Σελίδες

Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

Τι πρέπει να γράψουν στη φορολογική δήλωση όσοι δικαιούνται να πληρώσουν 500 ευρώ αντί 650 Πώς θα μειώσουν το τέλος επιτηδεύματος όσοι έχουν Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών


Όσοι εισπράττετε φέτος αμοιβές για τις οποίες εκδίδετε αποδείξεις από δελτίο παροχής υπηρεσιών («μπλοκάκι») και, για τις εργασίες σας αυτές, έχετε έγγραφη σύμβαση με 1 έως και 3 εργοδότες, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι θεωρείστε ουσιαστικά από την Εφορία ως "μισθωτός" και το τέλος επιτηδεύματος που θα πληρώσετε φέτος θα είναι 500 ευρώ κι όχι 650 ευρώ.

Το ίδιο ισχύει και εφόσον έχετε έγγραφες συμβάσεις με περισσότερους των τριών εργοδοτών αλλά εισπράττετε τουλάχιστον το 75% των συνολικών αμοιβών σας από έναν μόνο εργοδότη.

Τι θα γράψετε στον πίνακα 2

Εάν υπάγεστε στις παραπάνω περιπτώσεις τότε θα πρέπει, στον πίνακα 2 της πρώτης σελίδας της φορολογικής σας δήλωσης, να συμπληρώσετε έναν από τους κωδικούς 019 ή 020. Συγκεκριμένα, πρέπει να αναγράψετε το σημείο «Χ» πάνω στη λέξη «ΝΑΙ» που βρίσκεται δίπλα από τον κωδικό 019 ή 020, ώστε κατά την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης να υπολογιστεί το τέλος επιτηδεύματος στο ποσό των 500 ευρώ κι όχι στο αυξημένο επίπεδο των 650 ευρώ που ορίστηκε φέτος για όλους τους υπόλοιπους ελεύθερους επαγγελματίες.

Τα παραπάνω αφορούν στα φετεινά εισοδήματά σας. Επομένως, σε περίπτωση που μέσα στους επόμενους 6 μήνες που απομένουν μέχρι το τέλος του 2013 αλλάξει το καθεστώς - είτε λόγω του ότι θα βρείτε και 4ο εργοδότη είτε λόγω του ότι, αν και έχετε περισσότερους από 3 εργοδότες, τα έσοδά σας από έναν εξ' αυτών δεν θα έχουν υπερβεί το 75% των συνολικών ακαθαρίστων εσόδων σας - η Εφορία θα σάς ζητήσει τα επιπλέον 150 ευρώ του τέλους επιτηδεύματος του 2013 με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης που θα υποβάλετε το 2014.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει, επίσης, να διευκρινίσουμε ότι για τη συμπλήρωση των κωδικών 019 ή 020 δεν λαμβάνεται υπόψη τί ίσχυε το 2012 αλλά τί ισχύει φέτος. Δηλαδή το μειωμένο στα 500 ευρώ τέλος επιτηδεύματος θα το πληρώσετε φέτος, εφόσον φέτος έχετε την ιδιότητα του μισθωτού με "μπλοκάκι"! Ως εκ τούτου, για τη συμπλήρωση των κωδικών αύτών δεν παίζει ρόλο τι κάνατε το 2012 αλλά τί κάνετε φέτος με το "μπλοκάκι" σας! Άρα, λοιπόν, αν το 2012 είχατε μηδενικά έσοδα από το "μπλοκάκι" σας, αλλά φέτος εισπράξατε έστω και μια μικρή αμοιβή με το καθεστώς αυτό, δικαιούστε το μειωμένο τέλος επιτηδεύματος των 500 ευρώ και πρέπει να συμπληρώσετε τους συγκεκριμένους κωδικούς. Αν δεν είχατε δραστηριότητα ούτε πέρυσι ούτε φέτος μέχρι τώρα, θα χρεωθείτε με ολόκληρο το τέλος επιτηδεύματος των 650 ευρώ, οπότε δεν δικαιούστε να συμπληρώσετε τους κωδικούς 019 ή 020!
Αν έχετε κάνει διακοπή εργασιών μέσα στο 2012 και έχετε "απενεργοποιήσει" το "μπλοκάκι σας", τότε το τέλος επιτηδεύματος των 650 ευρώ θα περιοριστεί σε τόσα δωδέκατα όσα και οι μήνες που το "μπλοκάκι" σας ήταν "ενεργό" μέσα στο 2012. Χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 15 ημερών λαμβάνεται υπόψη ως ολόκληρος μήνας. Για παράδειγμα, αν κάνατε διακοπή εργασιών την 16η-7-2012, τότε το τέλος επιτηδεύματος που θα πληρώσετε φέτος θα ισούται με τα 7/12 των 650 ευρώ (λόγω του ότι θα θεωρείται ότι είχατε δραστηριότητα μόνο στους 7 πρώτους μήνες του 2012). Έτσι, το τέλος επιτηδεύματος που θα πληρώσετε θα ανέρχεται στα 379,16 ευρώ
 http://www.money-money.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου