Σελίδες

Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Πώς να πάρετε κλειδάριθμο μέσω TaxisNet - Οδηγίες βήμα-βήμα του Απόστολου Αλωνιάτη

Δεκάδες email φτάνουν στους  φορολογούμενους αυτές τις ημέρες, ώστε να προσέλθουν στις Δ.Ο.Υ., στο τμήμα μητρώου, για να παραλάβουν τους κλειδάριθμους τους.
Η παραλαβή είναι αναγκαία ώστε να μπορούν να εισέλθουν στο νέο taxis για να εκμεταλλευτούν τις υπηρεσίες του, σε ένα περιβάλλον μάλιστα που το υπουργείο οικονομικών προωθεί την ηλεκτρονική επαφή και εξυπηρέτηση - ενημέρωση μέσα από το taxisnet.
Το κείμενο της επιστολής είναι τυποποιημένο και αναφέρει:
«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
Αποδέκτης: ............., Username:.............
Αγαπητέ/ή κύριε/α,
Σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με την ΑΥΟ-ΠΟΛ1204 / 29.08.2013 έχει παραταθεί
μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2013 η ισχύς των κωδικών πρόσβασης των χρηστών των
ηλεκτρονικών υπηρεσιών που είναι φυσικά πρόσωπα και ήταν εγγεγραμμένοι πριν
την έναρξη λειτουργίας του νέου TaxisNet, τον Δεκέμβριο του 2010.
Παρακαλούμε, όπως προσέλθετε εγκαίρως στο τμήμα μητρώου οποιασδήποτε Δ.Ο.Υ.
προκειμένου να παραλάβετε τον κλειδάριθμό σας. Στη συνέχεια μπορείτε να
ενεργοποιήσετε το λογαριασμό σας, σύμφωνα με τις ακόλουθες οδηγίες.
Σε περίπτωση που έχετε ήδη παραλάβει κλειδάριθμο από τη ΔΟΥ και έχετε
ενεργοποιήσει το λογαριασμό σας, παρακαλούμε να αγνοήσετε την παρούσα
ειδοποίηση.
Για την ενεργοποίηση του λογαριασμού σας είναι απαραίτητο να γνωρίζετε το συνθηματικό (password) του παραπάνω λογαριασμού. Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζετε, θα πρέπει να κάνετε αίτηση επανεγγραφής εδώ πριν επισκεφτείτε τη ΔΟΥ για να παραλάβετε τον κλειδάριθμο της νέας αίτησης.
Επίσης, για τη διευκόλυνσή σας, μπορείτε να παρακολουθήσετε το σχετικό video εδώ.
Οδηγίες Ενεργοποίησης Λογαριασμού
Ακολουθείστε προσεκτικά τα παρακάτω βήματα ώστε να ενεργοποιήσετε το λογαριασμό σας, έχοντας πρόχειρο τον Α.Φ.Μ. σας και τον κλειδάριθμο που έχετε λάβει από τη ΔΟΥ:
Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων http://link.minfin.gr/register
Επιλέξτε «Ενεργοποίηση Λογαριασμού» (3η στη σειρά υπηρεσία)
Στη φόρμα που εμφανίζεται με τίτλο «Ενεργοποίηση Λογαριασμού» (Βήμα 1 από 2) συμπληρώστε τα στοιχεία που απαιτούνται (Username, Κωδικό, ΑΦΜ, Κλειδάριθμο με τις παύλες και τους χαρακτήρες της εικόνας) και πατήστε «Επόμενο».
Στη φόρμα που εμφανίζεται με τίτλο «Ενεργοποίηση Λογαριασμού» (Βήμα 2 από 2) επιλέξτε και πληκτρολογήστε ένα νέο κωδικό , πληκτρολογήστε τον ξανά για επιβεβαίωση και πατήστε «Ενεργοποίηση». Από τη στιγμή αυτή ο παλιός κωδικός δεν ισχύει πλέον και έχει αντικατασταθεί από τον καινούργιο που επιλέξατε. Παρακαλούμε κρατήστε τον νέο κωδικό σε ασφαλές μέρος ώστε να μη τον ξεχάσετε.
Κρατήστε τον κλειδάριθμό σας σε ασφαλές μέρος γιατί θα σας χρειαστεί σε περίπτωση που ξεχάσετε το συνθηματικό (password) σας, για την έκδοση νέου.
O ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ
ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Κάθε ηλεκτρονικό μήνυμα που σας στέλνουμε από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, εφόσον δεν αποτελεί απάντηση σε προηγούμενο δικό σας, περιλαμβάνει στο πάνω μέρος του το όνομά σας και το όνομα χρήστη (Username). Εάν λάβετε μήνυμα που αναφέρει ότι προέρχεται από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων χωρίς να περιέχει τα στοιχεία αυτά και δεν αποτελεί απάντηση σε προηγούμενο δικό σας μήνυμα, να το διαγράψετε μια και θα είναι πλαστό και πιθανώς να περιέχει κακόβουλο περιεχόμενο. Σε κάθε περίπτωση η Υπηρεσία μας το θεωρεί άκυρο και δεν φέρει καμία ευθύνη για το περιεχόμενό του και τις σύμφωνα με αυτό ενδεχόμενες ενέργειές σας.»
Ποιοι χρειάζεται να κάνουν αίτηση
Είναι σαφές ότι όσοι λάβουν το συγκεκριμένο email, δεν έχουν υποχρέωση να κάνουν αίτηση για την απόκτηση του κλειδάριθμου.
Έχουν ήδη Username και κωδικό, οπότε θα πρέπει να πάνε με την ταυτότητα τους στο μητρώο της Δ.Ο.Υ. και να ζητήσουν τον κλειδάριθμο τους.
Υποχρέωση να αρχίσουν την διαδικασία από την αρχή έχουν όσοι δεν έχουν ακόμη εμπλακεί με τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του taxisnet (δηλαδή οι νέοι φορολογούμενοι) .
Αυτοπρόσωπη παρουσία στη Δ.Ο.Υ. για έγκριση της αίτησης και παραλαβή του κλειδάριθμου.
Μεταβαίνετε στο τμήμα Μητρώου οποιασδήποτε Δ.Ο.Υ. και ζητάτε να λάβετε τον κλειδάριθμο. Απαιτείται η αυτοπρόσωπη παρουσία σας στη Δ.Ο.Υ. Το μόνο στοιχείο που απαιτείται είναι το Α.Φ.Μ. και το έγγραφο ταυτοποίησης (αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο, ταυτότητες των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, κέντρο αλλοδαπών, ταυτότητα Ευρωπαϊκής Ένωσης, ταυτότητα Ομογενούς, Ειδικά Δελτία Πολιτικών Προσφύγων κ.λπ.) το οποίο πρέπει να είναι καταχωρημένο στο ΜΗΤΡΩΟ TAXIS. Αν τα προσωπικά σας στοιχεία έχουν μεταβληθεί, όπως για παράδειγμα η αστυνομική ταυτότητα, τότε θα πρέπει να μεταβείτε στην Δ.Ο.Υ. όπου ανήκετε και να κάνετε μεταβολή στο μητρώο δηλώνοντας τα νέα στοιχεία σας.
Για την περίπτωση που ένα Φυσικό Πρόσωπο αδυνατεί να προσέλθει στη Δ.Ο.Υ. για να παραλάβει τον κλειδάριθμο και να ολοκληρώσει τη διαδικασία πιστοποίησης, θα προσκομίζεται Ειδικό Πληρεξούσιο για τη συγκεκριμένη διαδικασία πιστοποίησης χρονικής διάρκειας τεσσάρων μηνών .
Ο υπάλληλος της Δ.Ο.Υ. ανακτά από το σύστημα την αίτηση του φορολογούμενου ή  τα στοιχεία που υπάρχουν καταχωρημένα στο ΜΗΤΡΩΟ TAXIS. Αν κάποιος έλεγχος αποτύχει, η αίτηση απορρίπτεται υποχρεωτικά.
Με την έγκριση της αίτησης εκτυπώνονται δύο βεβαιώσεις η μία για σας και η μία για το αρχείο της Δ.Ο.Υ.
Παράλληλα στην ηλεκτρονική διεύθυνση που έχετε  δηλώσει, σας έρχεται ενημερωτικό μήνυμα (e-mail) για την έγκριση της αίτησης σας .
Μετά την Δ.Ο.Υ. τι κάνουμε;
Με την βεβαίωση του κλειδαρίθμου μπαίνουμε στην διεύθυνση που έχει το email (Ενεργοποίηση λογαριασμού TAXISnet ), και συμπληρώνουμε τα στοιχεία που μας ζητούνται.
Προσοχή τον κλειδάριθμο τον γράφουμε όπως τον διαβάζουμε στην βεβαίωση, δηλαδή χρησιμοποιούμε και τις παύλες.
Τέλος συμπληρώνουμε όλα τα παιδία με αστεράκι (*) διότι είναι υποχρεωτικά.
Εάν μπω από τις υπηρεσίες taxisnet να κάνω ενεργοποίηση;
Η ενεργοποίηση μπορεί να γίνει και από την διεύθυνση www.gsis.gr .
Όταν πληκτρολογήσετε την διεύθυνση και ενώ βρίσκεστε στην πρώτη σελίδα θα πρέπει να επιλέξετε την επιλογή «Ενεργοποίηση Λογαριασμού»
Θα σας οδηγήσει στην σελίδα «Υπηρεσίες Πιστοποίησης» και από εκεί θα επιλέξετε «Ενεργοποίηση Λογαριασμού»
Με την επιλογή της συγκεκριμένης ενέργειας, θα σας φέρει στον πίνακα ενεργοποίηση λογαριασμού Βήμα 1 , που δημοσιεύουμε παραπάνω.
Μετά την συμπλήρωση τον στοιχείων;
Στην συνέχεια θα πρέπει να αλλάξετε τον κωδικό πρόσβασης (Εικόνα 9) και να επιλέξετε ενεργοποίηση.
Ο κωδικός αυτός θα αντικαταστήσει τον προηγούμενο κωδικό σας και θα είναι αυτός με τον οποίον θα συνδέεστε στο σύστημα.
Ο κωδικός (password): Πρέπει να αποτελείται από τουλάχιστον 5 χαρακτήρες και να περιέχει και νούμερα. Συμπληρώστε την ίδια τιμή και στο πεδίο Επιβεβαίωση κωδικού.
Επιλέγοντας «Ενεργοποίηση» η επόμενη οθόνη σας ενημερώνει για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Παράλληλα θα σας έλθει και σχετικό μήνυμα στην ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email).
Επισημάνσεις:
1. Στις υπηρεσίες taxisnet, μετά την ενεργοποίηση του κλειδάριθμου μπαίνετε μόνο με τον νέο κωδικό που έχετε δώσει. Ο παλαιός κωδικός απενεργοποιείται.
2. Φυλάξτε την βεβαίωση της έκδοσης του κλειδάριθμου, σημειώνοντας επάνω το username και τον νέο κωδικό.
Για μια ακόμη φορά οι φορολογούμενοι καλούνται να περάσουν από την Δ.Ο.Υ. για την έκδοση του κλειδάριθμου.  Αυτό, σε συνδυασμό με την ουσιαστική διάλυση τους,  θα επιφέρει για μια ακόμη φορά ουρές και ταλαιπωρία. Ελπίζουμε να γίνει σωστή κατανομή εργασιών στις Δ.Ο.Υ. έτσι ώστε παράλληλα με την έκδοση των κλειδάριθμων, η υπηρεσία του μητρώου να μπορεί να εξυπηρετεί και άλλες εργασίες, που ας σημειώσουμε ότι είναι αρκετές τώρα που τελειώνει ο χρόνος.
Ο Απόστολος Αλωνιάτης είναι οικονομολόγος - φοροτεχνικός, Α. Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών & Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.ΦΟ.Μ), Οικονομικός Διευθυντής της PROSVASIS AEBE, Συγγραφέας

Πηγή: newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου