Το γεγονός ότι ολοένα και λιγότεροι Ελληνες έχουν πρόσβαση στο σύστημα υγείας απειλεί τη χώρα με ανάπτυξη επιδημιών προειδοποιούν οι γιατροί.
Οπως αναφέρουν, το γεγονός ότι μειώνεται διαρκώς ο αριθμός των ανθρώπων που εμβολιάζονται, σε συνδυασμό με τις ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό των νοσοκομείων, ενέχει κινδύνους με απρόβλεπτες συνέπειες τη δημόσια υγεία.
Σε συνέντευξη Τύπου, οι εκπρόσωποι των γιατρών και των εργαζομένων στα νοσοκομεία τόνισαν πως το Εθνικό Σύστημα Υγείας και ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας τελούν υπό κατάρρευση, ενώ αναφέρθηκαν σε μία «οικτρή πραγματικότητα που εξευτελίζει τον άνθρωπο και τους εργαζόμενους».
Οι πρόεδροι της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), Δημήτρης Βαρνάβας, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Σταύρος Κουτσιουμπέλης και του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Μιχάλης Βλασταράκος ανέφεραν πως 1,5 εκατ. άνεργοι και ανασφάλιστοι δεν έχουν πρόσβαση στο σύστημα υγείας, κάτι που συνιστά πλέον μία βραδυφλεγή «υγειονομική βόμβα» με απρόβλεπτες συνέπειες για τη δημόσια υγεία.
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, μειώνεται δραματικά η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, με κίνδυνο στο άμεσο μέλλον η χώρα να γνωρίσει την ανάπτυξη επιδημιών, τις οποίες θα είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπίσει, όπως ανέφερε ο κ. Βαρνάβας, ο οποίος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη λήψη μέτρων ώστε «να μην οδηγηθούμε άτακτα σε μια ανθρωπιστική κρίση».
Ο κ. Κουτσιούμπελης έκανε λόγο για ελλείψεις που φτάνουν τις 6.500 σε γιατρούς και τις 20.000 σε νοσηλευτικό προσωπικό, γεγονός που έχει ως συνέπεια να κλείνουν κλίνες σε ΜΕΘ να κλείνουν, να υπολειτουργούν μονάδες και εργαστήρια, σύγχρονα μηχανήματα να βρίσκονται σε αποθήκες, ενώ η πανελλαδική ανάπτυξη του ΕΚΑΒ «καρκινοβατεί».
Ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό», Ηλίας Σιώρας χαρακτήρισε τριτοκοσμική την κατάσταση στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, με τις κενές θέσεις όλων των ειδικοτήτων να ξεπερνούν τις 1.400 και τις ειδικές μονάδες να στελεχώνονται με αριθμό γιατρών και νοσηλευτών ο οποίος βρίσκεται πολύ κάτω από τα διεθνή όρια ασφαλείας. Από την πλευρά του ο γ.γ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ), Χαράλαμπος Μπονάνος, χαρακτήρισε εφιαλτική την κατάσταση στα πολυατρεία,
όπου 5.000 γιατροί αγωνίζονται να περιθάλψουν 10.000.000 ανθρώπους.
Γιατροί και εργαζόμενοι στο δημόσιο σύστημα υγείας και ελεύθεροι επαγγελματίες γιατροί συγκροτούν κοινό μέτωπο και πραγματοποιούν 24ωρη απεργία την Παρασκευή, 7 Ιουνίου.
iefimerida.gr
 http://www.report24.gr