Σελίδες

Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Οι διακοπές των άλλων. Του Πιτσιρίκου

Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο της Alpha Bank, η τουριστική κίνηση στην Ελλάδα αυξήθηκε πολύ το τελευταίο τρίμηνο του 2013 και εκτιμάται πως ο αριθμός των ξένων τουριστών που φιλοξενήθηκαν στην Ελλάδα το 2013 μπορεί να ξεπερνάει τα 18 εκατομμύρια.


Είναι πολύ ευχάριστο γεγονός για την χώρα μας η άνοδος των αφίξεων των ξένων τουριστών, αν και έχω την εντύπωση -και δεν είμαι ο μόνος- πως το μοντέλο του ελληνικού τουρισμού είναι εντελώς λάθος και θα έχει άσχημα αποτελέσματα γιατί ο τουρισμός δεν είναι μια ή δυο καλές χρονιές• ο τουρισμός θέλει μακροπρόθεσμο σχεδιασμό.

Είναι πολύ καλό να κάνει κάποιος διακοπές. Επίσης, είναι πολύ καλό να κάνει κάποιος διακοπές στην Ελλάδα.

Αυτό, όμως, δεν ισχύει μόνο για τους ξένους• ισχύει και για τους Έλληνες.

Και το 73% των Ελλήνων δεν έκανε διακοπές το 2013.

Δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να χαρεί κάποιος που δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να κάνει διακοπές ούτε στη χώρα του, όταν μαθαίνει πως αυξήθηκαν οι ξένοι τουρίστες.

Οι διακοπές δεν είναι κάτι για το οποίο χαίρεσαι όταν διαβάζεις γι’ αυτό• οι διακοπές είναι κάτι για το οποίο χαίρεσαι όταν το κάνεις.

Και δικαίωμα για διακοπές στην Ελλάδα έχουν και οι Έλληνες, δεν έχουν μόνο οι ξένοι.

Επίσης, θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να μαθαίναμε όχι μόνο πόσο έχουν αυξηθεί οι αφίξεις ξένων τουριστών τα τελευταία χρόνια αλλά και πόσο έχουν μειωθεί οι αφίξεις των Ελλήνων σε νησιά και τουριστικά θέρετρα.

Ενδιαφέρον θα είχε να μάθουμε και την οικονομική ζημιά που έχουν υποστεί οι τουριστικές επιχειρήσεις της χώρας από το γεγονός πως οι Έλληνες δεν κάνουν πια διακοπές, ενώ αυτοί που κάνουν έχουν μειώσει πολύ τις ημέρες των διακοπών τους και τα έξοδά τους.

Υπάρχουν πολλές τουριστικές επιχειρήσεις που έκλεισαν εξαιτίας της αδυναμίας των Ελλήνων να κάνουν διακοπές, ενώ οι ξένοι τουρίστες με τα βραχιολάκια δεν αφήνουν χρήματα στις τοπικές οικονομίες.

Η προσπάθεια να παρουσιάζονται σαν τεράστια επιτυχία οι αφίξεις ξένων τουριστών σε μια χώρα που η πλειοψηφία των πολιτών της δεν έχει πια την οικονομική δυνατότητα να κάνει διακοπές υποτιμά τη νοημοσύνη μας.


Πηγή:- RAMNOUSIA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου