Σελίδες

Κυριακή 23 Ιουνίου 2013

Καλοκαιρινή ατονία: Υπάρχουν τρόποι να ενισχύσεις την ενέργειά σου



Η ζέστη άρχισε και οι περισσότεροι από εμάς νιώθουμε αδικαιολόγητη κούραση, υπνηλία, ατονία και πιθανόν δυσκολία στη συγκέντρωση. Τα συμπτώματα αυτά όμως δεν είναι καθόλου τυχαία και οφείλονται – αν δεν συντρέχει πρόβλημα υγείας – στην εποχιακή ρύθμιση του σώματος.

Κούραση γένους θηλυκού

Το φαινόμενο, το οποίο γίνεται πιο έντονο όσο προχωράμε μέσα στο καλοκαίρι, δείχνει να προτιμά περισσότερο τις γυναίκες, ειδικότερα όσες παρουσιάζουν ορθοστατική υπόταση και χαμηλή αρτηριακή πίεση, αλλά και όσους/ες παίρνουν διουρητικά, ηρεμιστικά ή αγχολυτικά φάρμακα.

Γιατί συμβαίνει;

Οι ειδικοί αποδίδουν ένα μέρος των συμπτωμάτων στην προσπάθεια που καταβάλλει το σώμα, με την αλλαγή της θερμοκρασίας και το συνεχές μεγάλωμα της ημέρας:

• Να προσαρμόσει την εσωτερική θερμοκρασία του σε σχέση με την εξωτερική κάνοντας τον μεταβολισμό πιο αργό.

• Να ρυθμίσει τον 24ωρο κύκλο δραστηριότητας και ανάπαυλας βάσει του καλοκαιρινού ημερήσιου κύκλου εκκρίνοντας τις κατάλληλες ορμόνες (μελατονίνη, κορτιζόλη, σεροτονίνη κλπ.) στη σωστή ποσότητα.

• Γενικά, να ανταποκριθεί στις αλλαγές των καιρικών συνθηκών και ρυθμών. Αν όμως ο οργανισμός δεν είναι εφοδιασμένος με τις απαραίτητες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία όπως σίδηρο, ασβέστιο, φώσφορο, ψευδάργυρο, χαλκό και σελήνιο δυσκολεύεται περισσότερο.

Επαναφόρτιση τώρα!

Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν τρόποι να φορτίζεις ικανοποιητικά τις μπαταρίες σου αποφεύγοντας κάποιες συνήθειες και προσθέτοντας ορισμένες άλλες, που δίνουν σωματικό και ψυχικό σθένος.

5 απλές κινήσεις:

• Να ρίχνεις τακτικά δροσερό νερό στο πρόσωπό σου ή να κάνεις χλιαρά ντους με αφρόλουτρο μέντας, γιατί έχει αποδειχτεί ότι η επαφή με το νερό αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας, ενώ η μέντα αναζωογονεί.

• Να παίρνεις βαθιές, χορταστικές ανάσες, γιατί η καλή οξυγόνωση γεμίζει το σώμα με ενέργεια.

• Να περπατάς όσο πιο συχνά μπορείς (όχι τις ημέρες που η ζέστη είναι αφόρητη), γιατί το περπάτημα τονώνει τον οργανισμό και δημιουργεί αίσθημα ευεξίας.

• Να ακούς, όποτε έχεις χρόνο, ευχάριστη μουσική, που μπορεί να σε αποσπάσει αποτελεσματικά από την αίσθηση της κόπωσης. Σύμφωνα με μελέτες, δρομείς που χρησιμοποιούν την αγαπημένη τους μουσική στην προπόνηση έχουν μεγαλύτερη αντοχή.

• Μπορείς να ενεργοποιηθείς φέρνοντας σε πέρας μικρούς στόχους, όπως η τακτοποίηση ενός συρταριού ή μιας ντουλάπας.

Η ζωντάνια έρχεται και από το στομάχι

Φυσικά και υπάρχουν διατροφικές κατευθύνσεις για τέτοιες περιπτώσεις:

• Να τρως ένα μικρό σε ποσότητα αλλά απολαυστικό πρωινό, έστω και αν δεν ξυπνάς πεινασμένος/η. Αν το κάνεις αυτό, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα αισθάνεσαι καλύτερα σωματικά και πνευματικά κατά τη διάρκεια της ημέρας.

• Να μην παραλείπεις να ενυδατώνεσαι ικανοποιητικά, γιατί και η παραμικρή αφυδάτωση, χωρίς απαραίτητα να γίνεται αντιληπτή, αναγκάζει την καρδιά να δουλεύει πιο σκληρά για να μεταφέρει το αίμα στους ιστούς και τα όργανα, με αποτέλεσμα να κοπώνεται. Τα άφθονα υγρά επίσης βοηθούν τη ροή των θρεπτικών συστατικών στο σώμα. Μία λύση είναι ο εμπλουτισμός της διατροφής με ζουμερά φρούτα, λαχανικά και γιαούρτι. (Επαρκής ενυδάτωση σημαίνει ότι αποβάλλεις διαυγή έως ελαφρώς κίτρινα ούρα κάθε 2-4 ώρες).

• Να τσιμπολογάς κάτι ελαφρύ (και υγιεινό) κάθε περίπου 4 ώρες, για να κρατάς το σάκχαρο και τα επίπεδα ενέργειας σταθερά όλη την ημέρα. Σε μικρή ποσότητα όμως, διότι τα μεγάλα γεύματα απαιτούν περισσότερη ενέργεια για τη χώνευση, κατάσταση που οδηγεί σε λήθαργο.

• Να αποφεύγεις τα ζυμαρικά ή το κινέζικο φαγητό για μεσημεριανό, μιας και φέρνουν υπνηλία, όταν αρχίζει η χώνευση.

• Να επιλέγεις τρόφιμα που περιέχουν φυτικές ίνες, γιατί κάνουν τους υδατάνθρακες να απελευθερώνονται αργά και σταθερά στο αίμα προσφέροντας ενέργεια διαρκείας.

• Καλή ιδέα είναι να εμπλουτίζεις τα γεύματά σου με τροφές που περιέχουν ω-3 λιπαρά, επειδή βοηθούν τον εγκέφαλο να παραμένει σε νοητική εγρήγορση και το σώμα να εκμεταλλεύεται καλύτερα την ενέργεια που δίνουν οι υδατάνθρακες.

Για ανύψωση του ηθικού

Ψυχή και σώμα, ως γνωστόν, είναι αλληλένδετα. Γι’ αυτό καλό θα είναι:

• Να φροντίζεις καλύτερα την εμφάνισή σου. Είναι αποδεδειγμένο ότι όταν αισθανόμαστε όμορφοι/ες ή/και δεχόμαστε φιλοφρονήσεις, νιώθουμε ψυχικό σφρίγος.

• Να μην εμμένεις σε εμπάθειες και άσχημα συναισθήματα, γιατί ωθούν ασυναίσθητα σε κοντές, ρηχές ανάσες μειώνοντας την ικανοποιητική παροχή οξυγόνου στο σώμα και τον εγκέφαλο. Η μνησικακία επίσης κάνει το σώμα να λειτουργεί σαν να βρίσκεται κάτω από χρόνιο στρες, δηλαδή δημιουργεί εξάντληση.

• Να μην κρατάς τις αρνητικές και απαισιόδοξες σκέψεις μέσα σου. Καλύτερα είναι να τις συζητάς, για να μην ριζώσουν και υπονομεύσουν την ψυχική σου ενέργεια.

• Να κάνεις μια καλή πράξη: Μελέτες έχουν δείξει ότι δρώντας με διάθεση προσφοράς τονώνεις την ενέργειά σου και βελτιώνεις τη διάθεσή σου.

Συμβουλές για χορταστικό ύπνο

Όπως είναι λογικό, εκτός από το νηστικό, και το άυπνο… αρκούδι δεν χορεύει. Άρα, για να ξυπνήσεις φρέσκος/ια το πρωί, φρόντισε:

• Να μην θυσιάζεις έναν υγιεινό, βραδινό ύπνο στον βωμό της τηλεθέασης ή άλλης δραστηριότητας, γιατί το αποτέλεσμα θα είναι η πρωινή υπνηλία. Αν ξενυχτάς με οθόνες πάσης φύσεως ανοικτές, το έντονο φως που εκπέμπεται από αυτές δεν εγγυάται έναν καλό ύπνο στη συνέχεια. Το φως καταστέλλει την παραγωγή της ορμόνης μελατονίνης, με αποτέλεσμα ο εγκέφαλος να νομίζει ότι είναι ημέρα ανυπομονώντας να περάσει σε δράση.

• Το βράδυ να γυρνάς το ξυπνητήρι από την άλλη μεριά, ώστε αν ξυπνάς ενδιάμεσα να μην μπορείς να βλέπεις πόσος χρόνος απομένει μέχρι να χτυπήσει, γιατί αυτό κρατάει τον εγκέφαλο σε κατάσταση συναγερμού.

• Να αποφεύγεις καφέ, τσάι και αλκοόλ τουλάχιστον τρεις ώρες πριν ξαπλώσεις, γιατί ενδέχεται να χαλάσουν την ποιότητα του ύπνου σου και να ξυπνάς κουρασμένος/η το πρωί.

• Να θυμάσαι ότι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η αεροβική άσκηση εξασφαλίζει βαθύ, μη διακεκομμένο ύπνο, αντίθετα με την έντονη γυμναστική, που δημιουργεί διέγερση.

• Αν δεν σε παίρνει αμέσως ο ύπνος, κάνε για λίγο κάτι που σε χαλαρώνει (διάβασμα βιβλίου, διαλογισμό, ακρόαση μουσικής) και ξαναδοκίμασε.

http://www.goldenmag.gr

Πηγή: diadrastiko:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου