Σελίδες

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

Ελβετία: Δημοψήφισμα για εισόδημα €2.000 το μήνα

 
Για ποιο λόγο η κυβέρνηση της Ελβετικής Συνομοσπονδίας σχεδιάζει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με ερώτημα αν θα πρέπει να καθιερωθεί βασικό εισόδημα 2.500 φράγκων (2.034 ευρώ) για κάθε ενήλικο πολίτη



Δημοψήφισμα για την εισαγωγή ενός βασικού εισοδήματος για όλους του ενήλικους πολίτες της θα διενεργήσει η Ελβετία.
Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση της Ελβετικής Συνομοσπονδίας σχεδιάζει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με κεντρικό ερώτημα αν θα πρέπει να καθιερωθεί βασικό εισόδημα 2.500 φράγκων (2.034 ευρώ) για κάθε ενήλικο πολίτη.
Στην Ελβετία, η οποία έχει πληθυσμό περίπου 7.907.000, ζουν ορισμένοι από τους πιο ακριβοπληρωμένους τραπεζίτες στον κόσμο, ενώ το όριο της φτώχειας καθορίζεται ως εισόδημα λιγότερο των 2.300 φράγκων, κοινώς 1.870 ευρώ.
Την Πέμπτη, επιτροπή κατέθεσε αίτημα, σύμφωνα με το οποίο ζητά όλοι οι ενήλικοι Ελβετοί να παίρνουν 2.500 ελβετικά φράγκα τον μήνα από το κράτος, με στόχο να δημιουργηθεί ένα γερό "δίχτυ ασφαλείας" για όλο τον πληθυσμό και να αποφευχθούν οι κοινωνικές αναταραχές.
Σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας, κάθε αίτημα που συγκεντρώνει πάνω από 100.000 υπογραφές, μπορεί να τεθεί σε δημοψήφισμα. Έτσι, σύντομα το ερώτημα θα τεθεί στην κρίση του λαού.
Ευλόγως, στην χώρα συνήθως διενεργούνται αρκετά δημοψηφίσματα κάθε χρόνο.
Η ημερομηνία του δημοψηφίσματος δεν έχει ανακοινωθεί εν αναμονή των κατευθυντήριων γραμμών από την κυβέρνηση.
Πριν λίγες ημέρες οι επαγγελματικές και κοινωνικές οργανώσεις που ζητούν το δημοψήφισμα, προχώρησαν σε μια πρωτότυπη διαμαρτυρία σε πλατεία της Βέρνης.
Εκπρόσωποι δεκάδων επαγγελματικών, ακτιβιστικών και κοινωνικών οργανώσεων συνόδευσαν στην κεντρική πλατεία της Βασιλείας ένα φορτηγό γεμάτο με 8 εκατομμύρια νομίσματα των πέντε rappen (υποδιαίρεση του φράγκου) τα οποία και άδειασαν σε πλατεία της πόλης.
Δεκάδες περαστικοί πόζαραν έκπληκτοι μπροστά από το βουνό των νομισμάτων που δημιουργήθηκε, ενώ οι συντονιστές της διαμαρτυρίας μοίρασαν φυλλάδια με τα οποία καλούν την κυβέρνηση και τη Βουλή να εγκρίνουν, έως την ερχόμενη Παρασκευή, τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με θέμα την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 2.000 ευρώ.
Πηγή: Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου