόν είναι να κρίνουν τα δικαστήρια πότε πρόκειται για προσωπική χρήση και πότε όχι, ωστόσο ο κ. Παπαϊωάννου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η διάταξη αυτή να αλλάξει μετά τη διαβούλευση, καθώς υπάρχουν διιστάμενες επιστημονικές απόψεις για το θέμα.

Επιπλέον από πλημμέλημα γίνεται πταίσμα και τιμωρείται με κράτηση έως τριών μηνών και πρόστιμο 1.000 ευρώ η καλλιέργεια φυτών κάνναβης, σε αριθμό που να δικαιολογείται μόνο για ατομική χρήση, και έξι μηνών και πρόστιμο έως 2.000 ευρώ η χρήση ναρκωτικών ουσιών σε δημόσιο χώρο. Επίσης, ηπιότερη ποινική μεταχείριση θα έχουν και οι πράξεις διακίνησης μικροποσότητας ναρκωτικών, η προμήθεια οικείου προσώπου και το «κέρασμα», καθώς θα αντιμετωπίζονται ως πλημμελήματα.

Την ίδια στιγμή, οι έμποροι ναρκωτικών χωρίζονται σε κατηγορίες και η ποινική τους αντιμετώπιση αυστηροποιείται. Ετσι, μεγάλα χρηματικά πρόστιμα από 50.000 έως 500.000 ευρώ και κάθειρξη από 10 έως 20 έτη θα αντιμετωπίζουν υπάλληλοι, φύλακες σωφρονιστικών καταστημάτων, γιατροί, που διακινούν ναρκωτικά, ή όσοι δίνουν ναρκωτικές ουσίες σε ανηλίκους ή σχολεία ή όταν οι δράστες είναι υπότροποι.

Οι μεγαλέμποροι που κατ' επάγγελμα τελούν την πράξη της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών και από την οποία έχουν οικονομικό όφελος τουλάχιστον 50.0000 ευρώ (έως σήμερα δεν υπήρχε πλαφόν στο οικονομικό όφελος) απειλούνται με ισόβια κάθειρξη ή με πρόσκαιρη κάθειρξη από 10 έως 20 έτη και χρηματική ποινή που μπορεί να φτάσει τα 600.000 ευρώ. Οσοι βαρύνονται με τέτοιας ποινικής απαξίας πράξεις δεν θα απολαμβάνουν το δικαίωμα της θεραπείας.

Επίσης, προβλέπεται συστηματοποίηση των οργάνων σχεδιασμού, συντονισμού και υλοποίησης της πολιτικής κατά των ναρκωτικών.


Βάσω Παλαιού
 http://www.dimokratianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου