Σελίδες

Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Όλη η ρύθμιση για το «κούρεμα» των δανείων των αγροτών

Τροπολογία-ανάσα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που θα προβλέπει διευκολύνσεις για τα ενυπόθηκα δάνεια των αγροτών στην πρώην ΑΤΕ, σύμφωνα με ανακοίνωση του αρμόδιου υπουργού Αθανάσιου Τσαυτάρη, κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Ο χρόνος που επιλέχθηκε να κατατεθεί η ρύθμιση δεν θεωρείται τυχαίος, καθώς, εκτός από την κατάργηση των λογιστικών βιβλίων, η τακτοποίηση των «κόκκινων» δανείων της παλιάς ΑΤΕ αποτελεί ένα από τα βασικά αιτήματα των αγροτών που τα τελευταία 24ωρα απειλούν να βγουν στους δρόμους.


Η νέα ρύθμιση, όπως τόνισε το μεσημέρι της Πέμπτης ο κ. Τσαυτάρης, θα δίνει μεταξύ άλλων τη δυνατότητα στον αγρότη να εξοφλεί το ενυπόθηκο δάνειό του σε διάστημα 7 με 10 ετών, ενώ οι τόκοι υπερημερίας θα απομειώνονται σημαντικά.

Ο κ. Τσαυτάρης επιφυλάχθηκε να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις στη συνέχεια, αφού η τροπολογία βρισκόταν εκείνη την ώρα υπό επεξεργασία. Το πρωί της ίδιας μέρας, ανάλογη τροπολογία είχαν καταθέσει εννέα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, στην τροπολογία θα δίνεται η δυνατότητα για γενναίο «κούρεμα» που μπορεί να φθάσει και το 40% των «κόκκινων» αγροτικών δανείων, αλλά και δυνατότητα εξόφλησής τους σε διάστημα 5 έως 10 ετών με προνομιακό επιτόκιο μόλις 3%. Η ρύθμιση εκτιμάται ότι αφορά σε δάνεια ύψους 800 εκατ. ευρώ ή στο 20% του συνόλου όσων είχε χορηγήσει η παλιά Αγροτική Τράπεζα, τα οποία δεν μεταβιβάστηκαν ποτέ στην Τράπεζα Πειραιώς, αλλά παρέμειναν στην «κακή» ΑΤΕ, η οποία βρίσκεται σε εκκαθάριση.

Οι ωφελούμενοι υπολογίζονται σύμφωνα με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε 15.000 - 17.000 αγρότες, με συνολική αγροτική έκταση 500.000 στρεμμάτων, ωστόσο εκτιμήσεις αγροτικών οργανώσεων τους ανεβάζουν σε πολύ υψηλότερο αριθμό, κάνοντας λόγο ακόμη και για 50.000 παραγωγούς, τα δάνεια των οποίων εξυπηρετούνται οριακά.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την προτεινόμενη τροπολογία από τους εννέα βουλευτές, την οποία έκανε δεκτή ο υπουργός, το ποσό του δανείου για το οποίο έχει εγγραφεί υποθήκη ή προσομοίωση υποθήκης περιορίζεται σε:

1. ποσοστό 120% επί του κεφαλαίου του δανείου, εφόσον το σύνολο των απαιτήσεων της τράπεζας που απορρέουν από το δάνειο δεν υπερβαίνει το διπλάσιο αυτού
2. 200% του ληφθέντος κεφαλαίου, εφόσον το σύνολο των οφειλών είναι ανώτερο του διπλάσιου
.

Τέλος, η ρύθμιση προβλέπει ότι, εφόσον το αγροτικό ακίνητο δεν αποτελεί πρώτη κατοικία ή κύρια αποθήκη αγροτοεφοδίων του αγρότη, προκειμένου να διευκολυνθεί η εξόφληση, παρέχεται η δυνατότητα εκμίσθωσης και εκχώρησης του μισθώματος στην τράπεζα, μέχρι την ολοκληρωτική εξόφληση του δανείου. Τη διαδικασία εκμίσθωσης αναλαμβάνει ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ).
http://www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου