Σελίδες

Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

Άρχισαν οι αιτήσεις για το εισιτήριο υγείας για ανασφάλιστους

Άρχισαν από τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου οι αιτήσεις για το εισιτήριο υγείας (health voucher), που θα δώσει τη δυνανότητα σε περίπου 200.000 ανασφάλιστους να έχουν δωρεάν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Συγκεκριμένα, με το «Εισιτήριο Ελεύθερης Πρόσβασης» πολίτες οι οποίοι απώλεσαν στην ασφαλιστική τους ικανότητα (άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένοι) θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας (επισκέψεις σε ιατρό και εργαστηριακούς ελέγχους), καθώς και προγεννητικό έλεγχο.
Το πρόγραμμα καλύπτει 230.000 ανασφάλιστους πολίτες για τα έτη 2013-2014, συνολικού προϋπολογισμού 46 εκατ. ευρώ, τα οποία προέρχονται από το ΕΣΠΑ.
Ειδικότερα, δυνητικοί δικαιούχοι είναι πρώην ασφαλισμένοι κλάδων υγείας που έχουν υπαχθεί στον ΕΟΠΥΥ καθώς και τα προστατευόμενα (που ασφαλίζονταν έμμεσα) μέλη των οικογενειών τους, που:
  • έχουν απολέσει, την ασφαλιστική τους ικανότητα και
  • έχουν, σύμφωνα με τις φορολογικές δηλώσεις του οικονομικού έτους 2012 (εισοδήματα ημερολογιακού έτους 2011), ατομικό εισόδημα έως 12.000€ (άγαμοι) ή οικογενειακό εισόδημα έως 25.000€ (έγγαμοι).
Στο πρόγραμμα δεν συμμετέχουν οι πρώην ασφαλισμένοι ασφαλισμένων κλάδων υγείας που δεν εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ και Ταμείων που δεν διέθεσαν ηλεκτρονικά αρχεία για αξιοποίηση από πρόγραμμα μέχρι σήμερα (π.χ. οι πρώην ασφαλισμένοι ΕΤΑΑ-Τομέας Νομικών, καθώς και οι ασφαλισμένοι σε ΤΑΥΤΕΚΩ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ).
Η διάρκεια της χρήσης του Ηealth Voucher είναι τέσσερις μήνες και περιλαμβάνει τρεις επισκέψεις-εξετάσεις, ενώ για τις εγκύους φτάνει έως και τους εννέα μήνες, περιλαμβάνοντας τις ακόλουθες υπηρεσίες:
Γενική κατηγορία
  • Παροχή υπηρεσιών ιατρικής εξέτασης με επισκέψεις σε συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ ιατρό ή μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας του ΕΣΥ (Κέντρα Υγείας ή Νοσοκομεία).
  • Δυνατότητα παραπομπής με αξιολόγηση από τον ιατρό για πραγματοποίηση συνόλου διαγνωστικών εξετάσεων, σύμφωνα με το φύλο και την ηλικιακή ομάδα στην οποία υπάγεται ο ωφελούμενος.
  • Πραγματοποίηση διαγνωστικών εξετάσεων, από συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ διαγνωστικά κέντρα, Ιατρεία ΕΟΠΥΥ ή μονάδες υγείας του ΕΣΥ.
Κατηγορία Ελέγχου-Παρακολούθησης Κύησης
  • Παροχή υπηρεσιών ιατρικής εξέτασης με επισκέψεις σε συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ ιατρό ή μονάδες υγείας του ΕΣΥ (Κέντρα Υγείας ή Νοσοκομεία).
  • Δυνατότητα παραπομπής με αξιολόγηση από τον ιατρό για πραγματοποίηση βασικού πακέτου εξετάσεων ελέγχου κύησης, σύμφωνα με το τρίμηνο κύησης που διανύει η έγκυος, και καθ' όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
  • Πραγματοποίηση διαγνωστικών εξετάσεων, από συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ διαγνωστικά κέντρα, Ιατρεία ΕΟΠΥΥ ή μονάδες υγείας του ΕΣΥ.
  • Αξιολόγηση /διάγνωση, οδηγίες ιατρού, και ό,τι περιλαμβάνεται ως παροχή υπηρεσίας προς την ωφελούμενη σύμφωνα με την επιστήμη και την ιατρική ένδειξη κατά την επίσκεψη για έλεγχο-παρακολούθηση κύησης.
Η χορήγησή του «Εισιτηρίου Ελεύθερης Πρόσβασης» (Health Voucher) πραγματοποιείται είτε μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης www.healthvoucher.gr είτε μέσω οποιουδήποτε Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π).
Όπως αναφέρεται στον ιστότοπο healthvoucher. gr, οι αιτήσεις γίνονται από σήμερα Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου, ενώ από την Τρίτη 3 του μηνός το εισιτήριο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που εντάσσονται στο πρόγραμμα.
«Σε συνέχεια μιας πολύ μεγάλης προσπάθειας και μιας πολύ καλής ιδέας που είχε η προηγούμενη πολιτική ηγεσία με επικεφαλής τον κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο και σε πλήρη συντονισμό όλα τα συναρμόδια υπουργεία μεταξύ μας, το Διοικητικής Μεταρρυθμίσεως για τη χρήση από τους πολίτες τών ΚΕΠ και φυσικά το Υπουργείο Ανάπτυξης για τη χρηματοδότηση μέσω του ΕΣΠΑ, κάνουμε μια συντονισμένη προσπάθεια για να βοηθήσουμε εκείνους τους συμπολίτες οι οποίοι χάνουν την ασφαλιστική τους κάλυψη, μέσα στην πολύ δύσκολη εποχή που ζούμε» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, κατά την επίσκεψη των αρμόδιων υπουργών στο ΚΕΠ Ταύρου- Μοσχάτου για τα εγκαίνια του προγράμματος.
Στις δικές του δηλώσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι αρωγός στην προσπάθεια των υπουργείων Υγείας και Ανάπτυξης προκειμένου να διατεθεί από τις 2 Σεπτεμβρίου, το health voucher, σε όλους τους ανασφάλιστους  Έλληνες πολίτες, οι οποίοι πληρούν τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις που έχει θέσει ο νόμος.
Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης επισήμανε πως το νέο ΕΣΠΑ θα έχει περισσότερες κοινωνικές δράσεις. «Με κατεύθυνση του ίδιου του Πρωθυπουργού το 2014-15 θα δοθούν πολύ περισσότερα χρήματα σε τέτοιες δράσεις ανακούφισης, έτσι ώστε να περιορίσουμε όσο μπορούμε τον κοινωνικό πόνο» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Αξίζει έπαινος στον Υπουργό Υγείας, κ. Γεωργιάδη, και στους Υπουργούς, Κυριάκο Μητσοτάκη, Κωστή Χατζηδάκη και Αντώνη Μπέζα, διότι μπήκε σήμερα σε διαδικασία υλοποίησης μια επιλογή κορυφαίας σημασίας για τους ανασφάλιστους συμπολίτες μας» σημείωσε ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος.
 http://www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου