Σελίδες

Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

Έξι στους 10 ανέργους ζητούν εργασία με οποιαδήποτε αμοιβή



Με τη βοήθεια της οικογένειας επιβιώνουν σχεδόν τέσσερις στους δέκα ανέργους, ωστόσο το ποσοστό αυτό μειώνεται σταδιακά λόγω της οικονομικής κρίσης. Την ίδια στιγμή, με βάση έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, σχεδόν έξι στους δέκα ανέργους δηλώνουν πως είναι διατεθιμένοι να εργαστούν με οποιαδήποτε αμοιβή τους προταθεί από τον εργοδότη.

Όπως επισημαίνει ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, Σάββας Ρομπολής, θα χρειαστούν περίπου 20 χρόνια για να πέσει το ποσοστό της ανεργίας κάτω από το 10%. Η ανεργία φέτος θα κυμανθεί στο 29% με 30% (θα αγγίξει το 64% για τους νέους), ενώ την επόμενη χρονιά αναμένεται να φτάσει το 31.5%.
Αποκαλυπτικά στοιχεία για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εργασίας παρουσιάζονται στην έρευνα του ΙΝΕ. Ενδεικτικά αναφέρεται πως "η οικονομική πίεση που δέχεται η οικογένεια αφιαρεί από ένα μεγάλο τμήμα των ανέργων οποιαδήποτε διαπραγματευτική ισχύ" και είναι χαρακτηριστικό το ότι:
-To 60% όσων αναζητούν εργασία δηλώνει ότι δεν έχει τη δυνατότητα προβολής οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης
-Το 55% των ανέργων είναι διατεθειμένο να εργαστεί με οποιαδήποτε αμοιβή και αν προταθεί.
-Το 53,7% των ανδρών και το 38% των γυναικών θα δεχόταν να μετακινηθεί μακριά από τον τόπο διαμονής για την αναζήτηση εργασίας
Σύμφωνα με την έρευνα του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, το 37% των ανέργων στηρίζεται στο συγγενικό του περιβάλλον για να επιβιώσει. Πάντως, το ποσοστό αυτό μειώνεται σταδιακά λόγω και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες, καθώς σε εποχές χαμηλής ενεργίας έφτανε το 56,1%.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως μόλις το 12% των ανέργων λαμβάνει κάποιο επίδομα από τον ΟΑΕΔ. Οι υπόλοιποι στηρίζονται κυρίως σε οικονομίες προηγούμενων ετών (24,6%), στην αποζημίωση τους ή στρέφονται σε φίλους και γνωστούς (9,3%). Το ποσοστό των ανέργων που μένει με συγγενείς φτάνει το 84,5%.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου