Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2013

Ο κατάλογος των μέτρων του 2014 Κατασχέσεις και διώξεις για είσπραξη φόρων και ασφαλιστικών εισφορών

Έρχονται λουκέτα, συγχωνεύσεις, απολύσεις, περικοπές μισθών στο δημόσιο

Επιλεκτικά και στοχευμένα μέτρα,  αντί για «οριζόντιες» μειώσεις μισθών και συντάξεων, δεσμεύεται πως θα λάβει η κυβέρνηση  το 2014, με στόχο να εκμηδενίσει το δημοσιονομικό κενό και θα  εμφανίσει τελικά και δημοσιονομικό πλεόνασμα 205 εκατ. ευρώ .

Με βάση το σχέδιο του προϋπολογισμού όμως, ακόμα και χωρίς νέα μέτρα και μειώσεις μισθών και συντάξεων, με τις αλλαγές που δρομολογεί, η κυβέρνηση υπολογίζει ότι θα βάλει βαθιά το «μαχαίρι» στα κονδύλια για μισθούς στο δημόσιο, ενώ θα επιτύχει και αύξηση στις εισπράξεις από φόρους με κάθε δυνατό τρόπο.

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, η επίτευξη αυτών των στόχων εδράζεται στα πρωτογενή πλεονάσματα του 2013 (που δημιουργούν καλύτερη αφετηρία για στον Προϋπολογισμό του 2014) αλλά προβλέπει και την εφαρμογή δεκάδων νέων μέτρων από τον Ιανουάριο και μετά. Μεταξύ άλλων προβλέπεται:

1ον:  μέτρα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και ενίσχυση των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών, με ποινικές διώξεις, κατασχέσεις κλπ.

2ον:  Είσπραξη περίπου 270 εκατ. ευρώ από φόρους του 2014, όπως είναι η επιβολή τέλους παραμονής και πλόων, ο φόρος υπεραξίας στην κινητή και ακίνητη περιουσία, την φορολόγηση των αποθεματικών που δεν είχαν φορολογηθεί κλπ

3ον:   Περικοπή κατά 280 εκατ. ευρώ στο κονδύλι για μισθούς στο δημόσιο λόγω μείωσης των προσλήψεων (όπως πχ στους εκπαιδευτικούς για τους οποίους αυξήθηκε το ωράριο εργασίας), απολύσεις, διαθεσιμότητα, αποχωρήσεις και συνταξιοδοτήσεις, αλλά και πλήρη εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στο στενό δημόσιο.

4ον:   «Μαχαίρι» στις λειτουργικές δαπάνες στο δημόσιο,

5ον:   αναδιάρθρωση και συγχωνεύσεις κρατικών φορέων,

6ον:   μείωση κατά 65 εκατ. ευρώ των κρατικών επιχορηγήσεων σε φορείς, δήμους, ΔΕΚΟ κλπ .

7ον:    Ελεγχος και μείωση των δαπανών στον τομέα της υγείας, με εξοικονόμηση, μεταξύ άλλων, από τη συγχώνευση νοσοκομειακών μονάδων.

  newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου