Σελίδες

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Σύστημα δύο ταχυτήτων στις επαγγελματικές μισθώσεις

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ

Νέα πρόταση για τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις επαγγελματικές μισθώσεις έριξε το υπουργείο Ανάπτυξης στις συζητήσεις που διεξάγονται με την τρόικα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της “imerisia.gr”, το υπουργείο σε μία προσπάθεια να φρενάρει τις πιέσεις των εκπροσώπων των δανειστών για πλήρη απελευθέρωση του καθεστώτος πρότεινε τη διαμόρφωση πλαισίου δύο ταχυτήτων:
Η πρώτη ταχύτητα θα αφορά τα υψηλά μισθώματα, για τα οποία οι συμβάσεις θα είναι ελεύθερες, δηλαδή θα ισχύει ό,τι συμφωνούν ιδιοκτήτες και ενοικιαστές καταστημάτων και γραφείων. Μάλιστα το υπουργείο πρότεινε να καθοριστεί και σχετικό όριο, το οποίο μπορεί να είναι και τα 50.000 ευρώ το χρόνο. Δηλαδή από το ύψος αυτό και πάνω να μην υπάρχει ελάχιστη χρονική διάρκεια.
Η δεύτερη ταχύτητα θα αφορά τα μισθώματα από το προαναφερόμενο όριο και κάτω. Οι συμβάσεις για αυτά τα ενοίκια θα έχουν υποχρεωτική ισχύ. Για αυτές θα μπορεί να είναι τα έξι χρόνια με δυνατότητα παράτασης άλλα έξι χρόνια.
Το υπουργείο Ανάπτυξης με την πρόταση αυτή προσπαθεί επίσης να ισορροπήσει και ανάμεσα στα αιτήματα των ιδιοκτητών ακινήτων και των εμπόρων. Οι μεν θέλουν πλήρη απελευθέρωση για όλες τις συμβάσεις και οι δε επιθυμούν υποχρεωτική διάρκεια των συμβάσεων στη λογική της προστασίας των μικρομεσαίων επιχειρηματιών – ενοικιαστών.
Εξάλλου, η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου σε συνάντηση που είχε με την τρόικα αλλά και με επιστολή που έστειλε στον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη συνόψισε τις θέσεις της αναφορικά με τις νέες μισθώσεις. Για τις τρέχουσες προτείνει να μην αλλάξουν.
Πιο αναλυτικά οι θέσεις αυτές της ΕΣΕΕ είναι:
· Η εκ του νόμου περίοδος προστασίας δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 6 χρόνων για όλες σχεδόν τις δραστηριότητες του τριτογενούς τομέα.
· Εξαίρεση να αποτελούν τα ακίνητα που ανήκουν σε ιδρύματα, κληροδοτήματα και νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου για τα οποία η ελάχιστη διάρκεια προστασίας πρέπει να είναι 12 χρόνια.
· Ο μισθωτής μπορεί για σοβαρούς λόγους να καταγγείλει την σύμβαση 6 μήνες νωρίτερα, με συστημένη επιστολή.
· Οι μισθώσεις των 6 ετών για όλες τις δραστηριότητες και των 12 ετών για ειδικές περιπτώσεις να ανανεώνονται αυτόματα για άλλη μία 6ετία ή 12ετία αντίστοιχα, εκτός εάν έχει δοθεί ειδοποίηση για την λήξη της σύμβασης προ 6 και 12 μηνών αντίστοιχα.
· Όταν γίνεται καταγγελία, που δεν οφείλεται σε δυστροπία ή σε παράβαση συμβατικών όρων, ο μισθωτής έχει λαμβάνειν από τον ιδιοκτήτη 6 μισθώματα για τις γενικές μισθώσεις των 6 χρόνων και 12 μισθώματα για τις ειδικές μισθώσεις των 12 χρόνων.
 http://www.imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου