Σελίδες

Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015

ΔΕΝ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΠΛΑΦΟΝ ΣΤΙΣ 45.000 ΕΥΡΩ Μπλόκο από το Ελεγκτικό Συνέδριο στον περιορισμό του ελέγχου των δημοσίων δαπανών

Αντισυνταγματικό έκρινε το Ελεγκτικό Συνέδριο σχέδιο προεδρικού διατάγματος των υπουργείων Οικονομικών και Δικαιοσύνης που περιορίζει τους προληπτικούς ελέγχους σε προμήθειες και παροχές υπηρεσιών του δημοσίου τομέα.


Προ ολίγων μηνών διαβιβάστηκε στο Ελεγκτικό Συνέδριο το επίμαχο ΠΔ στο μοναδικό άρθρο του οποίου προβλεπόταν ότι ο προληπτικός έλεγχος της κεντρικής διοίκησης θα γίνεται από το Ελεγκτικό Συνέδριο, μόνο εφόσον το ποσό της δαπάνης ξεπερνά τις 45.000 ευρώ (σήμερα ο έλεγχος για τις δαπάνες των υπουργείων ξεκινά όταν το ποσό ξεπερνά τις 30.000 ευρώ).
Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου είπε ομόφωνα όχι στην έγκριση του επίμαχου ΠΔ υπογραμμίζοντας ότι «το ευρύτερο δημοσιονομικό περιβάλλον και οι υψηλοί δείκτες διακυνδήνευσης της εθνικής οικονομίας οδήγησαν σε λήψη δημοσιονομικών μέτρων περιστολής των δημοσίων δαπανών θέτοντας έτσι σε δοκιμασία το κοινωνικό κράτος δικαίου και επιφέροντας επαχθείς συνέπειες στα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα».
Συνεπώς κατά την κρίση των δικαστών δεν μπορεί κατά την ίδια στιγμή να επιδιώκεται η μείωση των ελέγχων των δημοσίων δαπανών.
Μάλιστα, οι σύμβουλοι προσθέτουν ότι οι οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας υπαγορεύουν τη θεσμική αφύπνιση και τη χειραφέτηση των ελεγκτικών μηχανισμών με τη λήψη θετικών μέτρων για τη διεύρυνση της εμβέλειάς τους.



Πηγή:
http://www.iefimerida.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου