Σελίδες

Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

ΔΕΚΑΕΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΧΑΡΙΤΟΣ Οι τελικές ρυθμίσεις στα δάνεια του ΟΕΚ

Του Γιώργου Γάτου
Δεκαετή «περίοδο χάριτος» για την εξόφληση, με μειωμένη έως και 50% τη μηνιαία δόση, συνολικά 97.343 στεγαστικών δανείων ύψους 2,7 δισ. ευρώ που είχαν λάβει δικαιούχοι (εργαζόμενοι και συνταξιούχοι) του ΟΕΚ δίνει η κυβέρνηση. Την απόφαση ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης ύστερα από σύσκεψη με τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Θ. Σκορδά, τους γ.γ. Καταναλωτή Γ. Στεργίου, της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Χρ. Γκόρ­τσο, τον διευθυντή της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Γ. Καμπουράκη και το διοικητή του ΟΑΕΔ Θ. Αμπατζόγλου. Η νομοθετική ρύθμιση που συμφωνήθηκε να προωθηθεί άμεσα για ψήφιση στη Βουλή προβλέπει:

1. Την επιμήκυνση έως και κατά 10 έτη των δανείων που έχουν ληφθεί από τις συμβεβλημένες με τον πρώην ΟΕΚ τράπεζες χωρίς να χάνεται η επιδότηση επιτοκίου.
2. Τη μείωση στη μηνιαία καταβαλλόμενη τοκοχρεολυτική δόση (καθώς δεν «χάνεται» η επιδότηση του επιτοκίου για το διάστημα που απομένει). Σύμφωνα με τα παραδείγματα η μείωση της μηνιαίας δόσης θα είναι μεσοσταθμικά στο 50% (ανάλογα σε ποιο έτος «ζωής» του δανείου βρίσκεται).
Στη ρύθμιση θα μπορούν να μπουν όλοι οι δανειολήπτες οι οποίοι δεν έχουν υπερβεί το συμβατικό χρόνο διακοπής των 180 ημερών, ενώ από την όλη διαδικασία θα τακτοποιηθεί και η οφειλή των 280 εκατ. ευρώ που έχει απέναντι στις τράπεζες ο ΟΑΕΔ ως καθολικός διάδοχος του ΟΕΚ. Η ρύθμιση συμφωνήθηκε να γίνει, «με την παρότρυνση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά» δήλωσε ο Γιάννης Βρούτσης υπογραμμίζοντας ότι δίνεται «βαθιά ανάσα σε 97.343 οικογένειες εργαζομένων που έχουν λάβει στεγαστικά τραπεζικά δάνεια με επιδότηση επιτοκίου».
Τα δάνεια αυτά ήταν 15ετούς διάρκειας με επιδότηση επιτοκίου από τον τ. ΟΕΚ για τα πρώτα 9 έτη, ενώ τα τελευταία δάνεια που είχαν εγκριθεί, δόθηκαν το 2011.
Το «κούρεμα» δόσεων
Η ρύθμιση «κουρεύει» έως 50% τις δόσεις, σύμφωνα με τα παραδείγματα του ΟΑΕΔ και των τραπεζών:
  1. Οικογένεια η οποία έχει πάρει 15ετές δάνειο 150.000 ευρώ με επιδότηση επιτοκίου και βρίσκεται στην αρχή του τέταρτου έτους (μένουν δηλαδή 6 επιδοτούμενα έτη/12 συνολικά), έχει κατά προσέγγιση υπόλοιπο δανείου 125.138 ευρώ. Με τη σχεδιαζόμενη ρύθμιση, η μηνιαία δόση θα μειωθεί από 985 ευρώ σε 594 ευρώ (-40%).
  2. Οικογένεια η οποία έχει πάρει 15ετές δάνειο 150.000 ευρώ με επιδότηση επιτοκίου και βρίσκεται στην αρχή του έβδομου έτους (μένουν δηλαδή 3 επιδοτούμενα έτη/9 συνολικά), έχει κατά προσέγγιση υπόλοιπο δανείου 97.937 ευρώ. Με τη σχεδιαζόμενη ρύθμιση, η μηνιαία δόση θα μειωθεί από 997 ευρώ σε 522 ευρώ (-48%).
  3. Οικογένεια η οποία έχει πάρει 15ετές δάνειο 150.000 ευρώ με επιδότηση επιτοκίου και βρίσκεται στην αρχή του όγδοου έτους (μένουν δηλαδή 2 επιδοτούμενα έτη/8 συνολικά), έχει κατά προσέγγιση υπόλοιπο δανείου 88.313 ευρώ. Με τη σχεδιαζόμενη ρύθμιση, η μηνιαία δόση θα μειωθεί από 1.001 ευρώ σε 492 ευρώ (-51%).
  4.  http://www.imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου