Σελίδες

Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Άρθρο 99: Από τη συνδιαλλαγή στην εξυγίανση

 της Άννης Καρολίδου

Ένα νέο φαινόμενο εκδηλώνεται στις αίθουσες των δικαστηρίων, με εταιρείες ενταγμένες στο άρθρο 99 να προσπαθούν να μεταπηδήσουν από τη διαδικασία συνδιαλλαγής του Πτωχευτικού Κώδια, στη διαδικασία εξυγίανσης, εξασφαλίζοντας και μία νέα περίοδο προσωρινής προστασίας από τους πιστωτές τους.
Με μία φράση, προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο καθώς η παρατεινόμενη ύφεση, η μείωση στους τζίρους και η απόλυτη αδράνεια σε συγκεκριμένους κλάδους δεν αφήνουν περιθώρια ανάκαμψης, ενώ βεβαίως τα χρέη προς το δημόσιο είναι ποινικό αδίκημα και η μη καταβολή τους τιμωρείται με φυλάκιση.

Όταν λοιπόν πλησιάζει να λήξει ο χρόνος που προβλέπει η συμφωνία συνδιαλλαγής του άρθρου 99 ( ν.3588/2007), μεταξύ οφειλέτη και πιστωτών και η εταιρεία δεν έχει μπορέσει να ανακάμψει, τότε ορισμένες επιχειρήσεις αιτούνται την υπαγωγή τους στη διαδικασία εξυγίανσης, που προβλέπεται στο τροποποιημένο 6ο κεφάλαιο του Πτωχευτικού Κώδικα ( ν.4013/2011). Παράλληλα με την αίτηση για το άνοιγμα της διαδικασίας εξυγίανσης, υποβάλλεται και αίτημα για λήψη προσωρινών μέτρων προστασίας από τους πιστωτές.
τι εξυπηρετεί αυτή η κίνηση , που κάποιοι τη θεωρούν κίνηση απόγνωσης και κάποιοι κίνηση τακτικής; Εάν δοθεί προσωρινή προστασία, επιχειρήσεις που τυχόν είναι κοντά σε συμφωνία με πιθανούς επενδυτές, ίσως μπορέσουν να ολοκληρώσουν αυτές τις διαπραγματεύσεις.Είναι, βέβαια, και ζητήματα ποινικών ευθυνών για πράξεις των διοικήσεων που ενδεχομένως έχουν βλάψει τους πιστωτές και για τις οποίες θα ελέγχονταν.

Σε περίπτωση υπαγωγής στη διαδικασία εξυγίανσης ( δυνατή η μεταπήδηση από τη συνδιαλλαγή στην εξυγίανση), η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ εταιρείας και πιστωτών, συμπαρασύρει και εκείνους τους πιστωτές που δεν συναινούν. Αντιθέτως, η συνδιαλλαγή δέσμευε μόνον όσους πιστωτές την υπέγραφαν και από τους υπολοίπους, έδινε περιορισμένο χρόνο προστασίας.

Άλλωστε στη διαδικασία εξυγίανσης μπορούν να ζητήσουν να υπαχθούν και όσες εταιρείες έχουν περιέλθει σε κατάσταση παύσης πληρωμών, αν με το ίδιο δικόγραφο καταθέσουν και αίτηση πτώχευσης.
apospasma.gr
 http://www.newsnow.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου