Σελίδες

Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Μίνιμουμ 5 χρόνια φυλακή σε πολιτικούς, δικαστικούς που δωροδοκούνται-Προστασία στα «βαθιά λαρύγγια»

Πιο αυστηρές ποινές για περιπτώσεις δωροδοκίας πολιτικών, δικαστικών, τοπικών αρχόντων και άλλων αξιωματούχων, αλλά και προστασία για όσους συμβάλλουν στην αποκάλυψη αξιόποινων πράξεων, προβλέπει  νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που τέθηκε ήδη σε δημόσια διαβούλευση. Μεταξύ άλλων προβλέπονται ποινές άνω των 5 ετών (κάθειρξη) και χρηματικές ποινές από 5.000 έως 150.000 ευρώ.

Ειδικότερα, με το  νομοσχέδιο αυστηροποιείται το νομοθετικό πλαίσιο καταπολέμησης της διαφθοράς και επέρχονται τροποποιήσεις σε πλειάδα διατάξεων του Ποινικού Κώδικα που αφορούν τη δωροληψία πολιτειακών και πολιτικών αξιωματούχων που αφορούν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό,  υπουργούς και βουλευτές μέχρι δημάρχους και άλλους κρατικούς αξιωματούχους.
Ανάλογα αυστηροποιούνται οι νομοθετικές ρυθμίσεις για τη δωροληψία δικαστικών λειτουργών, ενώ ταυτόχρονα καταλαμβάνει το νομοσχέδιο και όσους εργάζονται με οποιαδήποτε ιδιότητα στον ιδιωτικό τομέα.
Βάσει των διατάξεων του νομοσχεδίου παρέχεται τέλος, προστασία σε όσους συμβάλλουν στην αποκάλυψη αξιόποινων πράξεων και οι μάρτυρες αυτοί χαρακτηρίζονται ως «μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος».

Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου